Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αποσυρθεί ο "Καποδίστριας"

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν σε κοινοτάρχες, η ΤΕΔΚ αποφάσισε κατά του κυβερνητικού σχεδίου. Απλώνονται οι κινητοποιήσεις σε χωριά της Θεσσαλίας

Ηχηρό ράπισμα στον "Καποδίστρια" έδωσε η Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λάρισας.Η ΤΕΔΚ - μετά από πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση - κατέληξε σε απόφαση με την οποία ζητά την ανάκληση του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" και την παροχή κινήτρων για εθελοντικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Στο σκεπτικό της απόφασης - η οποία στηρίχτηκε σε πρόταση του κοινοτάρχη Γόννων, Τάκη Δημερά,που τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε με 28 ψήφους, έναντι 24 κατά - επισημαίνεται ότι το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" οδηγεί στην υπανάπτυξη και την ερήμωση της υπαίθρου.

Στη συνεδρίαση, επιχειρήθηκε, από δημάρχους και κοινοτάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ, να ληφθεί απόφαση η οποία θα ασκεί μεν κριτική για τον τρόπο εφαρμογής του "Καποδίστρια", στη χωροθέτηση των νέων δήμων, χωρίς, όμως, να θίγεται η ουσία του σχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Ετσι, ο Χρ. Καφφές,δήμαρχος Λάρισας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, πρότεινε να υπερψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση η αρχική πρόταση της ΤΕΔΚ, που προέβλεπε τη δημιουργία 28 νέων δήμων και 7 αυτόνομων κοινοτήτων, με όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες και να τεθεί ως αίτημα η προσωρινή αναβολή εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Ο "ελιγμός" του κυβερνητικού δημάρχου Λάρισας δεν πέρασε - ο Τ. Δημεράς χαρακτήρισε την πρότασή του "παγίδα", αφού δε θέτει θέμα απόσυρσης του σχεδίου - καθώς η πρότασή του απορρίφθηκε με 29 ψήφους κατά, έναντι 27 υπέρ.

Μιλώντας στη συνεδρίαση αρκετοί κοινοτάρχες, καταδίκασαν τις παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του περιφερειάρχη Π. Βασιλείου,στη χωροθέτηση των νέων δήμων και τόνισαν ότι η εφαρμογή του "Καποδίστρια" έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της πλειοψηφίας των κοινοτήτων του νομού.

Η καταδικαστική απόφαση της ΤΕΔΚ Λάρισας κατά του σχεδίου "Καποδίστριας", εκφράζει τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοτήτων της περιοχής παρά το γεγονός ότι στην τελική ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο 52 δήμαρχοι και κοινοτάρχες. Η αποχώρηση αρκετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη συνεδρίαση, οφείλεται στο γεγονός ότι η συνεδρίαση κράτησε πολλές ώρες και, προπάντων, στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε κοινοτάρχες, να μην ψηφίσουν εναντίον του "Καποδίστρια". Αλλωστε 90 από τις 160 κοινότητες του νομού - με αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων - έχουν ταχθεί επίσημα και ανοιχτά κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, μόνο 27 τάχθηκαν υπέρ, ενώ οι υπόλοιπες δεν πήραν αποφάσεις.

Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη του εθνικού δρόμου Λάρισας - Τρικάλων προχώρησαν εκατοντάδες κάτοικοι των κοινοτήτων Μάνδρας, Κουτσόχερου, Ραχούλας, Αμυγδαλής και Ελευθερών,διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή της Κοινότητας Κοιλάδας ως έδρας του νέου δήμου που θα δημιουργηθεί.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στην Ελαφο,στις 11 το πρωί της Κυριακής στο χωριό Ελευθεραί,ενώ στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Τσαρίτσανης, Φαλάνης, Χάλκης, Αργυροπουλίου,οργανώνουν συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα Τρίκαλα

Στο "χορό" των αντιδράσεων κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" - εκτός των κατοίκων του Ζάρκου,που προχωρούν σε πολλές και μαζικές κινητοποιήσεις - μπαίνουν κι άλλες κοινότητες των Τρικάλων.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι κάτοικοι των Σερβωτών,ενώ σε αγώνες προσανατολίζονται και οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας και της Κοινότητας Θεόπετρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ