Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Εκεχειρία με... συνεχιζόμενες συγκρούσεις

ΣΚΟΠΙΑ.-

Συνεχίστηκαν, το βράδυ της Πέμπτης όσο και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ωστόσο χτες η Δύση, διαμέσου πολλών διπλωματών της επιχειρούσε να δώσει την εικόνα ότι «η εκεχειρία τηρείται σε γενικές γραμμές». Παρ' όλη όμως την προσπάθειά της υπήρξαν ανησυχητικές, ακόμη και για το ΝΑΤΟ (το οποίο έπαιξε το ρόλο του «μεσολαβητή» στην υπογραφή της εκεχειρίας...) εξελίξεις.

Οι ένοπλοι του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα περίχωρα του Τέτοβο, πριν την έναρξη της εκεχειρίας (μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή), όσο και κατόπιν. Εξαπέλυσαν πυρά όλμων και βαρέων πολυβόλων από το Ορος Σαρ Πλάνινα και κατέλαβαν, σύμφωνα με το MakFax, το σταυροδρόμι Τζάζιντσε. Το απόγευμα της Πέμπτης είχαν τραυματιστεί 11 πολίτες από θραύσματα όπλων και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Τέτοβο. Παραβιάσεις της εκεχειρίας αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Ράντουσα και στις περιοχές κοντά στα Σκόπια, κι από τις δύο πλευρές, καθώς υπήρξαν ανταλλαγές πυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας Λιούμπε Μπόσκοβσκι οι άνδρες του «UCK» κατέλαβαν «νέες θέσεις γύρω από το Τέτοβο», ενώ τα Σκόπια «δεν ελέγχουν πλήρως κάποιες περιοχές».

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπόσκοβσκι, «η κατάσταση είναι πολύπλοκη και οι ομάδες των τρομοκρατών δε σέβονται πλήρως τις εντολές που έχουν δεχτεί από το ΝΑΤΟ. Αλλά ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε πλήρη εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου Τραϊκόφσκι, καθώς και μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».

Η πιο αξιοσημείωτη επίθεση της προηγούμενης νύχτας, πάντως, σημειώθηκε 12 χλμ. έξω από τα Σκόπια, «από αγνώστους», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Η επίθεση έγινε εναντίον φάλαγγας οχημάτων με Γερμανούς στρατιώτες, που υπηρετούν στην «KFOR» και βρίσκονταν στην ΠΓΔΜ. Δεν υπήρξαν τραυματίες και οι ζημιές που υπέστησαν τα οχήματα από τα πυρά ήταν ελαφρές, ωστόσο εκπρόσωπος της δύναμης είπε ότι «ανησυχούμε πολύ... Δε γνωρίζουμε γιατί σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό και ποιοι κρύβονται πίσω του».

Παρ' όλα αυτά, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα δήλωνε στις Βρυξέλλες μετά από συνάντησή του με την ΥπΕξ της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα, ότι είναι αισιόδοξος: «Αυτή τη στιγμή η εκεχειρία ισχύει... Εχουμε πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συνεχιστεί». Ο Σολάνα αναφέρθηκε και σε κάποια «πρόοδο» στις συνομιλίες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Ενώ η Ουάσινγκτον διά στόματος Κόλιν Πάουελ«χαιρέτιζε» τη συμφωνία και η γερμανική διπλωματία διά στόματος Γιόσκα Φίσερ επαναλάμβανε τη θέλησή της να συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ για τον «αφοπλισμό των ανταρτών», η ρωσική διπλωματία εξέφραζε αντιρρήσεις, σχετικά με τις εξελίξεις στα Σκόπια. Ο ΥπΕξ της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παραχωρήσεων προς τους τρομοκράτες και προς αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη βία για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ».

Στα Σκόπια, οι απεσταλμένοι ΗΠΑ και ΕΕ Τζέιμς Πέρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ συνέχιζαν τις συζητήσεις με τους Αλβανούς και «άλλες εθνικές μειονότητες», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Αν και οι απεσταλμένοι δεν αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, η εφημερίδα Dnevnik αναφέρει πως μία από τις συζητούμενες προτάσεις εμπνεύσεως Μπατεντέρ είναι να υπάρξει πρόβλεψη για πλειοψηφία δύο τρίτων για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη μειονότητα στη Βουλή της χώρας. Ωστόσο, ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά δε θα ικανοποιούνταν από έναν τέτοιο συμβιβασμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ