Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Αιματηρή" κατάλυση απεργίας

ΑΣΑΝ.-

Μπορεί η εργασιακή διένεξη και η απεργία στη "Χιουντάι" να έληξε τον προηγούμενο μήνα μετά από συμβιβασμό μεταξύ της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας και των εργαζομένων και αποφεύχθηκε στο παραπέντε επέμβαση της αστυνομίας, όμως η αναταραχή και οι απεργίες εξαιτίας των απαπειλούμενων απολύσεων στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας δε λένε να κοπάσουν.

Σειρά όμως έχουν άλλες εργοστασιακές μονάδες που είναι διαρκώς σε κινητοποιήσεις με πρώτο το εργοστάσιο "Mando Machinery Corp", όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση από τις 17 Αυγούστου. Την προπερασμένη νύχτα όμως περισσότεροι από 8.000 Νοτιοκορεάτες αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλανγια να θέσουν τέρμα στην απεργία των εργαζομένων. Τα οχήματα της αστυνομίας γκρέμισαν μία ατσάλινη κολόνα και κατέστρεψαν το οδόφραγμα που είχαν στήσει οι απεργοί σε γέφυρα που οδηγεί την κεντρική πύλη του εργοστασίου προσπαθώντας να αποστρέψουν την εισβολή της αστυνομίας.

Πάνω από 4.300 συνδικαλιστές και απεργοί είχαν καταλάβει το εργοστάσιο αυτό - όπως και οι συνάδελφοί τους είχαν καταλάβει το εργοστάσιο της "Χιουντάι" στις 20 Ιούλη - που παράγει ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αφότου διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση, που αφορούσαν τα σχέδια για τις 1.090 απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί. Την ώρα που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο εργοστάσιο, που βρίσκεται στην πόλη Ασάν, νοτιοδυτικά της Σεούλ, οι απεργοί κατέφυγαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις κρατώντας σιδερόβεργες και πετώντας οποιοδήποτε αντικείμενο έβρισκαν εύκαιρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βίαιη επίθεση. Ακολούθησε πραγματική μάχη και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες και από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί επίσημος αριθμός. Παρ' όλα αυτά το κανάλι MBC-TV σε ρεπορτάζ μίλησε για έναν εργαζόμενο πολύ σοβαρά τραυματισμένο, που έπεσε από τον τέταρτο όροφο του εργοστασίου, χωρίς όμως περισσότερα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ