ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Δραστικές περικοπές στη "Shell"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δραστικές περικοπές και μείωση περίπου 3 χιλιάδων θέσεων εργασίας, προγραμματίζει η πετρελαϊκή εταιρεία "Shell International Ltd" για τα επόμενα δύο χρόνια, σε μία προσπάθεια να "αναβαθμίσει" τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της "Shell" στο Λονδίνο, οι περικοπές αυτές θεωρούνται αναγκαίες για την ευελιξία του πετρελαϊκού γίγαντα στην Ευρώπη, για να μπορέσει η εταιρία να είναι αποδοτική με την "εξάλειψη" άχρηστων και περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα αντικατασταθούν από ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο θα απαντά καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών της και φυσικά θα εξοικονομήσει για την εταιρία ακόμα μεγαλύτερα κέρδη!

Η "Shell" ανακοίνωσε ότι περίπου 15% των 19.000 απασχολούμενων στον ευρωπαϊκό χώρο θα απομακρυνθούν από την εταιρία, χωρίς να έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα οδηγηθούν σε αναγκαστική παραίτηση ή αναγκαστική συνταξιοδότηση, ενώ μεγάλη μερίδα εργαζομένων θα μετακινηθεί μέσα στην εταιρία. Επίσης, δε γνωστοποιήθηκε ποια από τα ευρωπαϊκά παραρτήματα θα πληγούν περισσότερο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιέξοδο παρά την αμερικανική επιμονή...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΠΑΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε τελικά και η νέα αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια, καθώς κατά τη συνάντηση των Νταβίντ Λεβί και Μαχμούντ Αμπάς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία παρά μόνο για τις ημερομηνίες πραγματοποίησης νέων συναντήσεων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε την απογοήτευση και την οργή του, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι αμετακίνητος από τις θέσεις του.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν την επόμενη βδομάδα για να συζητήσουν επιμέρους ζητήματα της "ειρηνευτικής συμφωνίας",όπως είναι η κατασκευή αεροδρομίου και λιμανιού στη Γάζα, καθώς και ασφαλούς περάσματος για τους Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη. Επίσης, στα μέσα Οκτώβρη αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο "πάγωμα" της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας και το σχέδιο της περαιτέρω απομάκρυνσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.Αυτά είναι τα δύο σημεία στα οποία συμφώνησαν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και ο Μαχμούντ Αμπάς, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη, υπό την καθοδήγηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Λίγες, μόνο, ώρες μετά την ανακοίνωση της διαδικαστικής στην ουσίααυτής συμφωνίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διακήρυττε, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", ότι δε σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς "μοναδικός στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται από τη φυσική τους πληθυσμιακή ανάπτυξη".Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, "αν δεν έχει σαφή δεδομένα για την πάταξη των τρομοκρατών", ενώ επανέφερε το αίτημά του για συντόμευση των "ειρηνευτικών συνομιλιών" και για οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων σε μία συνάντηση, "έστω και αν αυτή χρειαστεί βδομάδες ολόκληρες".Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που ο ίδιος και ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα κληθούν στο Καμπ Ντέιβιντ και μετά από αρκετές μέρες θα υπάρξει οριστική και τελική συμφωνία, διότι πιστεύει ότι "δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές και επειδή μόνο ο ίδιος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης, επωφελή για το Ισραήλ, με τον Γιάσερ Αραφάτ".

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου προκάλεσαν την έντονη οργή της Παλαιστινιακής Αρχής. Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Χανάν Ασράουι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με την πρόταση επίσπευσης των συνομιλιών επιθυμεί να παρακάμψει το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και επανέλαβε ότι ο τερματισμός της εποικιστικής δραστηριότητας είναι όρος απαράβατος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Απογοητευμένος και οργισμένος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με τον βασιλιά Χασάν του Μαρόκου στο Ραμπάτ. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τις συνομιλίες με τον βασιλιά Χασάν, κατηγόρησε τον Νετανιάχου για αδιαλλαξία και για διαρκείς παραβιάσεις των "ειρηνευτικών συμφωνιών", ενώ δήλωσε ειρωνικά ότι ο "Νταβίντ Λεβί δεν είχε δικαιοδοσία στη Νέα Υόρκη παρά για να διατυπώσει ευχές". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τον βασιλιά Χασάν, που ηγείται του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των αραβικών κρατών εξαιτίας της κρίσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων.

ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Καθαίρεση του δημάρχου Βελιγραδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Διαστάσεις πολιτικής κρίσης προσλαμβάνει η καθαίρεση του δημάρχου του Βελιγραδίου, μετά από πρωτοβουλία των πρώην συμμάχων του, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, "Ζάγιεντο", μόλις εφτά μήνες μετά τη νίκη των δυνάμεων αυτών στις δημοτικές εκλογές της Σερβίας.

Η καθαίρεση αποφασίστηκε μετά από πρόταση μομφής και κατατέθηκε από συμβούλους προσκείμενους στο ακροδεξιό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), του Βόισλαβ Σέσελι και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τελικά, εξήντα εφτά δημοτικοί σύμβουλοι από τις τάξεις του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ψήφισαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της απομάκρυνσης του μέχρι σήμερα δημάρχου Ζόραν Τζίντζιτς, όπως επίσης και την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του δημοτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου "Στούντιο - Β".

Η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο επεισόδιο από την κυοφορούμενη κρίση, που έχει ξεσπάσει εδώ και βδομάδες ανάμεσα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που κατηγορούσαν τον Τζίντζιτς για ανικανότητα και για "κατάχρηση εξουσίας, με σκοπό την προώθηση του κόμματός του", μια και υπήρχαν ενδείξεις ότι ο δήμαρχος ευνόησε οικονομικά τις επιχειρήσεις που διευθύνουν μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει ο Τζίντζιτς και δημιούργησε, έτσι, ένα έλλειμμα 80 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της πόλης.

Βέβαια, ο ίδιος ο Τζίντζιτς, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η πλειοψηφία πλέον του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του "πραξικόπημα" και ανακοίνωσε την παραίτηση των εννιά μελών του κόμματός του, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργήσουν "ένα σκιώδες δημοτικό συμβούλιο, που θα παρακολουθεί από κοντά την εργασία της νέας ομάδας".

Επί της ουσίας, όμως, η απομάκρυνση του Τζίντζιτς από το αξίωμα του δημάρχου ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως απάντηση του Ντράσκοβιτς στην απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Τζίντζιτς να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Οι διαφωνίες στο συνασπισμό "Ζάγιεντο" ξεκίνησαν με την υποψηφιότητα του Βουκ Ντράσκοβιτς για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας και κορυφώθηκαν μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο Ντράσκοβιτς και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης κατέλαβαν την τρίτη θέση. Το Κίνημα Ανανέωσης και η Συμμαχία των Πολιτών δεν ενέκριναν την υποψηφιότητα αυτή και μποϊκοτάρισαν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου, καθώς και τις προεδρικές εκλογές, στο δεύτερο γύρο των οποίων, την προσεχή Κυριακή, θα αντιπαρατεθούν ο Ζόραν Λίλιτς, που πρόσκειται στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, με τον υπερεθνικιστή Σέσελι.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κρίση που ξέσπασε μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού "Ζάγιεντο" σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν συνδυαστεί με τη συνταγματική κρίση που θα ακολουθήσει στη Σερβία αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος την Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, και αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μπορεί να οδηγήσει στη διεξαγωγή ταυτοχρόνως νέων εκλογών, δημοτικών, προεδρικών και βουλευτικών.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αίτηση "νομιμοποίησης" των κομμουνιστών

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι κομμουνιστές της Αλβανίας ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να καταργηθεί ένας νόμος του 1992 με βάση τον οποίο απαγορεύτηκε το κόμμα τους. Σύμφωνα με το "Reuter", το οποίο επικαλείται την εφημερίδα "Κόχα Γιόνε", η ηγεσία του κόμματος υπέβαλε στο Κοινοβούλιο το μανιφέστο του και ζήτησε ανάκληση του νόμου διά του οποίου απαγορεύτηκε, ο οποίος υιοθετήθηκε επί κυβερνήσεως Σαλί Μπερίσα.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
"Ανακωχή" μέχρι τις εκλογές

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σε συμφωνία κατέληξαν η Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μομτσίλο Κράισνικ, για την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών στη σερβική οντότητα στη Βοσνία, που ορίστηκαν τελικά για τις 23 Νοέμβρη, όπως ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η συμφωνία, που συνάφτηκε την περασμένη βδομάδα στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θέτει προσωρινό τέρμα στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους κόλπους της Σερβοβοσνιακής κοινότητας με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 15 Νοέμβρη. Η Πλάβσιτς στη συνέχεια είχε προτείνει την ημερομηνία της 23ης Νοέμβρη, η οποία και ορίστηκε τελικά επισήμως για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στο Σαράγεβο Γιόχαν Φερχέιντεν, ο οποίος επίσης διευκρίνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα οργανωθούν σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και θα ελεγχθούν από τον οργανισμό αυτό.

Η συμφωνία που είχε συναφθεί στο Βελιγράδι προέβλεπε επίσης τη διεξαγωγή, στις 7 Δεκέμβρη, προεδρικών εκλογών στη σερβική οντότητα, καθώς και εκλογών για την ανάδειξη του Σέρβου αντιπροσώπου στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ημερομηνία όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον ΟΑΣΕ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
"Πνίγηκαν" οι νότιες περιοχές

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τα τουριστικά θέρετρα, στη νότια Ισπανία, κοντά στις ακτές της Μεσογείου και κυρίως την πόλη Αλικάντε.

Οι βροχοπτώσεις είχαν αποτέλεσμα να αποκλειστεί ολόκληρη η περιοχή, καθώς όλα τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν αποκλειστεί. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις πλήττουν όλη τη νότια Ισπανία εδώ και μία βδομάδα και ήδη έχουν αποκλείσει πολλές περιοχές και πόλεις, ενώ τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές και ανυπολόγιστες ακόμα οι καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς οι περιοχές αυτές είναι οι πλουσιότερες στην ετήσια αγροτική παραγωγή.

Ο Δ. Λεβί και ο Μ. Αμπάς υπό το "άγρυπνο βλέμμα" της Μ. Ολμπράιτ...
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
21 νεκροί σε συνοριακές συγκρούσεις

ΤΖΑΜΜΟΥ.-

Στους δεκαοκτώ ανέρχονταν ως χτες βράδυ οι νεκροί στην ινδική πόλη των Ιμαλαϊων, από πυρά που εξαπέλυσε χτες το πυροβολικό του Πακιστάν. Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι τραυματίες ανέρχονταν στους 30. Τα ινδικά στρατεύματα απάντησαν με 600 οβίδες, που κόστισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Πακιστανό πρεσβευτή στο Νέο Δελχί και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για το βομβαρδισμό. Πάντως, πακιστανικές πηγές, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, κατηγόρησαν τους Ινδούς ότι "άρχισαν τη σύγκρουση".

Πρόκειται για μια εξέλιξη που χειροτερεύει τις προσπάθειες "εξομάλυνσης" των διμερών σχέσεων Ινδίας - Πακιστάν, οι οποίες είχαν προωθηθεί κυρίως κατά τη συνάντηση κορυφής στην Ουάσιγκτον, πριν λίγες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ