Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Εμπορικοί «πόλεμοι» και συνεργασίες

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το αμερικάνικο Κογκρέσο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης της αντιρωσικής τροπολογίας Τζέξον - Βένικ, που περιορίζει το ρωσο-αμερικανικό εμπόριο και αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Να σημειωθεί πως η τροπολογία Τζέξον - Βένικ εγκρίθηκε κατά την ψήφιση του νόμου για το εμπόριο των ΗΠΑ το 1974. Η ουσία της είναι ο περιορισμός του εμπορίου με τις χώρες που εμποδίζουν την ελεύθερη μετανάστευση των Εβραίων. Η ΕΣΣΔ κατατάχτηκε σ' αυτές τις χώρες. Η τροπολογία ισχύει μέχρι σήμερα κι αφορά τη Ρωσία, ενώ επίσημα η τροπολογία δεν ισχύει για τέσσερις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, την Κιργισία, τη Γεωργία, την Αρμενία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίν Κοσατσόφ, πρόεδρο της επιτροπής για τα διεθνή ζητήματα της Κρατικής Δούμας, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης της τροπολογίας Τζέξον - Βένικ για τη Ρωσία, χωρίς, ωστόσο, να της παραχωρείται το καθεστώς του μόνιμου εμπορικού εταίρου της Ουάσιγκτον, που αποτελεί βασικό στόχο για την εξάλειψη της συγκεκριμένης τροπολογίας. Οπως ισχυρίζεται ο Κοσατσόφ, οι Αμερικανοί βουλευτές προσπαθούν να βρουν καθαρό νομικό τρόπο για να εφαρμόσουν μια μεσοβέζικη κατάργηση της τροπολογίας. Η Ρωσία από τη μεριά της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γι' αυτήν την εξέλιξη.

Η μεσοβέζικη κατάργηση της τροπολογίας, χωρίς παραχώρηση του μόνιμου καθεστώτος του εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, εμποδίζει την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Οπως σημειώνει ο Ντμίτρι Σούσλοφ, υποδιευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής: «Η Ρωσία μπορεί να ενταχτεί στον ΠΟΕ μόνο εάν υπάρχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η μερική κατάργηση, που εξετάζεται τώρα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το πιο πιθανόν, δε θα επιτρέπει στη Ρωσία να το κάνει. Η ένταξη θα είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση της πραγματικής διευθέτησης των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συμφωνήσει με τη Μόσχα για την ανανέωση των εξαγωγών στη Ρωσία του πουλερικού κρέατος, που είχε κατακλύσει τη Ρωσία την πρώτη περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, επί Γιέλτσιν, κι είχε μείνει στην καθημερινή ορολογία ως... «τα μπουτάκια του Μπους». Οι εισαγωγές αυτού του πουλερικού κρέατος απαγορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, αφού χαρακτηρίστηκε «βλαβερό για την υγεία» από τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας.

Ετσι, στη Ρωσία αναμένεται την Κυριακή 28/3 αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί εκ νέου το ζήτημα.

Οι μερικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται πως ο «πουλερικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ ξεκίνησε, επειδή η Ρωσία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να σπρώξει τις ΗΠΑ στην κατάργηση της περιβόητης τροπολογίας και στην επιτάχυνση της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ