Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό βαρύ κλίμα η επίσκεψη Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υπό τη σκιά της απόφασης του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συναντήθηκε χτες στη Ραμάλα με την παλαιστινιακή ηγεσία, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν, με γραπτή ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την απόφαση «βήμα υπόσκαψης» της εμπιστοσύνης που προσπαθεί να οικοδομήσει η αμερικανική διπλωματία για επανέναρξη ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων διά της διαμεσολάβησης του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζον Μίτσελ, και επεσήμανε ότι βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν «των εποικοδομητικών συνομιλιών» που ο ίδιος είχε, λίγες ώρες πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης, με την ισραηλινή ηγεσία.

Είναι προφανές ότι πλέον τα σχέδια που φερόταν να έχει απεργαστεί η Ουάσινγκτον για άμεση αναθέρμανση των επαφών, πιθανότατα εντός των επομένων 24ώρων, με την παρουσία του Μπάιντεν βρίσκονται «στον αέρα». Πόσο μάλλον, που η Παλαιστινιακή προεδρία έχει επανειλημμένως θέσει ως όρο το «πάγωμα», έστω και για κάποιους μήνες, του εποικισμού συνολικά. Το αίτημα αυτό το είχε αρχικά υιοθετήσει και η προεδρία Ομπάμα, η οποία στη συνέχεια υπαναχώρησε αρκούμενη σε ευχολόγια και σε μισόλογα.

Γεγονός, όμως, είναι ότι η ισραηλινή απόφαση επισκιάζει αρνητικά την πρώτη επίσκεψη τόσο ανώτερου αξιωματούχου της προεδρίας Ομπάμα στο Ισραήλ και αναλυτές εκτιμούσαν ότι αποτελεί πλήγμα στις ήδη κάπως τεταμένες, σε επίπεδο εντυπώσεων έστω, ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις. Πόσο μάλλον, που αφορά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους τους και αποτελεί το πιο ευαίσθητο σημείο της όποιας διαπραγμάτευσης.

Τουρκική παρέμβαση

«Ετοιμος» να προσφέρει «τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες» για την επανάληψη των έμμεσων ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων δήλωνε και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Συρία «έχει, ήδη, ζητήσει την τουρκική διαμεσολάβηση», ενώ «αναμένεται ανάλογη θετική απάντηση και από την ισραηλινή πλευρά». Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα συζήτησαν εκτενώς, την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Δαμασκό.

Μήνυση - καταγγελία

Στην ισραηλινή Δικαιοσύνη προσέφυγε, τελικά, η οικογένεια της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ράχελ Κόρι, που συνεθλίβει κάτω από τις ερπύστριες ισραηλινού στρατιωτικού εκσκαφέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, το Μάρτη του 2003, στην προσπάθειά της να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός ακόμη παλαιστινιακού σπιτιού. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε τότε σε μια τυπική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός του εκσκαφέα «δεν την είδε» και ότι «ήταν ατύχημα».

Η οικογένεια της 23χρονης μίλησε για προσβολή και για υποκρισία άνευ προηγουμένου, καθώς υπάρχει πληθώρα μαρτύρων, Παλαιστινίων και ξένων, που καταθέτουν ότι ο οδηγός του εκσκαφέα έβλεπε καθαρά την Κόρι. Η οικογένεια κατήγγειλε την ισραηλινή ηγεσία για «μεροληπτική και βίαιη αντιμετώπιση των ακτιβιστών που τάσσονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού» και ζητά από τον ισραηλινό στρατό αποζημίωση 324.000 δολάρια. Την έντονη δυσφορία της έχει εκφράσει η ισραηλινή κυβέρνηση μιλώντας για αντι-ισραηλινά κίνητρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ