Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνούν Μπους - Σαρόν

Η αναγνώριση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» του Ισραήλ και η «κοινή» απογοήτευση από τον Αραφάτ, ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαρόν - Μπους, λίγες ώρες μετά την άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να υιοθετήσει το αιγυπτιακό σχέδιο και τη νέα εισβολή στη Ραμάλα

Τα ισραηλινά τανκς για άλλη μια φορά στη Ραμάλα

Associated Press

Τα ισραηλινά τανκς για άλλη μια φορά στη Ραμάλα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την «κατανόησή» του για την ανάγκη ισραηλινής αυτοάμυνας, αλλά και την «απογοήτευσή» του από τον Αραφάτ, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που πραγματοποίησε την 6η επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο από τον περασμένο Μάρτη. Αν και ο Μπους δεν προέβη σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, κατέστη σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να ανακόψει την ισραηλινή πορεία ανακατάληψης και καθημερινού εξευτελισμού που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός, παρά τις «κινήσεις καλής θέλησης» του Παλαιστινίου ηγέτη που προχώρησε σε ανασχηματισμό.

Το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ αναγνώρισε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγες μόλις ώρες μετά τη νέα εισβολή και ανακατάληψη της Ραμάλα και την περικύκλωση του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Τζορτζ Μπους προτίμησε να «κατακεραυνώσει» τον Παλαιστίνιο ηγέτη, «γιατί δεν καταφέρνει να συμπεριφερθεί με τρόπο τέτοιο που να δημιουργήσει ελπίδα για το λαό του» και επανέλαβε ότι «είναι αναγκαίες ριζικές αλλαγές, γιατί χωρίς αυτές δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στην πορεία ειρήνης».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, χωρίς να μιλήσει ξεκάθαρα, άφησε να εννοηθεί, για πολλοστή φορά, ότι θα επιθυμούσε κάποιον άλλο στη θέση του Αραφάτ, ενώ κατέστησε σαφές ότι «θα γίνει περιφερειακή σύνοδος, αλλά όχι σύντομα, διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση». Για τις δηλώσεις Μπους, είχε προϊδεάσει, πριν την έναρξη της συνάντησης, ο εκπρόσωπός του Αρι Φλάισερ, που «κάλυψε» τη νέα εισβολή στη Ραμάλα, δηλώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι θα είναι περιορισμένης διάρκειας και με συγκεκριμένους στόχους. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και παρακολουθούμε τις ενέργειές του, υπενθυμίζοντάς του ότι θα πρέπει να είναι πάντα εντός του πλαισίου των προσπαθειών για ειρήνη»!

Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, επανέλαβε ό,τι λέει συνήθως και είχε διατυπώσει και σε συνέντευξή του στους «New York Times», μια μέρα νωρίτερα. «Στην παρούσα φάση, ο Αραφάτ δεν είναι εταίρος για εμάς, πρώτα θα τερματιστεί η βία και μετά θα συνομιλήσουμε, δε διαπραγματευόμαστε υπό τρομοκρατία». Οι δηλώσεις Σαρόν - Μπους οδήγησαν πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πέτυχε αυτό που επιδίωκε, δηλαδή να περιθωριοποιήσει, το περισσότερο δυνατό, την πρόταση του Αιγυπτίου Προέδρου.

Το έργο του δεν ήταν και ιδιαίτερο δύσκολο, αφού, ούτως ή άλλως, μετά από δύο μέρες συζητήσεων στο Καμπ Ντέιβιντ, με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο Μπους αρνήθηκε να υποστηρίξει την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την υιοθέτηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αν, πριν, δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην παλαιστινιακή πλευρά. Οι Μπους και Μουμπάρακ, που είχε την αραβική υποστήριξη, διαφώνησαν και στο ζήτημα της παλαιστινιακής ηγεσίας, αφού ο δεύτερος επέμεινε ότι πρέπει να στηριχτεί ο Αραφάτ στην παρούσα φάση και να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, για να μπορέσουν να δράσουν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Μεταρρυθμίσεις Αραφάτ και ισραηλινές εισβολές

Τανκς, οχήματα προσωπικού και τζιπ εισέβαλαν, πριν τα ξημερώματα, στη Ραμάλα, που τέθηκε και πάλι υπό κατοχή, με το κεντρικό νοσοκομείο της αποκλεισμένο, όπως και την έδρα του Ερυθρού Σταυρού, ενώ έρευνες γίνονταν από σπίτι σε σπίτι. Περικυκλωμένο είναι και το αρχηγείο του Αραφάτ, ενώ ανακοινώθηκε ότι έγιναν 27 συλλήψεις, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί. Υπό κατοχή τέθηκε, πάλι, ο καταυλισμός Αμάρι, όπου από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, το προάστιο Μπεϊτούνια και η γειτονική πόλη αλ Μπιρέχ. Αγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών. Κατά την προηγούμενη νύχτα, εισβολές έγιναν σε Τουλκαρέμ, Καλκίλια και Χεβρώνα. Εκρηξη συγκλόνισε, το πρωί, και τον καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανότατα από νάρκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 Παλαιστίνιοι.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο που σημαδεύτηκε από επιθέσεις ενόπλων Παλαιστινίων σε εποικισμούς και τις αιματηρές απαντήσεις των εποίκων, ο Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωνε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, μειωμένο σε αριθμό κατά 1/3, ενώ ανέθετε τη συνολική επίβλεψη των σωμάτων ασφαλείας, στον στρατηγό Αμπντέλ Ραζέκ αλ Γιέχιγιε, και γνωστοποιούσε τη σύλληψη του ηγέτη, στα αυτόνομα εδάφη, της Τζιχάντ. Το Υπουργικό Συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει, χθες, αλλά κατέστη αδύνατο λόγω της εισβολής, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί και από το Νομοθετικό Συμβούλιο.

Ο σύμβουλος του Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, δήλωσε ότι «θα γίνουν πρώτα πράξη θεαματικές αλλαγές και μετά θα πειστούμε ότι κάτι άλλαξε» και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου συναινούσε ζητώντας «πράξεις». Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μιλούσε για μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε εκλογές στα τέλη του χρόνου και κατηγορούσε το Ισραήλ ότι υποσκάπτει την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ουάσιγκτον ότι στηρίζει την ισραηλινή κατοχή. Ανταποκριτές, πάντως, μετέδιδαν ότι η είδηση του ανασχηματισμού έγινε δεκτή, μάλλον, αδιάφορα και από την παλαιστινιακή κοινή γνώμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υστατες ώρες για τον Γιάσερ Αραφάτ (2004-11-11 00:00:00.0)
Νέες απειλές Σαρόν (2004-04-06 00:00:00.0)
Αναμένονται διαφωνίες χειρισμών αλλά όχι ουσίας (2002-05-08 00:00:00.0)
Διπλωματικά «χαστούκια» (2002-04-05 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την εισβολή η ΕΕΔΥΕ (2002-03-30 00:00:00.0)
«Ικανοποιημένος» ο Σαρόν από Ευρώπη (2001-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ