Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ικανοποιημένος» ο Σαρόν από Ευρώπη

Οξύνονται τα πνεύματα στα αυτόνομα εδάφη

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Ραμάλα

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΑΡΙΣΙ-ΡΑΜΑΛΑ-ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Ικανοποιημένος αλλά και παραδεχόμενος τις μεγάλες διαφωνίες Βερολίνου και Παρισιού σχετικά με τις ισραηλινές επιλογές και ιδιαίτερα στον επαναλαμβανόμενο ισραηλινό ισχυρισμό περί «αυτοάμυνας», επέστρεψε στο Ισραήλ ο Αριέλ Σαρόν ολοκληρώνοντας το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στην Ευρώπη. Τα παλαιστινιακά εδάφη μοιάζουν, και πάλι, έτοιμα να εκραγούν και τη στιγμή αυτή επέλεξε ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ να ασκήσει δριμεία κριτική στην παλαιστινιακή ηγεσία και ο ισραηλινός Τύπος να φιλοξενήσει διαρροές απόρρητης έκθεσης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που αναφέρονται σε σενάρια «εξαφάνισης του Αραφάτ από το προσκήνιο» ως μέσου «αποκλιμάκωσης της έντασης».

«Παρουσίασα τις ισραηλινές θέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά σημεία, όμως, εξίσου προφανές είναι ότι υπάρχει και κατανόηση». Με αυτή τη λακωνική δήλωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, εκτιμώντας, γενικά, ότι η «Ευρώπη δεν έχει χαθεί για το Ισραήλ».

Εντούτοις, τα μηνύματα δεν είναι ακριβώς αυτά. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, συμβούλευσε τον Αριέλ Σαρόν να μην επιμείνει στην τακτική υπονόμευσης της παλαιστινιακής ηγεσίας, ζητώντας την πλήρη κατάπαυση του πυρός, γιατί θα «αποδειχθεί αντιπαραγωγική κίνηση». Σκληρότερη γλώσσα φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το «αίτημά του για πλήρη κατάπαυση του πυρός δεν είναι εφικτό υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, και κατά συνέπεια καταστρέφει κάθε πιθανότητα ουσιαστικής αποκλιμάκωσης». Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να τάχθηκε υπέρ του άμεσου και οριστικού παγώματος των εποικισμών.

Παρά τις, θετικού περιεχομένου, δηλώσεις Σαρόν, η αντίδρασή του στο Παρίσι δε φαίνεται να ήταν εξίσου ήρεμη. Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ζοσπέν, ο Σαρόν τάχθηκε υπέρ της ενεργότερης διαμεσολάβησης της Ευρώπης, «αρκεί να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στο Ισραήλ». Ακόμη και στις συνομιλίες στο Βερολίνο, όπου η γερμανική ηγεσία ήταν σαφώς πιο «κατανοητική» απέναντι στις ισραηλινές θέσεις, το θέμα των εποικισμών αποτέλεσε «αγκάθι».

Η ισραηλινή αντίληψη «αυτοάμυνας», και συγκεκριμένα η πρόσφατη απόφαση εντατικοποίησης των δολοφονιών ακριβείας, όμως, συγκέντρωσε τις επικρίσεις και άλλων πλευρών. Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκειά του, και το ίδιο έπραξε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, αναρωτιόταν γιατί «δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοάμυνας στους Παλαιστινίους, που η γη τους καταπατιέται από τους εποίκους».

Ενταση και επεισόδια

Σε διαδήλωση μετατράπηκαν οι κηδείες ενός 14χρονου, που υπέκυψε στα τραύματά του μετά από 3 μήνες νοσηλείας, στην Κχαν Γιουνίς της Γάζας, και ενός 39χρονου στη Ραμάλα, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά άνευ εμφανούς αιτίας στο ελ Μπιρέχ. Ιδιαίτερα στη Ραμάλα, οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό του παρακείμενου φυλακίου, χωρίς να υπάρχουν, μέχρι χτες βράδυ, πληροφορίες για θύματα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, όπου από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 4 Παλαιστίνιοι από αληθινά πυρά, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Στην Καλκιλία, οι παλαιστινιακές αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης από τη Χαμάς.

Υπό αυτό το κλίμα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προετοιμάζονταν για άλλη μια συνάντηση ασφαλείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της CIA, χωρίς, όμως, θετικές προοπτικές. Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι δεν έχει, ακόμη, αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της πρώτης βδομάδας ηρεμίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι έχει ολοκληρωθεί και ζητούν άρση του αποκλεισμού και έναρξη πολιτικού διαλόγου παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας.

Εμπρηστικές δηλώσεις

«Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν εγκατέλειψε ποτέ τη βία ως μέθοδο κατάκτησης των στόχων του, γι' αυτό και φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παρούσα κατάσταση». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ο Αμερικανός πρέσβης Μάρτιν Ιντικ, που ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Ο Ιντικ, μάλιστα, εκτίμησε ότι «η ειρηνευτική διαδικασία του Οσλο απέτυχε πλήρως». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αδημοσίευτο έμεινε το κομμάτι της συνέντευξης Ιντικ, όπου ασκούνταν κριτική στην ισραηλινή εμμονή για επέκταση των εποικισμών. Στον ισραηλινό Τύπο, πάντως, φιλοξενείται, επίσης, δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία 56% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ του ολικού παγώματος των εποικισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ