Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φαρμακερές προτάσεις για το λάδι

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ήρθε χτες στη χώρα μας για να "εξωρα'ϊσει" τις προτάσεις της Κομισιόν, συνεπικουρούμενος και από τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα

Με μισόλογα στο προσκήνιο και με φαρμακερές προτάσεις στο παρασκήνιο, εμφανίστηκε χτες στη χώρα μας ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, πραγματοποιώντας μια δημοσιοσχετίστικη επίσκεψη, με βασικό σκοπό να "πείσει" ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ελαιολάδου.

Ο επίτροπος Γεωργίας, που μια μέρα πριν πρότεινε επίμονα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ να δίνεται η επιδότηση ανά δέντρο στο λάδι ή στην περίπτωση που δε γίνει αυτό να δίνεται η επιδότηση μόνο στις τυποποιημένες ποσότητες λαδιού, ήρθε χτες να εμφανιστεί ως προστάτης... των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών και της ποιότητας του λαδιού, συνεπικουρούμενος και από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα. Μόνο, όμως, που οι προτάσεις σημαίνουν δραστικές περικοπές στις επιδοτήσεις και οδηγούν τους μικρομεσαίους παραγωγούς και ολόκληρη την καλλιέργεια στον "καταποντισμό".

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επίτροπος μαζί με τον υπουργό Γεωργίας, δε διευκρίνισε τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει και τι περιμένει τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς από την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου. Ο φρ. Φίσλερ είπε υποκριτικά πως δεν έχει ξεκαθαριστεί τι καθεστώς θα ισχύσει και πως περιμένει τη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου το Σεπτέμβρη. Τόνισε όμως ότι η αναθεώρηση πρέπει να γίνει το συντομότερο, επικαλούμενος την καταπολέμηση των απατών στο μέλλον... και τη διασφάλιση της ισορροπίας στην αγορά, γιατί όπως σημείωσε, η παραγωγή εκτιμάται σε 1,8 εκατομ. τόνους και η κατανάλωση σε 1,4 εκατομ. Αυτό εκτός των άλλων σημαίνει ότι προωθείται και η μείωση της παραγωγής λαδιού, πράγμα που έρχεται να "δέσει" και με την ταύτιση απόψεων Φίσλερ - Τζουμάκα, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, ότι πρέπει να μπει και εθνικό πλαφόν στο λάδι. Φίσλερ και Τζουμάκας συμφώνησαν επίσης, ότι πρέπει σύντομα να γίνει η αναθεώρηση του καθεστώτος στο λάδι, ενώ ο δεύτερος κράτησε απλώς τις ενστάσεις του για την καταβολή της επιδότησης ανά δέντρο.

Προηγουμένως ο Φρ. Φίσλερ είχε διαδοχικές ολιγόλεπτες συναντήσεις στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα με ομάδα βουλευτών της ΝΔ, τις διοικήσεις των Τριτοβάθμιων Αγροτικών Οργανώσεων και εκπροσώπους των μεταποιητών ελαιολάδου, οι οποίες είχαν περισσότερο χαρακτήρα δημοσιοσχετίστικο, παρά ουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ