Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνονται οι δικαστικές διώξεις αγροτών

Δίκη - "μαμούθ" σήμερα στις Σέρρες, με κατηγορούμενους 106 αγρότες

Στο αγροτοδικείο Σερρών οδηγούνται σήμερα 106 αγρότες, προκειμένου να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη του 1994. Οι αγωνιστές αγρότες, που τότε τόλμησαν να διεκδικήσουν τιμές για το προϊόν τους και προστασία από την ασυδοσία των εμπόρων, σήμερα σύρονται στο δικαστήριο σαν κοινοί εγκληματίες του Ποινικού Δικαίου. Ο αγροτικός κόσμος και φορείς του νομού στέκονται συμπαραστάτες στους διωκόμενους αγρότες και διεκδικούν την αποποινικοποίηση των αγώνων που γίνονται για τη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αναβλήθηκε για τις 8 Οκτώβρη η απολογία των έξι αγροτών - μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων,που είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση χτες το πρωί στην ειδική ανακρίτρια του Δ Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου Δεκέμβρη και Γενάρη.

Η απολογία των κατηγορουμένων αναβλήθηκε, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας. Μέχρι στιγμής από τα μέλη της ΣΕΑ Μαλγάρων έχουν κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή, ο Γ. Ρίσκος,ο Κ. Ανεστίδης,ο Τ. Πασχαλούδης,ο Γ. Παρλαπάνης,ο Κ. Ζακαλκάς και ο Σ. Σαλιάκης.

Μιλώντας για το χαρακτήρα που παίρνουν πλέον οι διώξεις σε βάρος των αγροτών, ο Γ. Ρίσκος μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Κύμινων και ένας από τους κατηγορούμενους δήλωσε στο "Ρ": "Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τις μαζικές διώξεις των αγροτών, που σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τους 6.000, θα καταφέρει να μας τρομάξει και να μην ξαναβγούμε στους δρόμους. Ομως είναι πολύ γελασμένη. Οποιον και να ρωτήσετε θα σας πει ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει για τη μικρομεσαία αγροτιά. Ηδη το ρύζι που αφορά τους αγρότες της περιοχής μας, αναμένεται ότι θα το πουλήσουμε φθηνότερα από πέρσι. Να είναι σίγουροι, λοιπόν, όσοι ελπίζουν ότι θα μας φοβίσουν πως για μας είναι μονόδρομος ο αγώνας. Οσο τα προβλήματα οξύνονται θα μας βρίσκουν μπροστά τους να διεκδικούμε τη λύση τους".

Τέλος, ο Γ. Ρίσκος σχολιάζοντας την πράξη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είπε ότι καλά έπραξε, σημειώνοντας όμως ότι επέλεξε λάθος αποδέκτη. "Δεν είναι αργά. Την επόμενη φορά που θα βγούμε στους δρόμους να σταθούν δίπλα μας και όλοι μαζί να καταγγείλουμε την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της".

Για το ρόλο της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μίλησε στο "Ρ" ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων,ξεκαθαρίζοντας ότι η μήνυση εναντίον των αγροτών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. "Είναι μια επικίνδυνη τακτική της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΣΘ που περίτρανα για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι νοιάζεται για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, ωθώντας τη μικρομεσαία επιχείρηση στον αφανισμό. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της βιομηχανίας διώξεων ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες, με στόχο την ποινικοποίηση των αγώνων του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ