Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δυναμικές κινητοποιήσεις στην ύπαιθρο

Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις αιρετών και κατοίκων κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Δήμαρχοι, κοινοτάρχες και κάτοικοι της υπαίθρου, που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αντιστέκονται δυναμικά στις αντιλαϊκές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Ταυτόχρονα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ένα αγωνιστικό και μαχητικό "παρών" στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη, στην Αθήνα.

Στα Χανιά έγινε μετά από πρόσκληση της επιτροπής των 80 κοινοτήτων που αντιδρούν στον "Καποδίστρια" μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία. Στα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης καταγράφηκε το κάλεσμα που απηύθυναν οι ιερείς των Σφακίων προς τους κατοίκους για αντίσταση σε όσα, όπως είπαν, σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαϊδου,υπεύθυνη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της ΚΕ. Η νομάρχης Χανίων δήλωσε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση, γιατί - όπως ψευδώς ισχυρίστηκε - υπάρχει απόφαση της ΚΕΔΚΕ που δεσμεύει τους νομάρχες να μην αναμειχθούν!

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη γέφυρα του Εύηνου πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στη "συγκόλληση" της περιφέρειάς τους στο Δήμο Μεσολογγίου.

Σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Κοζάνης - Θεσσαλονίκης, στο 21ο χιλιόμετρο της διασταύρωσης Καπνοχωρίου - Φιλιππούπολης, προχωρούν οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης,αύριο Παρασκευή.

Κατά των αναγκαστικών συνενώσεων τάχθηκαν και οι κάτοικοι της κοινότητας Κίρρα Φωκίδας.Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά στα σχέδια της κυβέρνησης να εντάξει την περιοχή τους στο Δήμο Ιτέας. Την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης έφεραν με αναφορά τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Γκανταρτζής και Απ. Τασούλας.Στο μεταξύ, με κεντρικό σύνθημα "Οχι στις αναγκαστικές συνενώσεις και το μαρασμό των χωριών μας" η Συντονιστική Επιτροπή Φωκίδας,πραγματοποιεί, στις 6 Οκτώβρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας,στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την καταδίκη του προγράμματος "Ι. Καποδίστρια" εξέφρασε σε λαϊκή συνέλευση ο λαός και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας, καταδικάζοντας την "επιχείρηση εξόντωσης των κοινοτήτων, ερήμωσης της υπαίθρου και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, μετατροπής των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς".

Την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΕ της ΤΕΔΚ Σάμου. "Το σχέδιο "Καποδίστριας" δε συμβάλλει σε έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο διάλογος που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση σταμάτησε πριν αρχίσει. Η βιωσιμότητα των νέων δήμων δεν είναι εξασφαλισμένη και η συγκρότησή τους έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΔΕ της ΤΕΔΚ Σάμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί ο "Καποδίστριας" (1997-10-18 00:00:00.0)
Δυναμική υποδοχή στον "Καποδίστρια" (1997-09-23 00:00:00.0)
Κλείνουν και στη Χαλκιδική (1997-08-26 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης κατά των αναγκαστικών συνενώσεων (1997-06-10 00:00:00.0)
Πληθαίνουν συνεχώς οι αντιδράσεις (1997-05-23 00:00:00.0)
Οδηγίες "διαλόγου" για τις συνενώσεις ΟΤΑ (1997-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ