Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΒΑ
Η υγεία αντέχει στον αποκλεισμό

Η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς μίλησε χτες σε εκδήλωση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών", επισημαίνοντας ότι ο θεμέλιος λίθος του υγειονομικού συστήματος της χώρας της είναι ο οικογενειακός γιατρός

Πριν την Επανάσταση στην Κούβα η παιδική θνησιμότητα ήταν 7% (ή εβδομήντα τοις χιλίοις). Τώρα η παιδική θνησιμότητα έχει πέσει στο 0.79% (ή οχτώ τοις χιλίοις).

Μ' αυτά τα στοιχεία, άρχισε την ομιλία της η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς στην εκδήλωση που οργάνωσε χτες η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών".Η Αλέιδα Γκεβάρα - παιδίατρος και μητέρα δυο ανήλικων κοριτσιών - παρουσίαζε με ικανοποίηση τα μειωμένα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας, που αποτελούν έναν απ' τους βασικούς δείκτες της υγειονομικής στάθμης ενός λαού. Ηταν, όμως, φανερό ότι αυτή η ικανοποίηση ήταν εκδήλωση του προτύπου του "νέου γιατρού", που ...ειδικεύτηκε μετά την Επανάσταση στο ιδεώδες ότι η υγεία του ανθρώπου είναι απ' τα βασικότερα αγαθά, ότι ο γιατρός πρέπει να δουλέψει χωρίς προσωπικά οφέλη σαν κι αυτά που μπορεί να έχει σε μια καπιταλιστική κοινωνία.

Μετά την Επανάσταση, είπε η Αλέιδα Γκεβάρα, υπήρξε η ανάγκη για σπουδές στην Ιατρική, γιατί οι περισσότεροι έφυγαν στις ΗΠΑ. Θέλαμε, συνέχισε, το γιατρό, που θα έφερνε τα φάρμακα σε όλες τις γωνιές της Κούβας, θα αφιέρωνε τον εαυτό του στον αγώνα για την υγεία του ανθρώπου και θα έπαιρνε ως επιβράβευση την ευχαριστία του λαού και το χαμόγελο ενός παιδιού.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80, όπως είπε η Αλέιδα Γκεβάρα, υπήρχε η δυνατότητα της διάθεσης και χωρίς περιορισμούς όλων των φαρμάκων, καθώς έρχονταν οι πρώτες ύλες απ' τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σε τούτη τη δύσκολη περίοδο του αποκλεισμού, οι γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουν με αυταπάρνηση και έχουν προσεγγίσει πιο πολύ τον άρρωστο.

Ο αποκλεισμός της Κούβας έχει τρομακτικές επιπτώσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού της, καθώς η χώρα είναι αναγκασμένη να αγοράζει τα φάρμακα σε πενταπλάσιες απ' τις καθιερωμένες τιμές και οι λειτουργοί της υγείας αναγκάζονται να τα διανείμουν, έτσι ώστε να φτάνουν σε εκείνους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Μάλιστα, οι Αμερικάνοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν παρέμβαση - και το πέτυχαν - απ' το Λευκό Οίκο για φάρμακο που πουλήθηκε στην Κούβα, ενώ εξαγόρασαν ολόκληρη εταιρία που πούλησε καθετήρες στη χώρα του Κάστρο.

Ο αποκλεισμός, όμως, στερεί και τον κόσμο από πρωτοποριακές ανακαλύψεις των Κουβανών στα φάρμακα, όπως είναι το φάρμακο κατά της χοληστερίνης. Καμιά εταιρία δεν τολμά να το αγοράσει, γιατί θα υποστεί τις συνέπειες, είπε η Αλέιδα Γκεβάρα.

Το υγειονομικό σύστημα της Κούβας στηρίζεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υπάρχει ένα αναπτυγμένο δίκτυο οικογενειακών γιατρών. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει υπό την εποπτεία του 200 άτομα και προσέχει τους υπερήλικες, τις εγκύους, τη δίαιτα ορισμένων ανθρώπων, έχει τη στοματική φροντίδα των παιδιών, κάνει τους εμβολιασμούς και είναι αυτός που κατευθύνει τους αρρώστους είτε προς τις πολυκλινικές - κάτι σαν τα δικά μας Κέντρα Υγείας ή τα πολυιατρεία του ΙΚΑ - ή τα νοσοκομεία.

Η χτεσινή συνάντηση είχε έναν "οικογενειακό" χαρακτήρα, καθώς η Αλέιδα Γκεβάρα βρισκόταν ανάμεσα σε υγειονομικούς. Εκ μέρους της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" την καλωσόρισε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, τονίζοντας ότι ο Τσε έγινε το φωτεινό σύμβολο της νεολαίας και των ανθρώπων όπου Γης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα. Ομως, περιοριζόμαστε - και εν συντομία - στα υγειονομικά θέματα.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ