Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Κι όμως, γιορτάζει η... επιδείνωση

Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας η χτεσινή, αλλά οι στατιστικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο οι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά γύρω μας, μόνο για "εξάλειψη" δε μιλούν.

Κάθε χρόνος που περνά, όλο και περισσότερα νοικοκυριά - σε παγκόσμιο επίπεδο - ζουν κάτω απ' τα όρια της φτώχειας. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι άνθρωποι "στήνονται" στις βρώμικες γωνιές των μεγαλουπόλεων απλώνοντας με ντροπή το χέρι τους. Κάθε ώρα που περνά όλο και περισσότεροι γίνονται αυτοί που χάνουν τη δουλιά τους, χωρίς καμιά καινούρια προοπτική. Ανεργία, απόγνωση, απελπισία, αλλά και οργή, είναι τα αποτελέσματα της οικονομίας της "ελεύθερης αγοράς" και της "νέας τάξης πραγμάτων"...

Ενας στους τέσσερις πεινάει...

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 25% του πληθυσμού ζει κάτω απ' τα όρια της φτώχειας. Και το ποσοστό αυτό είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια - όπου η κατάσταση σε όλη την ΕΕ έχει χειροτερεύσει - η Υπηρεσία δυσκολεύεται, μάλλον όχι τυχαία, να βρει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία.

Στην Ευρώπη το ποσοστό των Ευρωπαίων που ζουν κάτω απ' το επίπεδο της φτώχειας αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια κατά 40%. Συγκεκριμένα τα 38.000.000 φτωχών το 1975, έγιναν 44.000.000 το 1985 και σήμερα αγγίζουν τουλάχιστον τα 60.000.000!

Απ' την άλλη πλευρά, η "Γιούνισεφ" επισημαίνει πως περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πλήττονται από αφόρητη φτώχεια, ενώ απ' αυτούς τα 650 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Θα έρθουν και χειρότερα

Το χειρότερο απ' όλα βέβαια σ' αυτή την ιστορία είναι πως το μέλλον με τίποτα δεν προβλέπεται καλύτερο. Αντίθετα, αποτελεί "κοινό μυστικό" το γεγονός πως η φτώχεια και η εξαθλίωση θ' αγκαλιάσουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι εκφραστές και οι υπηρέτες της"νέας τάξης πραγμάτων" σε όλο τον κόσμο, δε θα... ησυχάσουν εάν δεν ξηλώσουν ολοσχερώς τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών και εάν δεν επιβάλουν μια ανελέητη λεηλασία στα λαϊκά εισοδήματα. Το έργο που ξεκίνησαν μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος πρέπει - πάση θυσία - να το ολοκληρώσουν...

Στα χέρια του 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού συσσωρεύεται όλο και περισσότερος πλούτος, απόρροια της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Τρίτου Κόσμου. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι πως τα "χέρια" αυτά δε γίνονται μόνο πλουσιότερα, γίνονται - κυρίως - αδίστακτα...

Στη χώρα μας η σημερινή κυβέρνηση - αλλά και όσες προηγήθηκαν - ακολουθώντας πιστά τα βήματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ συνεχίζει και εντείνει τη μακρόχρονη, σκληρή, αντιλαϊκή και μονόπλευρη λιτότητας που οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και το περιθώριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ