Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Θίγει και τις εργασιακές σχέσεις ο "Καποδίστριας"

Σε 24ωρη απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 23 Οκτώβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Στο βωμό της "μεταρρύθμισης" του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" θυσιάζονται και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Την κυβερνητική πολιτική "μείωσης του κράτους" - που στο χώρο της Αυτοδιοίκησης μεταφράζεται με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών και μετατροπής των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, με λειτουργία προσαρμοσμένη στους καπιταλιστικούς νόμους της αγοράς - έρχεται να εξυπηρετήσει και με επιμέρους διατάξεις του, που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού των ΟΤΑ, το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Διατάξεις, που, όπως σημείωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ, καταστρατηγούν εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διώξεών τους από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Στις επιλογές αυτές, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαντούν με προειδοποιητική 24ωρη απεργία, στις 23 Οκτώβρη και συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο Πεδίον του Αρεως.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματα - αιχμές του νομοσχεδίου στα οποία αναφέρθηκαν χτες τα μέλη της ΕΕ, αφορούν: Στην καταστρατήγηση του θεσμοθετημένου ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στους νέους δήμους, την παροχή, δηλαδή της δυνατότητας στον εκάστοτε δήμαρχο να διαμορφώνει το ωράριο κατά πώς θέλει. Στις υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύνταξη των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των νέων δήμων, δίνοντας έτσι περιθώριο για διώξεις εργαζομένων που, για διάφορους λόγους, δεν είναι αρεστοί στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή (η ΕΕ ζητά να ισχύσουν οι εθελούσιες μετατάξεις). Στη διαιώνιση του καθεστώτος των αδιαβάθμιστων υπαλλήλων, χωρίς δηλαδή μισθολογική εξέλιξη.

Παράλληλα, μείζον ζήτημα για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ αποτελεί η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, στις οποίες προτρέπει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Στρατηγός,τόνισε ότι "η πορεία των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις κατευθύνσεις της για ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερο κράτος. Τηρεί, δηλαδή, πιστά τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου. Το στόχο της αυτό προωθεί με το μανδύα του "διαλόγου", στον οποίο οι εργαζόμενοι θα απαντήσουμε με αγώνα". "Ο αγώνας μας αυτός είναι μόνο η αρχή", κατέληξε ο Γ. Στρατηγός.

Στο θέμα του διαλόγου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νώντας Λαμπρακάκης,λέγοντας πως ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προφορικά ότι θα διασφαλίσει τους εργαζομένους, ενέταξε τελικά στο νομοσχέδιο τις διατάξεις που θίγουν τις εργασιακές σχέσεις. "Το νομοσχέδιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Χωρίς συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προχωρεί στις υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τους νέους δήμους. Ζητάμε η κατάταξη προσωπικού να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων και όχι με νεφελώδη, αλλά συγκεκριμένα, κριτήρια", σημείωσε ο Ν. Λαμπρακάκης. Ακόμη τα μέλη της ΕΕ αναφέρθηκαν στο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου να επιλέγουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τέλος, τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

  • Την επόμενη Τετάρτη εισάγεται για συζήτηση στην αρμόδια διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάσεις εργασίας σήμερα σε Περιφέρειες και ΟΤΑ (2020-03-05 00:00:00.0)
Απεργία στους δήμους αύριο (2000-11-08 00:00:00.0)
Κλειστά σήμερα και αύριο (1997-11-06 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο (1997-10-23 00:00:00.0)
Απάντησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις (1997-05-15 00:00:00.0)
Νέα 48ωρη σήμερα και αύριο (1997-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ