Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και η Κούβα στον «άξονα του κακού»!

Το ιμπεριαλιστικό θράσος δεν έχει όρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν κατηγορίες σε τρία ακόμη κράτη, τη Λιβύη, τη Συρία και την Κούβα, περιλαμβάνοντάς τες τρόπον τινά στον «άξονα του κακού», που πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο λόγος για την κατάταξή τους στον «άξονα»... η παραγωγή και διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής και ειδικότερα βιολογικά όπλα και προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν πως οι εν λόγω χώρες δε θα τροφοδοτήσουν τους τρομοκράτες με τέτοια όπλα.

«Η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει ένα νέο κύμα τρομοκρατίας μετά απ' αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον, υπεύθυνος για τη Διεθνή Πολιτική Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συντηρητικό ινστιτούτο Heritage Foundation, υπό τον τίτλο «Πέρα από τον "άξονα του κακού"».

Για την Κούβα συγκεκριμένα ο Μπόλτον είπε ότι η απειλή που αντιπροσωπεύει για την αμερικανική ασφάλεια έχει «υποβαθμιστεί», παρατήρησε ωστόσο ότι έχει δώσει τεχνογνωσία και συγκεκριμένα βιοτεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε «διπλή βάση» για παραγωγή βιολογικών όπλων σε άλλα «εκτός νόμου» κράτη. Εντούτοις, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που κάνει αυτές τις παρατηρήσεις δημόσια, αλλά η ικανότητα της Κούβας για την παραγωγή βιολογικών όπλων έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και η δυνατότητά της στη χρήση υψηλής τεχνολογίας ώστε να μπλοκάρει τη στρατιωτική επικοινωνία, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον δεν αντιμετώπιζε την Κούβα ως απειλή, ενώ η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο εντατικοποιούσε τις προσπάθειές της να προωθήσει επαναστάσεις σε πολλά σημεία της υφηλίου!

Οπως τόνισε ο Μπόλτον, το 1998 στην αναφορά του Πενταγώνου η Κούβα δε συνιστούσε στρατιωτική απειλή κατά των ΗΠΑ, αν και, όπως τόνιζε στην εισαγωγή του ο τότε υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα της Κούβας να αναπτύξει βιολογικά όπλα, εξαιτίας του πολύ ανεπτυγμένου προγράμματος βιοτεχνολογίας. Οπερ και εγένετο σύμφωνα με τον Μπόλτον, που αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που έχει τροφοδοτήσει η Κούβα, για να προστατεύσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και αρνήθηκε να εκτοξεύσει συγκεκριμένες απειλές κατά του Νησιού της Επανάστασης, που πια βρίσκεται στη λίστα των χωρών που «προάγουν την παγκόσμια τρομοκρατία».

Στην ίδια ημερίδα του Heritage Foundation, οι αντάρτες των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) φωτογραφίστηκαν ως οι πλέον «μανιασμένοι» αντιαμερικανοί τρομοκράτες και έγινε «πρόταση» για επέκταση της «παγκόσμιας εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» και στην Κολομβία και μάλιστα με τη μορφή του επείγοντος.

Στο μεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη ασφυκτικού και πια θανατηφόρου εναγκαλισμού της Κούβας πρωτίστως, αλλά και των υπολοίπων «πυρήνων τρομοκρατίας» στη Λατινική Αμερική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Οτο Ράιχ έκανε λόγο «για τέσσερα κουβανικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Μακέιτα, το πρωί της 12ης Απριλίου και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ανατρέπεται η ροή των γεγονότων και της συνταγματικής τάξης στη χώρα που είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση». Και ο Ράιχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και την κουβανική εφημερίδα «Granma», πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι ήταν εκεί αλλά και δεν ξέρουμε τι έκαναν». Προς απάντηση των κατηγοριών περί ανάμειξης, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας έκανε λόγο για ανυπόστατες και θρασείς κατηγορίες και έμμεσες απειλές, που όμως δεν πρόκειται να πτοήσουν τον κουβανικό λαό και την Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ