• Αντάλλαξαν κατηγορίες οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις
  • - ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ.- Βολές αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις στη ΛΔ του Κογκό στα πλαίσια της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουρμπάν της Ν. Αφρικής. Παρά τις... - 1998-09-04 00:00:00.0"/>
  • Αντάλλαξαν κατηγορίες οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις
  • - ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ.- Βολές αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις στη ΛΔ του Κογκό στα πλαίσια της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουρμπάν της Ν. Αφρικής. Παρά τις... - 1998-09-04 00:00:00.0" /> Ουδέτεροι οι "αδέσμευτοι", υπέρ των στασιαστών οι ΗΠΑ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΛΔ ΚΟΓΚΟ
    Ουδέτεροι οι "αδέσμευτοι", υπέρ των στασιαστών οι ΗΠΑ
    • Χωρίς ουσιαστική πρόοδο έληξαν οι "ειρηνευτικές προσπάθειες" στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων
    • Αντάλλαξαν κατηγορίες οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις

    ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ.-

    Βολές αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις στη ΛΔ του Κογκό στα πλαίσια της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουρμπάν της Ν. Αφρικής. Παρά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες και συναντήσεις κανένα βήμα προόδου δε φάνηκε να σημειώθηκε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ενώ στο τελικό της ψήφισμα η Σύνοδος τήρησε ίσες αποστάσεις από τους εμπλεκομένους στις συγκρούσεις. Αντίθετα, ξεκάθαρες είναι οι προτιμήσεις των ΗΠΑ, που και χτες τάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς στο πλευρό των στασιαστών.

    Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρομπέρτ Μουγκάμπε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός ολίγων ημερών οι συγκρούσεις στο ανατολικό μέτωπο της ΛΔ του Κογκό θα έχουν οριστικά τερματιστεί με νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Μουγκάμπε δήλωσε, χωρίς περιστροφές, ότι αν η χώρα του δεν είχε εμπλακεί στις συγκρούσεις, τότε η κυβέρνηση του Λοράν Καμπίλα θα είχε ανατραπεί. Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ουγκάντα Γιοουέρι Μουσεβένι κατηγόρησε την Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια ότι έσπευσαν να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί, καθώς ο Λοράν Καμπίλα κατέλαβε την εξουσία μετά την επιτυχή πολύχρονη ένοπλη αναμέτρησή του με τον δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο. Ο Μουσεβένι παραδέχτηκε ότι ουγκαντέζικα στρατεύματα βρίσκονται στις νοτιοανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κονγκό, αλλά απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες του Λοράν Καμπίλα ότι έχουν συνταχθεί στο πλευρό των στασιαστών.

    Ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, χαρακτήρισε "λογική και αναμενόμενη την ανταπόκριση των χωρών αυτών στην έκκληση για βοήθεια του Λοράν Καμπίλα". Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μουγκάμπε, τον Λοράν Καμπίλα, τον Πρόεδρο της Αγκόλα Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος, τον Νέλσον Μαντέλα και επρόκειτο να συναντηθεί με τους Προέδρους της Ουγκάντα και της Ρουάντα, δήλωνε "ιδιαίτερα ικανοποιημένος" από τις συνομιλίες που είχε. Πάντως, ο Ανάν απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, ενώ στο τελικό κείμενο της συνόδου τα μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων αποφεύγουν σαφώς να πάρουν θέση υπέρ της κυβέρνησης Καμπίλα και να καταδικάσουν τις ενέργειες των στασιαστών και αρκούνται σε εκκλήσεις για επίτευξη εκεχειρίας προκειμένου να δοθεί "χώρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

    Την επιμονή τους στην επίτευξη εκεχειρίας επανέλαβαν, χθες, οι ΗΠΑ διά στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Σούζα Ράις. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λοράν Καμπίλα πρέπει "επιτέλους να κατανοήσει ότι είναι αναγκαίο να ασχοληθεί με τα πολιτικά ζητήματα που διχάζουν το Κονγκό" αφήνοντας, για άλλη μια φορά, να εννοηθεί ότι πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα του Κονγκό και υπερασπιζόμενη σαφώς τους στασιαστές και την απόφασή τους για ένοπλο αγώνα ανατροπής του Προέδρου Καμπίλα.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ