Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέος βομβαρδισμός αμάχων

Καναδός πολυβολητής επιβλέπει κοιλάδα στην Τόρα Μπόρα. Η έρευνα για το εάν είχε σκοτωθεί εκεί ο μπιν Λάντεν αποδείχτηκε «άκαρπη»

Associated Press

Καναδός πολυβολητής επιβλέπει κοιλάδα στην Τόρα Μπόρα. Η έρευνα για το εάν είχε σκοτωθεί εκεί ο μπιν Λάντεν αποδείχτηκε «άκαρπη»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΟΝΝΗ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε χτες το Νταμπερί, ένα μικρό χωριό της ανατολικής επαρχίας Κουνάρ του Αφγανιστάν, τραυματίζοντας τουλάχιστον 30 κατοίκους του, μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, που εδρεύει στο Πακιστάν. Δεν είναι σαφές εάν αυτό που έπληξε το χωριό ήταν πύραυλος ή βόμβα, όπως επίσης δεν είναι σαφές για ποιο λόγο έγινε η επίθεση. Το χωριό, 35 χλμ. βορειοδυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Ασανταμπάντ, υπήρξε στο παρελθόν βάση και ορμητήριο του Κασμίρ Καν, ενός πολέμαρχου ο οποίος είχε συμμαχήσει με τον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, τον πρώην έμμισθο της CIA ο οποίος στον πρόσφατο πόλεμο είχε ταχθεί στο πλευρό των Ταλιμπάν, κατόπιν κατέφυγε στο Ιράν και σήμερα «αγνοείται».

Πάντως, ο Καν υποστήριξε πρόσφατα ότι άλλαξε πλευρά -- όπως το συνηθίζουν οι πολέμαρχοι -- τασσόμενος στο πλευρό της «Βόρειας Συμμαχίας», της κυβερνώσας σήμερα το Αφγανιστάν παράταξης, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Φαίνεται όμως πως δεν πείστηκαν οι Αμερικανοί...

Σε άλλες χτεσινές εξελίξεις η έρευνα από τις «συμμαχικές» δυνάμεις για να διαπιστωθεί εάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Σαουδάραβας ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα, είχε σκοτωθεί στις σπηλιές της Τόρα Μπόρα, δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα: Ενας λοχαγός, ονόματι Φίλιπ Νίκολσον, εξήγησε ότι ερευνήθηκαν τάφοι που θεωρούνταν «ιεροί» από τους αντιπάλους της συμμαχίας, ωστόσο από τα 23 λείψανα που εξετάστηκαν «δε βρήκαμε κανένα (λείψανο) που να είχε ύψος 1,95 μ.», το οποίο είναι το ύψος του πάντοτε «άφαντου» πιο καταζητούμενου ανθρώπου για τις αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, οι επιθέσεις με ρουκέτες τη Δευτέρα στην πόλη Κοστ εναντίον Αμερικανών στρατιωτών -- χωρίς τραυματισμούς ή θύματα, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Μπράιαν Χίλφερτι -- δεν πτόησαν τον Αμερικανό ΥπΕξ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αποφάνθηκε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι στο «75% του Αφγανιστάν επικρατεί σχετική σταθερότητα». Ο ίδιος πάντως εκτίμησε πως «υπάρχουν κάποια προβλήματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν» (Το Newsweek σε ρεπορτάζ του της Δευτέρας ανέφερε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη εισδύσει στο Πακιστάν και επιχειρούν εκεί, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως).

Ο Αφγανός ομόλογος του Πάουελ, πάντως, ο Αμπντάλα Αμπντάλα, εκτίμησε ότι τις επόμενες βδομάδες το «πρόβλημα» της ασφάλειας θα ενταθεί, ενόψει της Λόγια Τζίργκα: Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ, ο ΥπΕξ Αμπντάλα προέβλεψε πως «οι εχθροί της ειρήνης», όπως είπε, «θα προβούν σε νέες προσπάθειες... πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να πανικοβληθούμε».

Ενας άλλος υπουργός, ο αρμόδιος για την Ανοικοδόμηση, Αμίν Φαχάνγκ, παραπονιόταν χτες μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι η διεθνής κοινότητα «δεν καταβάλλει το υπεσχημένο πακέτο βοήθειας 4,5 δισ. δολαρίων... λάβαμε πολλές υποσχέσεις αλλά λίγα χρήματα. Εφέτος επρόκειτο να λάβουμε 1,8 δισ. δολάρια αλλά ο μισός χρόνος έχει παρέλθει και έχουμε λάβει μόνο 80 έως 90 εκατομμύρια δολάρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ