Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ "SWISSAIR"
"Φως" από το μαύρο κουτί

ΧΑΛΙΦΑΞ.-

Το ακρωτήρι του Πέγκις Κόουβ έχει γίνει ο τόπος συγκέντρωσης όλων εκείνων που έχασαν για πάντα τα αγαπημένα τους πρόσωπα στα βάθη του παγωμένου Ατλαντικού τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τις ανατολικές ακτές του Καναδά, οι δύτες συνεχίζουν τις έρευνες για να "φωτίσουν" τις αιτίες που προκάλεσαν αυτό το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που προξένησε τόσο πόνο και τρόμο.

Μέχρις στιγμής ελάχιστα από τα 229 πτώματα έχουν ανελκυστεί και αναγνωριστεί από τους οικείους τους, ενώ περίπου 19 "μεγάλες συγκεντρώσεις" ανθρωπίνων σορών έχουν εντοπιστεί στο βάθος του ωκεανού ανοιχτά του Πέγκις Κόουβ, στη Νέα Σκοτία του Καναδά, από ένα μηχάνημα που μετρά τα αέρια που εκπέμπουν τα αποσυντιθέμενα σώματα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ντάγκλας Κοπ μέλος μίας αμερικανικής ομάδας διεθνών ερευνών, που δήλωσε επίσης ότι το μηχάνημα μετρά κυρίως τις εκπομπές αμμωνίας και μεθανίου από τα πτώματα σε αποσύνθεση, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύγχυση των αερίων αυτών με εκείνα που εκπέμπονται από ψάρια ή θαλάσσια θηλαστικά σε σήψη και δήλωσε πως βρήκε ορισμένες ζώνες, πάνω από τις οποίες το μηχάνημα "τρελαινόταν" και επιβεβαίωσε αρκετές φορές τη μέτρηση. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αυτές τις ζώνες θα πρέπει να βρίσκονται διασκορπισμένα τμήματα της ατράκτου, μέσα στα οποία είναι εγκλωβισμένες οι σοροί των νεκρών επιβατών. Μέχρι στιγμής όμως το Καναδικό Ναυτικό δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τα "ευρήματα" του Κοπ.

Πάντως όπως ανακοίνωσε ο ιατροδικαστής Τζον Μπατ,επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που έχει αναλάβει την επιχείρηση αναγνώρισης των πτωμάτων, το μοναδικό πτώμα που έχει αναγνωριστεί είναι μιας Γαλλίδας, τονίζοντας ότι ήταν από τα πρώτα που βρέθηκαν, αλλά και από τα λίγα που ήταν σχεδόν άθικτα.

Τα μαύρα κουτιά

Οι έρευνες για την ανέρευση και του άλλου από τα "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους, που θα δώσουν τη λύση στο "μυστήριο" για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι το ένα και των δύο βρέθηκε την Κυριακή από τους Καναδούς δύτες. Χτες ο εκπρόσωπος του Καναδικού Ναυτικού, Σιν Κέλι,δήλωσε ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι ανιχνεύθηκε από τα σόναρ του υποβρυχίου HMCS OKANAGAN και το δεύτερο μαύρο κουτί, που περιέχει και το υπόλοιπο των συνομιλιών που διεξήχθησαν στο πιλοτήριο πριν την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους και θα αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα για το τελικό πόρισμα.

Εντούτοις, το πρώτο μαύρο κουτί που ήδη έχει ανελκυστεί από τους Καναδούς δύτες πέντε μίλια από τις ακτές της Νέας Σκοτίας περιείχε τα δεδομένα της πτήσης του αεροσκάφους της "Swissair". Ο επικεφαλής των ερευνών Βικ Τζέρντεν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή στο Χάλιφαξ, ότι οι εμπειρογνώμονες που θα εξετάσουν το κουτί θα φέρουν στην επιφάνεια πολύτιμες ενδείξεις που θα μπορέσουν να εξηγήσουν την παρουσία καπνού στο πιλοτήριο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι σύντομα θα ανασυρθεί και το άλλο μαύρο κουτί στο οποίο είναι καταγραμμένες οι συνομιλίες μέσα στο πιλοτήριο. Επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να περάσει "ένα σχετικό διάστημα" πριν να γίνουν γνωστές οι πληροφορίες αυτές.

Επίσης, οι καναδικές πηγές ανακοίνωσαν ότι οι δύτες εντόπισαν τρία τμήματα της ατράκτου του μοιραίου αεροσκάφους. Το μεγαλύτερο έχει μήκος 13 έως 17 μέτρα και προέρχεται από τη μέση του αεροπλάνου, στο ύψος το φτερών, το δεύτερο έχει μήκος επτά έως δέκα μέτρα, ενώ για το τρίτο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το μήκος του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών των πεζοναυτών, οι ομάδες εντόπισαν στο βυθό μια περιοχή όπου βρίσκονται πολλά τμήματα του αεροσκάφους, "μικρού μεγέθους" που δείχνουν ότι το αεροσκάφος "διαλύθηκε" μετά από ένα "τρομερά δυνατό" χτύπημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανελκύστηκε το «μαύρο κουτί» (2018-04-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έρευνες για την αεροπορική τραγωδία (2018-02-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2016-06-25 00:00:00.0)
Αεροπορικό δυστύχημα (2007-12-01 00:00:00.0)
Στο ωκεανό χάθηκαν 229 ψυχές (1998-09-04 00:00:00.0)
Τουλάχιστον 73 ήταν οι επιβάτες του Γιάκοβλεφ (1997-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ