Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ SWISSAIR
Στο ωκεανό χάθηκαν 229 ψυχές

ΖΥΡΙΧΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΛΙΦΑΞ .-

Οι κωδικοποιημένες λέξεις "παν - παν - παν", που σημαίνουν σοβαρό κίνδυνο, ήταν το τελευταίο μήνυμα από το ελβετικό αεροσκάφος MD -11 πριν συντριβεί στα ανοιχτά της Νέας Σκοτίας, στις ανατολικές ακτές του Καναδά, παρασέρνοντας στον παγωμένο Ατλαντικό και συνάμα στο θάνατο τους 216 επιβάτες αλλά και το 13μελές πλήρωμά του.

Ουδείς επέζησε, δήλωσε λακωνικά χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της εταιρίας Φιλίπ Μπριζισέ,ενώ τα σωστικά συνεργεία, που έσπευσαν στην περιοχή μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν ανασύρει από την περιοχή Πέγκις Κόουβ της Νέας Σκοτίας, 18 πτώματα.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο του Ομίλου "Swissair" Ζορζ Σορντερέ,και οι εθνικότητες των επιβατών, που είναι 137 Αμερικανοί, 41 Ελβετοί (28 επιβάτες και 13 μέλη πληρώματος),30 Γάλλοι, 6 Βρετανοί, 3 Ιταλοί, 3 Γερμανοί, ένας Ισπανός, ένας Γιουγκοσλάβος, ένας Αφγανός, ένας Ιρανός, ένας Σαουδάραβας, ένας Ρώσος κι ένας κάτοικος του Σεντ Κιτς και Νέβις, στην Καραϊβική, ενώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για τον αριθμό των Ελλήνων, αφού κάποιοι μιλούν για 8, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε ότι είναι 2.

Στο μεταξύ, πηγή του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 10 υπάλληλοι του ΟΗΕ, από τρεις διαφορετικές οργανώσεις, βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων καθώς και δυο από τους 30 διευθυντές της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων (WIPO). Επίσης, στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαινε και ο Dr. Τζόναθαν Μαν πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην ηγετικό στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θέση που κατείχε όλη τη δεκαετία του '80, από όπου ηγήθηκε της εκστρατείας κατά του Aids.

Αγνωστες οι αιτίες

Το μοιραίο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Νο 111 από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Γενεύη, συνετρίβη στα ανοιχτά της Νέας Σκοτίας στις 09.30 τοπική ώρα (04.30 ώρα Ελλάδος), μία ώρα και 40 λεπτά μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης.Το καναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Canadian Press Agency και το τηλεοπτικό δίκτυο RDI μετέδωσαν ότι το αεροπλάνο επιχειρούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Χάλιφαξ, δεν κατάφερε όμως να φτάσει μέχρι εκεί και συνετρίβη στη θάλασσα, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο. Πάντως, τα αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μπορέσουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες - αφού πρώτα βρουν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου - να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα.

Το αεροσκάφος είχε ηλικία μόλις επτά χρόνων και κυβερνήτες του ήταν δύο έμπειροι πιλότοι με προϋπηρεσία στην πολεμική αεροπορία, όμως ο τύπος του είχε στο παρελθόν πολλές φορές απασχολήσει την Επιτροπή Ασφαλείας Εθνικών Μεταφορών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τόσο σοβαρό περιστατικό όπως το χτεσινό.Εκπρόσωπος της "Swissair" χαρακτήρισε το τραγικό αυτό περιστατικό ως το σοβαρότερο δυστύχημα στην ιστορία της αεροπορικής αυτής εταιρίας, που ιδρύθηκε το 1931. Στα 67 χρόνια της ύπαρξής της, η "Swissair" έχει γνωρίσει τρεις αεροπορικές καταστροφές, οι οποίες έχουν προκαλέσει συνολικά το θάνατο 141 ανθρώπων: το 1963 και το 1970 στην Ελβετία - στη δεύτερη περίπτωση επρόκειτο για βομβιστική επίθεση - και το 1979 στην Αθήνα, τονίζει το ATS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ