Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιέξοδο παρά την αμερικανική επιμονή...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΠΑΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε τελικά και η νέα αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια, καθώς κατά τη συνάντηση των Νταβίντ Λεβί και Μαχμούντ Αμπάς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία παρά μόνο για τις ημερομηνίες πραγματοποίησης νέων συναντήσεων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε την απογοήτευση και την οργή του, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι αμετακίνητος από τις θέσεις του.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν την επόμενη βδομάδα για να συζητήσουν επιμέρους ζητήματα της "ειρηνευτικής συμφωνίας",όπως είναι η κατασκευή αεροδρομίου και λιμανιού στη Γάζα, καθώς και ασφαλούς περάσματος για τους Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη. Επίσης, στα μέσα Οκτώβρη αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο "πάγωμα" της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας και το σχέδιο της περαιτέρω απομάκρυνσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.Αυτά είναι τα δύο σημεία στα οποία συμφώνησαν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και ο Μαχμούντ Αμπάς, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη, υπό την καθοδήγηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Λίγες, μόνο, ώρες μετά την ανακοίνωση της διαδικαστικής στην ουσίααυτής συμφωνίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διακήρυττε, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", ότι δε σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς "μοναδικός στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται από τη φυσική τους πληθυσμιακή ανάπτυξη".Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, "αν δεν έχει σαφή δεδομένα για την πάταξη των τρομοκρατών", ενώ επανέφερε το αίτημά του για συντόμευση των "ειρηνευτικών συνομιλιών" και για οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων σε μία συνάντηση, "έστω και αν αυτή χρειαστεί βδομάδες ολόκληρες".Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που ο ίδιος και ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα κληθούν στο Καμπ Ντέιβιντ και μετά από αρκετές μέρες θα υπάρξει οριστική και τελική συμφωνία, διότι πιστεύει ότι "δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές και επειδή μόνο ο ίδιος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης, επωφελή για το Ισραήλ, με τον Γιάσερ Αραφάτ".

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου προκάλεσαν την έντονη οργή της Παλαιστινιακής Αρχής. Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Χανάν Ασράουι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με την πρόταση επίσπευσης των συνομιλιών επιθυμεί να παρακάμψει το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και επανέλαβε ότι ο τερματισμός της εποικιστικής δραστηριότητας είναι όρος απαράβατος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Απογοητευμένος και οργισμένος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με τον βασιλιά Χασάν του Μαρόκου στο Ραμπάτ. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τις συνομιλίες με τον βασιλιά Χασάν, κατηγόρησε τον Νετανιάχου για αδιαλλαξία και για διαρκείς παραβιάσεις των "ειρηνευτικών συμφωνιών", ενώ δήλωσε ειρωνικά ότι ο "Νταβίντ Λεβί δεν είχε δικαιοδοσία στη Νέα Υόρκη παρά για να διατυπώσει ευχές". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τον βασιλιά Χασάν, που ηγείται του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των αραβικών κρατών εξαιτίας της κρίσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ