Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νίκες Ταλιμπάν, φόβοι "σύρραξης" με Ιράν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ενώ οι Ισλαμιστές Ταλιμπάν συνεχίζουν να καταγάγουν νίκες στον εμφύλιο εναντίον της Συμμαχίας του Βορρά, στα δυτικά τους σύνορα η ένταση με το - επίσης - ισλαμικό Ιράν όσο πάει και κλιμακώνεται. Οι "Τάιμς" της Νέας Υόρκης, μάλιστα, μιλούν για κίνδυνο ανοιχτού πολέμου. Δεν είναι οι μόνοι...

Ο πολέμαρχος Αχμέντ Σαχ Μασούντ χθες προσπαθούσε να ανακτήσει λίγο από το γόητρό του, επιτιθέμενος στα νότια περίχωρα της πρωτεύουσας Καμπούλ. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για "σφοδρές μάχες", με βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης.

Στόχος: ο έλεγχος της "παλαιάς οδού", του δρόμου προς τη σήραγγα Σαλάνγκ, ένα μηχανικό έργο μήκους 50 χλμ., που οδηγεί στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας, τις οποίες ελέγχει η αντιπολίτευση.

Σε αυτές τις περιοχές, εκτιμούν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, το κίνημα της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει πλέον μόνο τις δυνάμεις των σιιτών Χαζάρων του Καρίμ Χαλίλι και τους Τατζίκους του πρώην Προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί και του Μασούντ, έπειτα από την "ταπεινωτική" ήττα των Ουζμπέκων του στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ (στην αντεπίθεση των σουνιτών Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, που κατέλαβαν την πόλη Μαζάρ - ι - Σαρίφ, "πρωτεύουσα" της αντιπολίτευσης στο βόρειο άκρο του Αφγανιστάν). Στις νέες μάχες ο Μασούντ "έχασε πολλούς άνδρες", μετέδιδε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν, και "άφησε δεκάδες πτώματα στο πεδίο της μάχης". Η πληροφορία δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ενδο-ισλαμική μάχη;

Οι νέες νίκες των Ταλιμπάν επιτείνουν τη "νευρικότητα" του Ιράν: οι δηλώσεις Καμπούλ - Τεχεράνης από το καλοκαίρι προκαλούν "φόβους" σύρραξης των δύο ισλαμικών κρατών.

Τις τελευταίες δύο - τρεις ημέρες επαναλήφθηκαν πολεμικού κλίματος δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε το Ιράν ότι αν επιχειρήσει στρατιωτικά αντίποινα για τη φυλάκιση Ιρανών διπλωματών, η περιοχή θα οδηγηθεί σε "ανάφλεξη".

Ο "ισχυρός" γείτονας του Αφγανιστάν, το Ιράν, προειδοποιεί για ανάληψη "αναγκαίων μέτρων" αν οι Ταλιμπάν δεν απελευθερώσουν 11 διπλωμάτες του. Οι διπλωμάτες αυτοί, λέει η Τεχεράνη, ήταν ανάμεσα σε 47 Ιρανούς που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα. Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι συνέλαβαν διπλωμάτες, αλλά απελευθέρωσαν 5 Ιρανούς πολίτες την περασμένη Πέμπτη, σε μια ένδειξη "καλής θέλησης".

Το Ιράν φοβάται ότι οι διπλωμάτες του δολοφονήθηκαν μετά την επίθεση στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Την Κυριακή, ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Τάιμς της Τεχεράνης" ότι η χώρα του δε θα εισέλθει σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, 70.000 Ιρανοί στρατιώτες των Φρουρών της Επανάστασης, με άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, έκαναν ασκήσεις στη μεθόριο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των "Φοιτητών", Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ είπε πως οι Ταλιμπάν δε θα λυπηθούν τίποτε αν το Ιράν επιτεθεί. "Είναι επείγον οι παγκόσμιοι οργανισμοί να αναλάβουν δράση για να προληφθεί μια τεράστια σύγκρουση που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή", δήλωσε με γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στα Ηνωμένα Εθνη, Νουρουλάχ Ζαντράν, απείλησε μιλώντας στο BBC ότι μια ιρανο-αφγανική σύρραξη θα "μετέτρεπε ολόκληρη την περιοχή σε μια μπάλα φωτιάς", και ότι όπλα από τα πιο θανατηφόρα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ θα χρησιμοποιούνταν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ