Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΑΡΟΝ
Αναμένονται διαφωνίες χειρισμών αλλά όχι ουσίας

«Αναμόρφωση» της Π. Αρχής, περιθωριοποίηση Αραφάτ - Σαουδικής Αραβίας, λόγω «τρομοκρατικών διασυνδέσεων», και «ενδιάμεση» πλην όχι οριστική συμφωνία, προτείνει ο Σαρόν

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα σημεία ελέγχου...

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα σημεία ελέγχου...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με διττό στόχο προσερχόταν, αργά χτες το βράδυ, στο Λευκό Οίκο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Σαρόν φερόταν αποφασισμένος να προωθήσει την περιθωριοποίηση του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας από κάθε επικείμενη διπλωματική εξέλιξη, χρησιμοποιώντας κοινό επιχείρημα και για τις δύο περιπτώσεις: υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η αμερικανική ηγεσία, από την άλλη, φερόταν διατεθειμένη να «βάλει φρένο», σε ένα πρώτο επίπεδο, στον Σαρόν, όχι γιατί δε συμμερίζεται τις απόψεις του, αλλά γιατί φαίνεται ότι θεωρεί ακατάλληλη την παρούσα χρονική συγκυρία.

«Ο Πρόεδρος Μπους κατανοεί ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι στα μάτια των Παλαιστινίων ο ηγέτης τους. Εντούτοις, είναι βέβαιος ότι η στάση του Αραφάτ δεν έχει απογοητεύσει μόνο τον ίδιο, αλλά και τον παλαιστινιακό λαό» δήλωνε, λίγο πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ τόνισε ότι ο Μπους θα «εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, αλλά και την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του παλαιστινιακού λαού», αφήνοντας υπόνοιες ότι θα ασκηθούν πιέσεις στο Σαρόν να χαλαρώσει τον οικονομικό αποκλεισμό και να παραδώσει στην Π. Αρχή τα λεφτά που παρακρατά από φόρους που της ανήκουν, από τον Οκτώβρη του 2000.

«Ολοι τρομοκράτες» για τον Σαρόν

Ο Αριέλ Σαρόν μεταφέρει ένα «λεπτομερές σχέδιο», σύμφωνα με το οποίο η Π. Αρχή θα πρέπει να αναμορφωθεί και να μην υπόκειται στην εξουσία του Αραφάτ, ενώ στη συνέχεια, θα πρέπει μια διεθνής περιφερειακή σύνοδος κορυφής υπό τις ΗΠΑ να απεργαστεί μια «μακρόχρονη ενδιάμεση συμφωνία», που δε θα αποτελεί οριστική λύση. Παράλληλα, ο Σαρόν αναμένεται να ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια για την ανέγερση ενός διαχωριστικού φράκτη, ανάμεσα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων της Παλαιστίνης

Associated Press

Τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων της Παλαιστίνης
Εκτός από αυτά, ο Σαρόν φέρνει μαζί του «πολυσέλιδες αναφορές», που «αποδεικνύουν» τις διασυνδέσεις του Αραφάτ και της Σ. Αραβίας με «τρομοκρατικές οργανώσεις», με δεδομένο, πάντα, ότι για το Ισραήλ σχεδόν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις «είναι τρομοκρατικές». Με βάση αυτές, ο Αραφάτ «έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 500 φορές τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ η Σ. Αραβία «χρηματοδοτεί τις οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας».

Ο Σαρόν, μάλιστα, φρόντισε, αμέσως μετά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, να διοργανωθούν και δύο σχετικές συνεντεύξεις Τύπου, που προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΕ και της Σ. Αραβίας. Ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, ζήτησε από το Ισραήλ «αποδείξεις» των ισχυρισμών του για εμπλοκή του Αραφάτ, αλλά και για χρησιμοποίηση κονδυλίων της ΕΕ για τέτοιους σκοπούς, ενώ η Σ. Αραβία υποστήριξε ότι στόχος του Σαρόν είναι να απομακρύνει το ειρηνευτικό της σχέδιο από το προσκήνιο που ζητά, ρητώς, την ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατειλημμένα εδάφη και έχει γίνει θετικώς αποδεκτό από την Ουάσιγκτον.

Ράις σε «ελαφρά απόκλιση»
από Πάουελ

Στην Ουάσιγκτον, τα μηνύματα είναι διφορούμενα. Η διοίκηση Μπους φέρεται να συμμερίζεται τα περί ανάγκης «αναμόρφωσης» της Π. Αρχής αλλά αντιδρά στην περιθωριοποίηση της Σ. Αραβίας. Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στη συνάντηση με τον Σαρόν, εξέφρασε τη θλίψη του για τις απώλειες αθώων Ισραηλινών. Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, διατύπωνε απόψεις μάλλον διαφορετικές από αυτές του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Η Ράις δήλωνε ότι ο Αραφάτ «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και οφείλει να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησής του. Αν και είναι θέμα επιλογής του παλαιστινιακού λαού, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διακυβέρνηση δεν είναι αυτή που θέλουμε», τόνιζε απροκάλυπτα, συμπληρώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής και η πάταξη της τρομοκρατίας από τους Παλαιστινίους ενώ «οι εποικισμοί έπονται». Ο Πάουελ, από την άλλη, υπογράμμιζε ότι «θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματα του Σαρόν κατά του Αραφάτ, αλλά προτεραιότητα είναι να τελειώνει το Ισραήλ με το θέμα των εποικισμών: όσο υπάρχουν δεν μπορεί να γίνει σύνοδος κορυφής», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τα σχέδια δημιουργίας διαχωριστικού φράκτη.


Associated Press

Πάντως, συζήτηση περί «αναμόρφωσης» της Π. Αρχής γίνεται και στη Ραμάλα, όπου οι Παλαιστίνιοι υπουργοί συνεδρίασαν το Σάββατο, με πρώτο θέμα την ανακατασκευή όλων των ζημιών που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός. Συστάθηκε επιτροπή που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και αλλαγών για όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διανομής της εξουσίας σε νέα πρόσωπα και κατακεραύνωσης άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ