Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή μετά τη... συμφωνία για το Ναό

Ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη λήξη της πολιορκίας στο Ναό της Γέννησης που επιτεύχθηκε υπό την επίβλεψη της CIA, αποδείχτηκε ότι η, άμεσα εμπλεκόμενη, Ιταλία δε γνώριζε τίποτε

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΩΜΗ.-

Σε νέο αδιέξοδο περιήλθαν οι συνομιλίες για την άρση του αποκλεισμού του Ναού της Γέννησης μετά από την άρνηση της Ιταλίας να αποδεχτεί τους Παλαιστινίους που προορίζονταν να εξοριστούν εκεί, αφού «ουδέποτε ενημερώθηκε από κανέναν ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα». Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε την εντύπωση ότι καμία ουσιαστική λύση δε βρέθηκε για το θέμα των εγκλείστων στο Ναό και ότι δεν επρόκειτο παρά για μια προσπάθεια Ισραηλινών και Αμερικανών, κυρίως, να «κλείσουν» το θέμα «ικανοποιητικά» πριν τη συνάντηση Σαρόν - Μπους, στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κατευνάσουν τα πνεύματα.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές για την εξέλιξη των συνομιλιών, δεν ενημερωθήκαμε από κανέναν ότι υπάρχει αίτημα να μεταφερθούν αυτοί οι Παλαιστίνιοι στην Ιταλία» ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την καθοδήγηση της CIA και με συνεργασία αξιωματούχων της ΕΕ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπεται η εξορία 13 Παλαιστινίων ενόπλων στην Ιταλία, η μεταφορά 26 άλλων Παλαιστινίων στη Γάζα και η απελευθέρωση των υπολοίπων. Η τελευταία λεπτομέρεια που έμενε να λυθεί ήταν η τύχη του οπλισμού των εγκλείστων, καθώς οι Παλαιστίνιοι ζητούν γραπτή δέσμευση ότι μετά την αποχώρησή τους, ο οπλισμός θα επιστραφεί στην Π. Αρχή.

Ολα φαίνονταν να κυλούν ομαλά. Οι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, τα φώτα που έλουζαν 36 μέρες το Ναό έσβησαν, κατέβηκε το αερόστατο «κατάσκοπος» και στήθηκαν ειδικές προστατευτικές μπάρες στην είσοδο του Ναού για να περάσουν οι έγκλειστοι. Ακόμη και τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν έφθασαν, χτες νωρίς, στη Βηθλεέμ.

Ολα, όμως, αποδείχτηκαν μια «όπως - όπως» διευθέτηση του θέματος, αφού η Ρώμη δήλωνε άγνοια για τις εξελίξεις και έτσι έμεινε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Τζέικομπ Νταλάλ, να δηλώνει ότι «υπάρχει συμφωνία 13 Παλαιστίνιοι να μεταβούν σε άλλη χώρα, αλλά κανείς δε δέχεται τους τρομοκράτες». Ο Ισραηλινός Υπ. Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε ότι, ήδη, έχει υπογράψει τη συμφωνία και επίκειται ισραηλινή αποχώρηση εντός των επομένων ωρών, δημιουργώντας την εύλογη απορία τι ακριβώς υπέγραψε.

Οργισμένη η Ρώμη

Οπως, χαρακτηριστικά, υπογράμμιζαν Ιταλοί διπλωμάτες «όχι μόνο δεν υπάρχει ενημέρωση και κάποιο αίτημα για φιλοξενία αυτών των Παλαιστινίων, αλλά δεν ξέρουμε καν υπό ποιο καθεστώς τους υποδεχόμαστε: Τους φυλακίζουμε; Τους περιορίζουμε; Είναι ελεύθεροι; Μέχρι πότε θα μείνουν στην Ιταλία; ΗΠΑ και Βρετανία κράτησαν στο σκοτάδι την Ιταλία και φέρθηκαν αλαζονικά και απαράδεκτα», εκτιμούσαν εμφανώς αγανακτισμένοι. Ο Ιταλός Υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η μεταφορά των Παλαιστινίων, «μετά από ενημέρωση και συζητήσεις».

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη είχαν εντατικές διαβουλεύσεις με την ιταλική ηγεσία προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της, αν και θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο, δεδομένης της κάθετης άρνησης, ήδη, του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τζιανφράνκο Φίνι, που τόνιζε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα». Στην κατεύθυνση της αποδοχής των Παλαιστινίων φέρεται να πιέζει και το Βατικανό, αναγνωρίζοντας, όμως, το δικαίωμα ενημέρωσης της ιταλικής ηγεσίας.

«Καλά κρατούν» οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Εκ νέου εισέβαλε και κατέλαβε, χτες, στην Τουλκαρέμ ο ισραηλινός στρατός «για να αποφευχθούν επιχειρήσεις αυτοκτονίας». Παράλληλα, επιδρομή έγινε και στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου «στη διάρκεια επιχειρήσεων για την ανακάλυψη μυστικών σηράγγων λαθρεμπορίας όπλων», σκοτώθηκε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας 15χρονος.

Την Κυριακή, έξω από την Τζενίν, Ισραηλινοί στρατιώτες «εκλαμβάνοντας λανθασμένα ένα μηχανικό κρότο στο τανκ τους για έκρηξη», σκότωσαν μία μητέρα και τα δύο παιδιά της, 4 και 6 χρόνων, που μάζευαν σταφύλια. Την ίδια μέρα, σε μία ακόμη εισβολή στην Τουλκαρέμ, σκοτώθηκε ένας 9χρονος Παλαιστίνιος ενώ ξεψύχησε ένα νεογέννητο σε σημείο ελέγχου έξω από την πόλη. Χτες, αραβικές εφημερίδες, επικαλούμενες διασταυρωμένες πηγές, τονίζουν ότι σε Νάμπλους - Τζενίν, συνολικά, έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των εισβολών, 650 Παλαιστίνιοι, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση «Law» αποκάλυπτε ότι το δήθεν βίντεο που πρόβαλλε ο ισραηλινός στρατός μιλώντας για «ψεύτικες κηδείες στην Τζενίν» δεν ήταν παρά ισραηλινή ταινία, κάτι που επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι συντελεστές της.

Τέλος, εξηγήσεις ζητούν δεκάδες ισραηλινές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κράτηση 2 Αμερικανών μουσουλμάνων, μελών ιατρικών οργανώσεων και 4 άλλων αλλοδαπών ακτιβιστών από τον ισραηλινό στρατό στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, χωρίς αιτιολογία και χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ