Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις, πιέσεις και σκοπιμότητες

Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση του πρωθυπουργού στην Κρατική Δούμα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν εμφανίστηκε, αδικαιολόγητα και γι' αυτό μη πειστικά, αισιόδοξος στην πρώτη, μετά το διορισμό του ως εντολοδόχου πρωθυπουργού, συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της κυβέρνησης με θέμα την επεξεργασία των επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση, είχε εκφράσει την αποφασιστικότητά του να βάλει τάξη στη χώρα. Με την εμφάνισή του προσπαθούσε να πάρει τις εντυπώσεις από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), οι οποίοι προσπάθησαν χτες να υιοθετήσουν την προτεινόμενη από τον βουλευτή Στανισλάβ Γοβορούχιν έκκληση "Προς τους πολίτες της Ρωσίας", στην οποία εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψης από την πλειοψηφία των βουλευτών της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Μεταξύ αυτών αναφέρονται: "Κρίση της οικονομίας, συνειδητή διαφθορά του λαού, μη καταβολή των μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ο πόλεμος στην Τσετσενία, ο "αγωγός", που έχει κατασκευαστεί με την εργασία και τους άθλους των Σοβιετικών εργαζομένων στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου και που τώρα έχει γίνει πηγή πλουτισμού των εγχώριων και δυτικών πλουσίων και του ίδιου του Τσερνομίρντιν, η μετατροπή της εθνικής οικονομίας σε βουνό σκουριάς, της Ρωσίας σε περίγελο του κόσμου και σε άθλιο ζητιάνο". Υπέρ της έκκλησης αυτής ψήφισαν 220 βουλευτές και μεταβιβάστηκε για επεξεργασία.

Επίσης, ο Τσερνομίρντιν προσπάθησε να απαντήσει και στην έκκληση της Δούμας να αποσύρει "οικειοθελώς" την υποψηφιότητά του. "Για συνειδησιακούς λόγους καθώς και για το συμφέρον της όλης επιχείρησης δεν πρόκειται να προβώ σε μια τέτοια ανεύθυνη απόφαση", δήλωσε ο Τσερνομίρντιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιούρι Μασλιουκόφ (πρώην βουλευτής του ΚΚΡΟ), ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση Τσερνομίρντιν. Ο Μασλιουκόφ διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει λόγος να παραμένει στην κυβέρνηση ως υπουργός ενός ανύπαρκτου υπουργείου".

Συσχετισμοί στη Δούμα

Το Συμβούλιο της Δούμας συνεδρίασε χτες με θέμα τη δεύτερη ψηφοφορία της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν που θα γίνει σήμερα. Μετά τη συνεδρίαση, επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΚΟ) της Δούμας έκαναν δηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, δήλωσε ότι η ΚΟ του κόμματός του θα ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης του Τσερνομίρντιν στο πρωθυπουργικό αξίωμα. "Πρέπει να διατηρηθεί η Κρατική Δούμα. Να διατηρηθεί με κάθε τρόπο. Αν ο Γιέλτσιν δεν μπορεί να δώσει κανέναν, εκτός από τον Τσερνομίρντιν, και αν δε δώσει αυτόν που θέλουν οι αριστεροί - Στρόγεφ, Λουζκόφ, Τιτόφ - θα μας δώσει μια δικτατορία... Γι' αυτό, ας γίνει όπως αυτός θέλει".

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, είπε: "Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα και το Σύνταγμα της χώρας και θα κάνουμε το παν για να διατηρηθεί η νομοθετική δομή της εξουσίας. Γι' αυτό και απευθυνθήκαμε στους πολίτες της Ρωσίας. Πιστεύω ότι οι πολίτες της χώρας αντιλαμβάνονται: το Κρεμλίνο δεν είναι σε θέση να διοικήσει και η κυβέρνηση είναι εντελώς ανυπόστατη - δεν υπάρχουν εκεί ούτε νέα πρόσωπα, ούτε νέες ιδέες". Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το ΚΚΡΟ είναι αποφασισμένο να καταψηφίσει τον Τσερνομίρντιν στη σημερινή ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δούμα θα εγκρίνει την ερχόμενη βδομάδα την πρόταση για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, απαντώντας στην ερώτηση, αν η Δούμα είναι έτοιμη να δεχτεί τη διάλυσή της, απάντησε χαρακτηριστικά: "Η Δούμα; Δεν ξέρω. Αντιλαμβάνομαι ότι μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον Βίκτορ Στεπάνοβιτς (Τσερνομίρντιν) αυτό θα συμβεί". Δεν απέκλεισε, όμως, ότι ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας, ίσως, ο Πρόεδρος να προτείνει άλλη υποψηφιότητα.

Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας συνεχίζονται. Ετσι, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Βαλεντίν Γιουμάσεφ, συναντήθηκε με τον Σελεζνιόφ και δήλωσε ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν θα προβεί σε κάποιες τροποποιήσεις του κειμένου πολιτικής συμφωνίας, με τις οποίες παραχωρεί ορισμένες από τις προεδρικές εξουσίες στην κυβέρνηση και που θα στείλει στη Δούμα με σκοπό να τερματιστεί η κρίση και να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή είχε επιτευχθεί το περασμένο Σάββατο, αλλά απορρίφθηκε αργότερα από τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή γίνεται μέσα σ' ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τον Γιέλτσιν, καθώς το ρούβλι συνεχίζει να κατρακυλά και τα δύο τρίτα των Ρώσων βλέπουν θετικά την παραίτησή του. Από την άλλη μεριά, ο Τσερνομίρντιν έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών κυβερνητών περιοχών και υπολογίζει στην υποστήριξη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή). Ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Τσερνομίρντιν θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πριν από την ψηφοφορία στη Δούμα, και θα κάνει "προτάσεις για ριζικές αλλαγές", που "θα προκαλέσουν αίσθηση", ώστε να τερματιστεί η οικονομική κρίση.

Για την επικύρωση του Τσερνομίρντιν είναι απαραίτητες 226 ψήφοι. Οι κομμουνιστές μαζί με τους συμμάχους τους και το συνασπισμό "Γιάμπλοκο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι (που πιθανότατα θα ψηφίσει κατά) διαθέτουν αρκετές έδρες για την καταψήφιση του Τσερνομίρντιν. Οι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δε θα επικυρώσουν ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη ψηφοφορία την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν και είναι έτοιμοι να δεχτούν τη διάλυση της Δούμας και "να μοιραστούν τις δυστυχίες μαζί με τον πολυπαθή λαό".

Τέλος, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας διέψευσαν ως "παράλογες" τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις δυτικές χρηματαγορές για στρατιωτικές κινήσεις στα περίχωρα της Μόσχας. "Μαζέψαμε τη σοδειά και ίσως υπάρχουν φορτηγά του στρατού που κυκλοφορούν ακόμα", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι κάθε χρόνο στη Ρωσία οι στρατιώτες βοηθούν στη συγκομιδή της σοδειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ