Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Πληθαίνουν συνεχώς οι αντιδράσεις

Την έντονη διαμαρτυρία τους ενάντια στις υποχρεωτικές συνενώσεις που μεθοδεύει η κυβέρνηση, εξέφρασαν και οι κάτοικοι της Κοινότητας Ωρωπού Πρέβεζας. Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν, την προηγούμενη Κυριακή, κατήγγειλαν τον τυπικό και αποπροσανατολιστικό "διάλογο" που δήθεν αναπτύσσεται, ενώ εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο καλούν την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού να σεβαστεί τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και των κοινοτικών συμβουλίων και να τις μεταφέρει στα αρμόδια όργανα.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης επισημαίνεται ότι η υποχρεωτική συνένωση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, θα οδηγήσει στην ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου και θα συμβάλλει στο φαινόμενο της αστυφιλίας. Παράλληλα καταγγέλλεται η αντιδημοκρατική διαδικασία των υποχρεωτικών συνενώσεων, προτείνοντας την εθελοντική συνένωση, κατόπιν ενημέρωσης, συζήτησης, ουσιαστικού διαλόγου και δημοψηφισμάτων.

"Θα υπάρξουν δυσβάστακτες για τους δημότες φορολογίες για τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, τη στιγμή που τα κύρια εισοδήματα είναι χαμηλά - συνταξιούχοι ΟΓΑ, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες. Εάν θέλει η πολιτεία μπορεί και τώρα να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη με έργα υποδομής, φιλοαγροτική πολιτική, ενίσχυση της βιοτεχνίας και κτηνοτροφίας. Το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι η διοικητική αλλά η οικονομική αυτοτέλεια", επισημαίνεται στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης.

Στο ψήφισμα, τέλος, εκφράζεται η ανησυχία ότι με την υποχρεωτική συνένωση θα απομακρυνθούν από την κοινότητα οι ετεροδημότες. "Ηδη γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών και ενεργειών απομάκρυνσής τους, εκτός βέβαια κι αν αυτό επιδιώκεται από την πολιτεία", σημειώνεται στο ψήφισμα.

Στη Σκουληκαριά Αρτας

Ημερίδα με θέμα το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, διοργανώσει, την Κυριακή, 25 Μάη, στην Κοινότητα Σκουληκαριά Αρτας, η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Αρτας. Στην ημερίδα έχουν κληθεί να παραστούν νομάρχες, εκπρόσωποι Περιφέρειας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Αρτας σημειώνεται: "Θεωρούμε καθήκον, από την ημερίδα αυτή, να ακουστούν έστω και αργά, απόψεις - προτάσεις σχετικά με τις συνενώσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ