Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πολεμικός πυρετός

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο βρετανικός στρατός έλαβε ήδη θέσεις μάχης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενόψει της κυριακάτικης παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης, που πάντα προκαλεί σύγκρουση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων του Ολστερ.

Πολύ περισσότερο δε αυτές τις ημέρες, όπου η ένταση έχει κορυφωθεί, καθώς οι πρόσφατες ταραχές στο Μπέλφαστ, η εν ψυχρώ δολοφονία την Τρίτη ενός εφήβου που ανήκει στην Καθολική κοινότητα, η πρόσφατη παραίτηση του «πρωθυπουργού» του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, η αναγνώριση της «μη-προόδου» όσον αφορά στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων και η απαγόρευση της παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης, για το φόβο των επεισοδίων... μία απαγόρευση που αναμένεται να δυναμιτίσει και άλλο το εκρηκτικό σκηνικό.

Σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό, σπεύδουν να προλάβουν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός όσο οι Taoiseach προκειμένου να διασώσουν την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει περιπέσει σε τέλμα, ενώ ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των πλευρών που έχουν υπογράψει την «ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής». Πάντως, οι πολιτικοί ηγέτες φαίνονται αποφασισμένοι και ευελπιστούν. Γι' αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν και εκπροσώπους όλων των πλευρών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία για συνομιλίες διαρκείας δύο ημερών στη Βρετανία, αρχής γενομένης της Δευτέρας, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ