ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις κατάργησής του

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου ότι μεθοδεύει μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες την κατάργηση του ωραρίου

Οι μεγαλέμποροι της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με μεγαλοκαταστήματα του κέντρου της πόλης, μεθοδεύουν την κατάργηση του σημερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και σημειώνει ότι η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου θέλει ένα συνεχές ωράριο, που θα καταργεί την ημιαργία Δευτέρας - Τετάρτης με παραπέρα αύξηση κατά 10 ώρες την εβδομάδα. Η Αγωνιστική Ενότητα, θεωρεί σαν "αστείο" το επιχείρημα που προβάλλει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου πως δήθεν "με την εφαρμογή του νέου συνεχούς ωραρίου θα αντιμετωπιστούν τα πολυκαταστήματα".

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της, στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η Αγωνιστική Συνεργασία σημειώνει:

  • Τυχόν κατάργηση του σημερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα δημιουργήσει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στους μικρομεσαίους και κύρια στους αυτοαπασχολούμενους, αφού αυτοί θα πρέπει δίχως διακοπή να βρίσκονται στα καταστήματά τους 10 ώρες την ημέρα.
  • Η ασύδοτη λειτουργία των πολυκαταστημάτων δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Αντίθετα θα ωφεληθούν ακόμη περισσότερο αφού δεν είναι δυνατό τα μικρομεσαία μαγαζιά να μπορέσουν να ακολουθήσουν ένα τόσο εξοντωτικό ωράριο.
  • Οι κύριοι του ΕΣΘ πρέπει να γνωρίζουν πως οι αιτίες της πτώσης του τζίρου της αγοράς δεν οφείλονται στο ωράριο λειτουργίας, αλλά στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων που συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων και έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Ο ΕΣΘ ενώ θα έπρεπε να αγωνίζεται προκειμένου τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν με τους όρους της αγοράς, σέρνει χιλιάδες μαγαζιά να ακολουθούν το ασύδοτο και απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων. Ερήμην ουσιαστικά των μελών του Συλλόγου αλλά και όλων των άλλων εμπόρων και επαγγελματιών, δίχως καμία συνεργασία για το θέμα αυτό με τους φορείς των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εργαζομένων, καταργούν στην ουσία συνδικαλιστικές διαδικασίες, όπως Γενικές Συνελεύσεις κλπ., τις οποίες αντικαθιστούν με εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επειδή "για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αγνοώντας τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, προσπαθεί να πάρει αποφάσεις συσκεπτόμενη με 5 - 6 μεγαλοκαταστήματα του Κέντρου της πόλης. Οι μεθοδεύσεις αυτές που αποβλέπουν στην επιτάχυνση του αφανισμού των μικρών και μεσαίων εμπόρων δεν πρέπει να περάσουν", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στον αφανισμό "Σόφτεξ" και "Κεραφίνα"

Πιο κοντά στον αφανισμό φέρνει σημαντικές επιχειρήσεις η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που η κυβέρνηση εφαρμόζει. Αυτό καταμαρτυρεί ο μακρύς κατάλογος επιχειρήσεων του ΟΑΕ, που παραχωρήθηκαν για δεύτερη φορά στους ιδιώτες και στον οποίο προστίθενται, όπως όλα δείχνουν, δύο ακόμη επιχειρήσεις, οι οποίες προέκυψαν από τον τεμαχισμό της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Πρόκειται για τα εργοστάσια στη Σάμο και στο Καρπενήσι, ιδιοκτησίας πλέον Δ. Χατζή. Η άρνηση της Εμπορικής Τράπεζας να καταβάλει το ποσόν των 75 εκατ. δρχ., που με βάση συμφωνία με τρεις ακόμη τράπεζες, της αναλογεί από το συνολικό ποσό των 270 εκατ. δρχ. κοινοπρακτικού δανείου, τινάζει στον αέρα τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης που συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητά της. Σήμερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιείται σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, της διοίκησης της επιχείρησης, του ΟΑΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η λογική, όμως, που επικρατεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και που λέει "καμία παρέμβαση σε θέματα τραπεζών", προδικάζει και το τέλος των δύο εργοστασίων.

Στον ίδιο δρόμο, οδηγείται και η "Κεραφίνα", καθώς ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της φέρεται να καταλήγει άγονος, αφού έφερε μόνο μία προσφορά και αυτή "αεριτζίδικη". Πρόκειται για την εταιρία ΝΕΟΚΑΤ, η οποία ιδρύθηκε το 1994 με αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές, χωρίς να έχει δραστηριοποιηθεί ποτέ. Απαιτεί δε την απόλυση τουλάχιστον 70 ατόμων από τους 170 που συνολικά εργάζονται στην επιχείρηση, ενώ ως τίμημα προσφέρει μόλις 411 εκατ. δρχ. και, μάλιστα, σε 7 δόσεις. Στο μεταξύ, προβλήματα ανακύπτουν και στην ιδιωτικοποίηση της "Σόφτεξ". Από τη μια, τα σχέδια για αποχώρηση 670 ατόμων δε φαίνεται να προχωράνε, ενώ, από την άλλη, οι δικαστικές εκκρεμότητες, που έχει ξεκινήσει ο πρώην ιδιοκτήτης Κεφάλας και που δεν πρόκειται να λήξουν πριν την άνοιξη του 1998, πάνε την όλη υπόθεση πολύ πίσω, παρατείνοντας, ταυτόχρονα, το διάστημα υπονόμευσης της επιχείρησης. Υπονόμευση, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα ανταγωνιστικά συμφέροντα, που θέλουν να σβήσουν από την αγορά την εταιρία - "λίντερ" με ποσοστά 35%, που συνεχώς αυξάνουν παρά τις τεχνικές αντίξοες συνθήκες. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 15 συνολικά προσφορές που υποβλήθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας, καμία δεν αναφέρεται σε αγορά μετοχών, αλλά σε τμηματική αγορά ακινήτων και εξοπλισμού. Περισσότερα για το ενδιαφέρον, σχετικά με τη "Σόφτεξ", θα φανούν μετά τις 15 Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης των υποβολής δεσμευτικών πλέον προσφορών από τους υποψηφίους.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - 1: Αρχίζει χτες τη λειτουργία του ένα ακόμα νέο υποκατάστημα - το 225ο - της Ιονικής Τράπεζας στο Κιλκίς, που βρίσκεται επί της οδού 21ης Ιουνίου 115. Το νεοσύστατο κατάστημα, θα προσφέρει στο κοινό όλες τις τραπεζικές εργασίες, όπως τραπεζική εξυπηρέτηση σε 24ωρη βάση για καταθέσεις και αναλήψεις με το σύγχρονο δίκτυο ΙΟΝΕΤ των αυτόματων ταμειακών μηχανών, λογαριασμοί καταθέσεων σε δραχμές και συνάλλαγμα κλπ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - 2: Σεμινάριο με θέμα την "ανάλυση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου αξιών", διοργανώνει το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας στο διάστημα από 13 μέχρι και 17 Οκτώβρη, με εισηγητές στελέχη της τράπεζας. Στόχος του σεμιναρίου, είναι η ενημέρωση και η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία και τις τεχνικές αποτελεσματικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, τηλεφ. 89.43.032 και 89.82.852 (κα Κοροντζή).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - 3: Με νέο όνομα... "κυκλοφορεί" από χτες η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα, που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Λάτση. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον διακριτικό τίτλο "Eurobank" αλλά από την 1η Οκτώβρη η νέα επίσημη ονομασία της είναι "Τράπεζα EFG EUROBANK AE" και θα έχει ανανεωμένη εταιρική εικόνα. Σύντομα, κάτω από την ίδια επωνυμία, θα ενταχθούν και τα καταστήματα της υπό συγχώνευση τράπεζας INTERBANK και έτσι ο διευρυμένος τραπεζικός οργανισμός της EUROBANK θα διαθέτει συνολικά 42 καταστήματα.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Η έκδοση της πιστωτικής κάρτας 120 Club Card, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των 120 Ενωμένων Εργοστασίων Επίπλου και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω συνεργασία δίνει την ευκαιρία στο κοινό να αποκτήσει την πρώτη πιστωτική κάρτα στο χώρο του επίπλου. Οι κάτοχοι της 120 Club Card έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ποσού των αγορών τους από τους 120 σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Μερίδιο αγοράς 5,2% στη στεγαστική πίστη διεκδικεί η Xiosbank με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Xiosbank, επί του συνόλου των υπολοίπων της στεγαστικής πίστης στο τέλος του 1996 ύψους 299 δισ. δρχ. η εν λόγω τράπεζα παρουσίασε υπόλοιπα ύψους 15,8 δισ. δρχ. Τα υπόλοιπα της τράπεζας τον Ιούλη του 1997 είχαν ανέλθει σε 19 δισ. δρχ. Στο μεταξύ, αυξημένα κατά 14% εμφανίζονται τα υπόλοιπα καταναλωτικής πίστης της Xiosbank τον Ιούλη του 1997 σε σχέση με το τέλος του 1996.

Συνέδριο για τη σύγχρονη οικονομική θεωρία

"Η σύγχρονη οικονομική θεωρία - κριτικές προσεγγίσεις", είναι ο τίτλος συνεδρίου που διοργανώνει το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο διήμερο 6 - 7 Οκτώβρη στην Αθήνα. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη στις 3.30 στους χώρους του Πανεπιστημίου (Αμφιθέατρο πτέρυγας Αντωνιάδου, Αντωνιάδου & Πατησίων 76).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στους στόχους του συνεδρίου είναι μεταξύ άλλων η παρουσίαση και περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση στη χώρα μας των σύγχρονων αμφισβητήσεων και κριτικών της επικρατούσης οικονομικής θεωρίας και πολιτικής. Θα διατυπωθούν, επίσης, εναλλακτικές προτάσεις στα σύγχρονα οικονομικά προβλήματα. Θεματολογικά, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν κριτικές αναλύσεις της νεοφιλελεύθερης οικονομικής θεωρίας και πολιτικής, θα συζητηθούν οι προοπτικές του σοσιαλισμού σήμερα και θα εξεταστεί η Οικονομική και Νομισματική Ενωσης της Ευρώπης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν σαν εισηγητές ή σχολιαστές περισσότεροι από 20 ξένοι και Ελληνες καθηγητές Οικονομικών Σχολών Πανεπιστημίων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα.

Σεμινάρια λογιστών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, σε συνεργασία με την Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, διοργανώνει τα παρακάτω επιμορφωτικά σεμινάρια: α) Το νέο φορολογικό ποινολόγιο και οι τροποποιήσεις του ΚΒΣ (Δευτέρα 6/10/97) και β) Αναλυτική λογιστική της εκμετάλλευσης, λειτουργία - υποχρεώσεις από 1/1/98 (στις 8, 9, 10, 13 και 14 Οκτώβρη 1997). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 38.02.923 - 38.10.081 και 38.15.093.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ