Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΟΤΕ
Ξεκινά από Θεσσαλονίκη την 1η Αυγούστου

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, που οφείλεται κυρίως στην κυβερνητική πολιτική, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, τελικά ο ΟΤΕ φαίνεται να μπαίνει και αυτός στην υπόθεση της κινητής τηλεφωνίας. Βέβαια, και αυτή η καθυστερημένη προσπάθεια του ΟΤΕ ξεκινάει με μια μεγάλη παραχώρηση προς το ξένο κεφάλαιο, δηλαδή, την απόδοση στο συνέταιρο, στη νορβηγική TELENOR, του 30% της COSMOTE, της θυγατρικής που θα προσφέρει την κινητή τηλεφωνία στο σύστημα DCS - 1800.

Χτες, στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, μπήκαν οι τελικές υπογραφές κάτω από τα εταιρικά κείμενα, ενώ τα στελέχη του Οργανισμού χαρακτήρισαν τη μέρα αυτή ιστορική, αφού η επένδυση των 96 δισεκατομμυρίων είναι αρκετά μεγάλη και για τον ΟΤΕ αλλά και για την TELENOR. Θέλοντας να δικαιολογήσει την επιλογή του ΟΤΕ να μην αναπτύξει μόνος την κινητή τηλεφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος, Π. Λάμπρου, υποστήριξε ότι "ο Οργανισμός μπήκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ότι χρειαζόταν έναν έμπειρο παίκτη στον ανταγωνισμό των κινητών υπηρεσιών".

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι "δύσκολες συνθήκες" για τον ΟΤΕ δεν προέκυψαν μόνο από την αποικιοκρατική σύμβαση, που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ προς όφελος των δύο εταιριών ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ. Ιση ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που διατήρησε εν ισχύι την εν λόγω σύμβαση και που απόρροιά της είναι η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των δύο αυτών εταιριών, με δισεκατομμύρια από τα ταμεία του ΟΤΕ, αφού τα τέλη που του αποδίδουν είναι πολύ λιγότερα από το κόστος του. Μόνο για το 1996, η χρηματοδότηση αυτή φτάνει τα 20 δισ., και είναι χρήματα που πληρώνει ο συνδρομητής του ΟΤΕ.

"Ελκυστική προσφορά", χαρακτήρισε την πρόταση του ΟΤΕ για τη συνεργασία η νορβηγική πλευρά, η οποία θα αναλάβει και την εμπορική πολιτική της COSMOTE. Η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος θα αρχίσει την 1η Αυγούστου από τη Θεσσαλονίκη, και αναμένεται να μπει σε εμπορική εκμετάλλευση στο τέλος του χρόνου, ενώ σε πρώτη φάση θα καλύπτει το 60%.

Πάντως, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και στη νεοσύστατη COSMOTE, αναμένεται αρκετά θερμός, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια αγορά με αλματώδη ανάπτυξη. Ηδη ο τζίρος το 1996 έφτασε τα 200 δισ. και το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 300 - 330 δισ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 850.000, από 650.000 που είναι σήμερα.

Ηδη μια γεύση αυτού του "πολέμου" έδωσε χτες (όχι βέβαια τυχαία) η ΤΕΛΕΣΤΕΤ, με τις καταχωρήσεις των νέων προϊόντων που προωθεί στην ελληνική αγορά. Ενας "πόλεμος" που η έκβασή του κρίνεται αβέβαιη για τον ΟΤΕ, στο βαθμό που διατηρούνται τα σκανδαλώδη προνόμια των ανταγωνιστών του σε βάρος του, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στα όργανα της ΕΕ ότι στο σύστημα DCS - 1800, θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και οι άλλες δύο εταιρίες, αλλά και όποια άλλη εταιρία το ζητήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ