Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εξελίξεις στην "Ενωμένη Αριστερά"

Το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου προεδρεύει ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Χ. Αγκίτα, αποφάσισε την απομάκρυνση από τις γραμμές της συμμαχίας ορισμένα κόμματα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Την απομάκρυνση από το συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς της οργάνωσης "Πρωτοβουλίας της Καταλωνίας", καθώς και τον αποκλεισμό της περιφερειακής οργάνωσης της Γαλικίας, αποφάσισε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Ομοσπονδιακό Πολιτικό Συμβούλιο της Ενωμένης Αριστεράς, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χούλιο Αγκίτα.

Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη τη διάλυση των οργανώσεών του σε ορισμένες περιοχές, επειδή βρίσκονται υπό τον έλεγχο της "Νέας Αριστεράς". Οι απομακρυνθέντες από τη συμμαχία είχαν ταχθεί υπέρ της "διάχυσης" του ΚΚ μέσα στην "Ενωμένη Αριστερά" και επίσης υποστήριζαν σε κάθε περίπτωση τον προσανατολισμό της συμμαχίας στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο συνασπισμός της "Ενωμένης Αριστεράς" στην Ισπανία θα βρεθεί από αύριο με 5 βουλευτές λιγότερους στη Βουλή - 16 από 21 - μετά την απόφαση της ηγεσίας του να αποκλείσει από τους κόλπους της συμμαχίας ορισμένα κόμματα. Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 η "Ενωμένη Αριστερά" είχε αναδειχτεί τρίτη δύναμη στη Βουλή με ποσοστό 10,58%.

Επίσης, τρία ακόμα κόμματα που μετέχουν στο συνασπισμό, ο Εναλλακτικός Χώρος, ο Τρίτος Δρόμος και οι Πράσινοι, που τάχτηκαν κατά του αποκλεισμού της Νέας Αριστεράς και της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία, κατέστησαν σαφές μετά από αυτές τις αποφάσεις ότι είναι δύσκολο να μετέχουν πλέον στη συμμαχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ