ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνονται οι δικαστικές διώξεις αγροτών

Δίκη - "μαμούθ" σήμερα στις Σέρρες, με κατηγορούμενους 106 αγρότες

Στο αγροτοδικείο Σερρών οδηγούνται σήμερα 106 αγρότες, προκειμένου να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη του 1994. Οι αγωνιστές αγρότες, που τότε τόλμησαν να διεκδικήσουν τιμές για το προϊόν τους και προστασία από την ασυδοσία των εμπόρων, σήμερα σύρονται στο δικαστήριο σαν κοινοί εγκληματίες του Ποινικού Δικαίου. Ο αγροτικός κόσμος και φορείς του νομού στέκονται συμπαραστάτες στους διωκόμενους αγρότες και διεκδικούν την αποποινικοποίηση των αγώνων που γίνονται για τη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αναβλήθηκε για τις 8 Οκτώβρη η απολογία των έξι αγροτών - μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων,που είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση χτες το πρωί στην ειδική ανακρίτρια του Δ Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου Δεκέμβρη και Γενάρη.

Η απολογία των κατηγορουμένων αναβλήθηκε, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας. Μέχρι στιγμής από τα μέλη της ΣΕΑ Μαλγάρων έχουν κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή, ο Γ. Ρίσκος,ο Κ. Ανεστίδης,ο Τ. Πασχαλούδης,ο Γ. Παρλαπάνης,ο Κ. Ζακαλκάς και ο Σ. Σαλιάκης.

Μιλώντας για το χαρακτήρα που παίρνουν πλέον οι διώξεις σε βάρος των αγροτών, ο Γ. Ρίσκος μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Κύμινων και ένας από τους κατηγορούμενους δήλωσε στο "Ρ": "Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τις μαζικές διώξεις των αγροτών, που σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τους 6.000, θα καταφέρει να μας τρομάξει και να μην ξαναβγούμε στους δρόμους. Ομως είναι πολύ γελασμένη. Οποιον και να ρωτήσετε θα σας πει ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει για τη μικρομεσαία αγροτιά. Ηδη το ρύζι που αφορά τους αγρότες της περιοχής μας, αναμένεται ότι θα το πουλήσουμε φθηνότερα από πέρσι. Να είναι σίγουροι, λοιπόν, όσοι ελπίζουν ότι θα μας φοβίσουν πως για μας είναι μονόδρομος ο αγώνας. Οσο τα προβλήματα οξύνονται θα μας βρίσκουν μπροστά τους να διεκδικούμε τη λύση τους".

Τέλος, ο Γ. Ρίσκος σχολιάζοντας την πράξη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είπε ότι καλά έπραξε, σημειώνοντας όμως ότι επέλεξε λάθος αποδέκτη. "Δεν είναι αργά. Την επόμενη φορά που θα βγούμε στους δρόμους να σταθούν δίπλα μας και όλοι μαζί να καταγγείλουμε την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της".

Για το ρόλο της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μίλησε στο "Ρ" ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων,ξεκαθαρίζοντας ότι η μήνυση εναντίον των αγροτών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. "Είναι μια επικίνδυνη τακτική της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΣΘ που περίτρανα για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι νοιάζεται για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, ωθώντας τη μικρομεσαία επιχείρηση στον αφανισμό. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της βιομηχανίας διώξεων ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες, με στόχο την ποινικοποίηση των αγώνων του λαού".

Δεν ξέρει τίποτα ο Ευ. Γιαννόπουλος!

Απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνει πως δε γνωρίζει τίποτα αυτός και η κυβέρνηση για το πώς στήθηκε η επιχείρηση "αγροτοδικεία"! Ούτε καν ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επανειλημμένα καταθέσει τροπολογίες, για να σταματήσουν οι διώξεις!

Τα ρέστα ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιανόπουλος, για τα αγροτοδικεία που έχει στήσει η κυβέρνηση Σημίτη σ' όλη την Ελλάδα και για την επιχείρηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, επειδή συμμετείχε και συμπαραστάθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Με μια προκλητική - όπως άλλωστε ήταν και οι προηγούμενες - απάντησή του στη Βουλή προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις δικές του σχετικά, μεταθέτοντας τες στους Εισαγγελείς. Ενώ, προσποιούμενος πως δε γνωρίζει ότι στη Βουλή έχει κατατεθεί επανειλημμένα πρόταση νόμου απ' το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών, αναφέρει πως περιμένει σχετικήπρόταση νόμου για να εισηγηθεί ως υπουργός Δικαιοσύνης!

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του προς τη Βουλή των Ελλήνων, σε αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή και Βαγγέλη Μπούτα, με την οποία κατέθεσαν υπόμνημα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Ρόδου, τμήμα ΓΣΕΕ - ΕΚΡ σχετικά με τις δίκες των αγροτών και την ποινικοποίηση των αγώνων, ο Ευάγγελος Γιανόπουλος υποστηρίζει:

Οσον αφορά το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Β. Μπούτα, υποστηρίζει "πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να επεμβαίνει σε υποθέσεις που έχουν επιληφθεί οι Δικαστικές Αρχές", ενώ αποσιωπά τις παρεμβάσεις του προς τους εισαγγελείς πριν, δίνοντας κατεύθυνση να στοχειοθετηθεί κατηγορητήριο, προκειμένου να ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας βουλευτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις (του Β. Μπούτα)

Για τη βιομηχανία διώξεων των αγροτών και τα αγροτοδικεία που έστησε η κυβέρνηση Σημίτη, ο Ευ. Γιαννόπουλος δε διστάζει να κάνει λόγο για "άγρια και δόλια κακοποίηση της αλήθειας και της ωμής πραγματικότητας", από όσους καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγροτικούς αγώνες! "Αποτελεί πολιτικό, νομικό, συνταγματικό και επιστημονικό λάθος και άγρια και δόλια κακοποίηση της αλήθειας και της ωμής πραγματικότητας ο ισχυρισμός που περιέχεται στην Ερώτηση ότι, τάχα, η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους λαϊκούς αγώνες και ότι στήνει "αγροτοδικεία", η οποία "σέρνει, δήθεν, στα δικαστήρια αγρότες με μοναδική κατηγορία τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις".

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την κυβερνητική επιχείρηση "αγροτοδικεία", ο υπουργός δε διστάζει να επικαλεστεί τις διαμαρτυρίες των γνωστών εγκάθετων της κυβέρνησης τύπου Νικολάρα, των εμποροβιομηχάνων και εξαγωγέων. Ενώ προκλητικά, κάνει λόγο για "κατάλυση της έννοιας της έννομης τάξης και του κράτους για κομματικούς σκοπούς με το ιδιότυπο "κράτος του Πατακιστάν", να εκδίδει και διαβατήρια μετακίνησης και πιστοποιητικά "Ελεύθερης Διακίνησης" κλπ., κλπ."!Με τις κρίσεις του αυτές, ουσιαστικά, ο Ευ. Γιανόπουλος επιβεβαιώνει τις γνωστές πλέον, παρεμβάσεις του στους εισαγγελείς για να ασκήσουν μαζικές διώξεις κατά των αγροτών. Και, στην πραγματικότητα, από τα λεγόμενά του φαίνεται, ότι οι εισαγγελείς έκαναν πολιτική αξιολόγηση σύμφωνα με τις κρίσεις του υπουργού και προέβησαν στις διώξεις των αγροτών...

Τέλος, "όσον δε αφορά την αιτούμενη παραγραφή, των διαπραχθέντων αδικημάτων", ο Ευ. Γιανόπουλος απαντά πως "τούτο χρειάζεται νόμο του κράτους. Και θα ήθελε επί τούτου το υπουργείο μας να έχει εκ μέρους των "διαμαρτυρομένων", των "καταγγελλόντων" την κυβέρνηση και των ερωτώντων βουλευτών του ΚΚΕ τη σχετική πρόταση περί παραγραφής του αδικήματος του 294 Ποινικού Κώδικα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση. Τι, δηλαδή, να εισηγηθεί ο υπουργός της Δικαιοσύνης στη Βουλή. Και κατόπιν θα επανέλθουμε"! Εδώ ο Ευ. Γιανόπουλος δίνει τα ρέστα του προσποιούμενος πως, τάχα, δε γνωρίζει τίποτα για την τροπολογία που έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για το σταμάτημα των διώξεων σε βάρος των χιλιάδων αγροτών, ενώ είναι γνωστό πως το ΚΚΕ κατέθεσε και πρόσφατα σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών και εκκρεμεί η συζήτησή της στη Βουλή με την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής τον Οχτώβρη. Το ζήτημα είναι αν, έστω και τώρα, η κυβέρνηση θα συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες της και να προχωρήσει - υπερψηφίζοντας τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ μαζί με όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - για το σταμάτημα των διώξεων και την παραγραφή των αποδιδόμενων στους διωκόμενους αγρότες αδικημάτων.

ΣΑΠουνόφουσκα Νο3

Αλλο ένα Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής - απάτη στήνει η κυβέρνηση

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, στις 31 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η τρίτη σύνοδος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

Τα θέματα με τα οποία θα "ασχοληθεί" το Συμβούλιο είναι: Θεσμικό πλαίσιο συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών συμφωνιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πολιτική για τις φθίνουσες περιοχές. Αγροτική Πίστη, ΑΤΕ, κόστος παραγωγής, φορολογία αγροτών.

Πάντως, αν κρίνει κανείς από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του ΣΑΠ και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται άλλη μια παράσταση κοροϊδίας των αγροτών. Γιατί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης δείχνουν καθαρά ότι επέρχεται η οριστική διάλυση των συνεταιρισμών και το όποιο νέο θεσμικό πλαίσιο φτιαχτεί, θα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, δε γίνεται συζήτηση, αφού οι εντολές της ΕΕ στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της "Ατζέντα 2000", απαιτούν δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από το 22% στο 8%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, για ποια ανάπτυξη της υπαίθρου μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας;

"Βουλιάζουν" στα χρέη οι πτηνοτρόφοι

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες πτηνοτρόφοι, αφού το συνολικό ύψος των χρεών τους προς την Αγροτική Τράπεζα - κυρίως - ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Παραγωγών Ζώντων Ορνιθιών Κρεατοπαραγωγής επισημαίνει πως τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών και τα συσσωρευμένα χρέη από τα τοκογλυφικά επιτόκια τόσων ετών, έχουν "στραγγαλίσει" εκατοντάδες πτηνοτρόφους. Παράλληλα, οι πτωχεύσεις των μεγάλων εταιριών του κλάδου ("Βοκτάς", Κυρίτσης, "Βιόφας") - πάλι λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων των τραπεζών - άφησαν "φέσια" πολλών εκατομμυρίων στους μικρούς παραγωγούς. "Τα λάθη και οι παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού τείνουν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την κρεατοπαραγωγό πτηνοτροφία", τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Με επιστολή του προς τον υφυπουργό Γεωργίας, Β. Γερανίδη, ο Σύλλογος ζητά την κατάργηση του ΤΑΠ στα πτηνοτροφεία, το ελάχιστο κέρδος ανά κεφάλι να γίνει 10 δραχμές, ο υψηλός συντελεστής καθαρών κερδών από 6% να γίνει 3% και να καταργηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση των πτηνοτρόφων στο ΤΕΒΕ, αφού ήδη είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Τέλος, ζητούν να μελετηθεί η περίπτωση του πτηνοσφαγείου της Αττικοβοιωτίας, ώστε να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει με τη συνεργασία της Αγροτικής Τράπεζας και των μικρών πτηνοτρόφων. "Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει σημαντικά και τους παραγωγούς και την Τράπεζα και την εθνική οικονομία", καταλήγει ο Σύλλογος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απεργία πείνας για τις απολύσεις

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από χτες εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας, ζητώντας να σταματήσουν οι απολύσεις προσωπικού, τις οποίες αποφάσισαν η ιδιωτική εταιρία "ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ" και το ΔΣ της Ενωσης στα πλαίσια της περιβόητης "εξυγίανσης" της Οργάνωσης.

Οι εργαζόμενοι που εδώ και μέρες απεργούν και πραγματοποιούν δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έστησαν σκηνές στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και διαμένουν, κάνοντας την απεργία πείνας και δηλώνουν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Η ιδιωτική εταιρία που υπέγραψε σύμβαση με τη διοίκηση της Ενωσης, αναλαμβάνοντας - με αμοιβή 40.000.000 δραχμών και με προκλητικούς όρους - την "εξυγίανση" της Οργάνωσης, επέβαλε την απόλυση των τεσσάρων πρώτων εργαζομένων και έχει δηλώσει πως θ' ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ