Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ
Μέτρα μετά από 15 χρόνια

Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο μέλλον παραπέμπεται, ουσιαστικά, η προστασία της υγείας του κοινού από την κατανάλωση νερού, μετά την απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα στον έλεγχο για την ποιότητα του νερού, μετά όμως από 10 με 15 χρόνια!

Σύμφωνα με την οδηγία, μειώνεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο περιεκτικότητας του νερού σε μόλυβδο από 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο που ισχύει σήμερα σε 10 μικρογραμμάρια, κάτι που θα εφαρμοστεί 15 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Για τα βρωμικά ιόντα, για τα οποία δεν υπάρχει καμία δέσμευση στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, προβλέπεται η θέσπιση ορίων για πρώτη φορά με το εξής χρονοδιάγραμμα:

- μετά τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη ισχύος της οδηγίας τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια θα είναι 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για τα εμφιαλωμένα νερά και 25 μικρογραμμάρια για το πόσιμο νερό (δικτύου),

- μετά τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη ισχύος της οδηγίας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θα είναι 10 μικρογραμμάρια τόσο για τα εμφιαλωμένα όσο και για το πόσιμο νερό.

Τα νέα μέτρα θα αναγκάσουν πολλές χώρες να αντικαταστήσουν τα δίκτυα σωληνώσεών τους και το αναμενόμενο κόστος θα ανέλθει στα 70 δισ. ECU. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να αντικατασταθεί το 86% των δικτύων σωληνώσεων και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους από την εφαρμογή της απόφασης θα φορτωθεί στους πολίτες, αφού οι εταιρίες ύδρευσης στις περισσότερες χώρες δεν είναι υπεύθυνες για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις κάθε κτιρίου...

Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει ότι "η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, δεδομένου ότι ήδη έχει προβεί στην αντικατάσταση αυτή σε μεγάλο βαθμό". Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν η Γαλλία και η Βρετανία, καθώς το μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσής τους αποτελείται από σωλήνες μολύβδου που θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος,που εκπροσώπησε τη χώρα μας δήλωσε: "τα φυσικά νερά της χώρας μας διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα, κάτι που θέλουμε να διατηρήσουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ