ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορισμένες αλήθειες

Ο σ. Ηλίας Αρμάγος έστειλε στον "Ρ" την παρακάτω επιστολή που με ευχαρίστηση δημοσιεύουμε:

"Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Τον τελευταίο καιρό πήρε μεγάλες διαστάσεις η αντικομμουνιστική προπαγάνδα για το ρόλο του ΚΚΕ στους εργατικούς, κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, παραχαράζοντας την Ιστορία.

Θέλω, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, να αποκαταστήσω μια σειρά ανακρίβειες.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

α) Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν ήθελε μαζικό αντάρτικο, αλλά λίγους, 1.000 κοκκινοφρουρούς, μόνο στην Αθήνα, για να πάρει την εξουσία. Αν ήταν έτσι, ποιος δημιούργησε τον ΕΛΑΣ, αυτόν το στρατό των 140 χιλιάδων; Μήπως τον έφτιαξαν μεμονωμένα άτομα; Οχι! Χωρίς την υποστήριξη του ΚΚΕ, αντάρτικο δε θα υπήρχε. Οπως και το 1821. Αν και τότε δεν έριχνε το σπόρο ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ και δεν οργάνωνε τον Αγώνα η Φιλική Εταιρεία, που ξεσήκωσε το λαό κατά της οθωμανικής τυραννίας, η Επανάσταση δε θα νικούσε.

Λένε ότι το ΚΚΕ εξαναγκάστηκε από διάφορους καπεταναίους να κάνει μαζικό στρατό. Είναι ψέμα. Αγώνας χωρίς υποστήριξη από το ΕΑΜ δε γίνονταν. Αυτό έκανε το ΚΚΕ που δε συμβιβάστηκε με τον εχθρό. Εμείς οι ΕΛΑΣίτες κάναμε εκείνο που είπε ο Γέρος του Μοριά, στον Ιμπραήμ Πασά. "Οχι τα δέντρα να μας κάψεις, πέτρα πάνω στην πέτρα να μην αφήσεις, εμείς δεν προσκυνάμε. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους".

β) Κατηγορούν τον Αρη ότι δεν ήθελε αξιωματικούς στον ΕΛΑΣ. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία. Από τους πρώτους αντάρτες ήταν και μόνιμοι αξιωματικοί του στρατού, ενώ μέχρι το τέλος του αγώνα υπηρετούσαν στον ΕΛΑΣ:

Μόνιμοι αξιωματικοί του αστικού στρατού πάνω από 700.

Εφεδροι εκ μονίμων 100.

Εφεδροι 1.500.

Σύνολο 2.300

Μεταξύ αυτών και πάνω από 50 ανώτατοι αξιωματικοί, 1.270 της Σχολής του ΕΛΑΣ, 1.070 καπεταναίοι, 600 της ΠΕΕΑ και 600 διαφόρων υπηρεσιών. Γενικό σύνολο 5.240, με επικεφαλής το Στρατηγό ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΑΡΑΦΗ και Καπετάνιο τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ,, που οδηγούσαν στη μάχη τους ΕΛΑΣίτες. Εδωσαν πάνω από 600 μεγάλες μάχες και κρατούσαν μέτωπα εκατοντάδων χιλιομέτρων και 12 επίλεκτες εχθρικές μεραρχίες καθηλωμένες στην Ελλάδα.

γ) Κατηγορούν τον Αρη και τους ΕΛΑΣίτες για τρομοκρατία, εγκλήματα, λεηλασίες περιουσιών και άλλα. Η γκαιμπελίστικη προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Τις προβοκάτσιες και τα εγκλήματα άλλων οργανώσεων και ένοπλων φυγάδων, κατσικοκλεφτών, τα έριχναν στον ΕΛΑΣ και στον ΑΡΗ οι εγκάθετοι των Αθηνών, οι συνεργάτες των κατακτητών και οι καιροσκόποι. Τα εγκλήματα των λεγεωνάριων κατά του λαού, των ταγμάτων ασφαλείας του Ράλλη, των ΕΑΣΑΔ, ΠΑΟ και κάθε προδότη, τα φόρτωναν στον ΕΛΑΣ και στο ΕΑΜ. Και όπου υπήρξαν υπερβάσεις από τις ΕΑΜικές Οργανώσεις, αυτές έγιναν είτε από προβοκάτορες ή από προσωπικές αντιδικίες. Οχι μετά από εντολή των ηγετών του ΕΑΜ-- ΕΛΑΣ. Κι εξάλλου, όταν χιλιάδες άνθρωποι ξεσηκώνονται ένοπλα, είναι επόμενο να υπάρξουν και έκτροπα, που σε καμιά περίπτωση δε χαρακτηρίζουν, ωστόσο, τον ΕΛΑΣίτικο αγώνα. Αποτελούν εξαιρέσεις.

Εχω προσωπική μαρτυρία από τέτοιες προβοκάτσιες. Ο αποσκιρτήσας και λιποτάκτης του ΕΛΑΣ Αθως Ρουμελιώτης, παρουσιάζονταν σαν ΕΛΑΣίτης, διέπραττε αντιλαϊκές πράξεις και έστηνε προβοκάτσιες κατά του ΕΛΑΣ. Ετσι στο Μουζάκι της Καρδίτσας συλλαμβάνει 19 πολίτες, μαζί και έναν πρωτοδίκη, δήθεν για ανάκριση. Ευτυχώς πρόλαβε το κακό ο Κώστας Στούμπος (Βερούσης) και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο Στούμπος ήταν πολιτικός του Τμήματος Δ. Μπακογιάννη (Καραϊσκάκη) του ΕΛΑΣ, κομμουνιστής. Ο Ντιζές, ο Γκέκας, ο Γ. Πουζιός, που λεηλατούσαν τα χωριά της περιοχής Μουζακίου --Πόρτας, έπιασαν το Θωμά Φούσια από το Μαυρομάτι, στέλεχος του ΚΚΕ, και τον πήγαν για εκτέλεση, αλλά δεν πρόλαβαν. Εβαλαν τον αντάρτη του Γκέκα Τρομάρα, να δηλητηριάσει τον Αρη.

Ολα αυτά, τα φόρτωναν στον ΕΛΑΣ!

Οι αντάρτες, τρώγαμε και χελώνες, νηστικοί, ξυπόλυτοι και δεν παίρναμε ούτε ένα καλαμπόκι από τους χωριάτες. Εκτελέστηκαν αντάρτες και τιμωρήθηκαν, γιατί παραβίασαν τον αντάρτικο όρκο για μια κότα που έκλεψαν. Από την πρώτη μέρα του αντάρτικου του ΕΛΑΣ το σύνθημα του Αρη και του ΕΛΑΣ ήταν να λείψει η κλεψιά και για να λείψει, πρέπει να λείψουν οι κλέφτες. Ο ΕΛΑΣ και αυτό το πέτυχε. Ο κόσμος της υπαίθρου ήταν νοικοκύρης της περιουσίας του, κόπηκαν όλες οι κλεψιές. Εκείνοι που κλέβαν ήταν οι κατακτητές, οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες τους, οι πλουτοκράτες, οι μαυραγορίτες.

δ) Κατηγορούν τον ΕΛΑΣ και προσωπικά τον Αρη για την εκτέλεση του Μαραθέα. Ας δούμε ποιος ήταν ο Μαραθέας, αυτό το υποκείμενο; Τσιφλικάς στο χωριό Μ. Μοναστήρι (Τσόπαν), συνεργάτης των Ιταλών, δήμιος των αγροτών του χωριού του και των γύρω χωριών, που δυνάστευε την περιοχή μαζί με τους λεγεωνάριους και τους Ιταλούς. Αυτόν σκότωσε ο Αρης. Οσο για το χαράτσι στη χήρα του Μαραθέα, ήταν για να αποζημιώσει τα θύματα του χωριού από τα εγκλήματα των Ιταλών και του ίδιου. Οσο για το παιδί του Μαραθέα, σκοτώθηκε από τον Αθω Ρουμελιώτη εν αγνοία του Αρη. Ο κόσμος της περιοχής αισθάνθηκε ανακούφιση όταν έμαθε ότι έλειψε ένας τύραννος, ένα κάθαρμα της κοινωνίας. (Αυτή την περίοδο βρισκόμουν σ' αυτή την περιοχή).

ε) Ας δούμε ένα άλλο ζήτημα που γράφεται και λέγεται για την υπονόμευση του Αρη από συντρόφους του και συναγωνιστές του. Τίποτα το παράξενο. Στους ανθρώπους υπάρχουν και οι ανθρώπινες αδυναμίες. Η ζήλια, η φιλοδοξία, ενδεχομένως και οι πολιτικές διαφωνίες.

Στη Συνδιάσκεψη των Θεσσαλών ανταρτών στην Καστανιά Καλαμπάκας στις 7 του Ιούλη 1943, πήρα μέρος σαν αντιπρόσωπος του Αρχηγείου Αγράφων με άλλους συντρόφους. Την πρώτη μέρα των εργασιών, από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ μίλησαν ο Στ. Σαράφης, ο Σαμαρινιώτης και πολύ άλλοι καπεταναίοι. Ο Αρης δε μίλησε. Οι αντιπρόσωποι φωνάζαμε να ακούσουμε και τον Αρη. Κάτω από την επιμονή μας του δόθηκε ο λόγος. Το γιατί συνέβηκε αυτό και δεν του δίναν το λόγο, δεν ξέρω. Ισως κάποιοι θέλαν να υποτιμήσουν τις υπηρεσίες του Αρη στον αγώνα. (Τέτοιες υποτιμήσεις υπήρχαν και για άλλους καπεταναίους όπως και αντίστροφα).

στ) Ποιος ο ρόλος των άλλων αστικών παλαιών κομμάτων;

- Ο βασιλιάς, μαζί με την κυβέρνηση Τσουδερού πήραν το χρυσό της χώρας και φύγαν για το Κάιρο και για το Λονδίνο, για να το ξεκοκαλίσουν. Εγκατέλειπαν το λαό μας στη μοίρα των κατακτητών να αγωνίζεται νηστικός, γυμνός, αλλά ανυπότακτος.

Τα άλλα κόμματα, Λαϊκό, Φιλελεύθεροι και άλλα μικρότερα, έμειναν άπραγα, σιωπούσαν. Μια μερίδα συνεργάστηκε ανοιχτά με τους κατακτητές (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος, Ράλλης με τα Τάγματα Ασφαλείας και άλλες προδοτικές οργανώσεις ΕΑΣΑΔ, ΠΑΟ, ΕΕΕ). Αλλοι έμειναν απαθείς, με τη δικαιολογία ότι είναι νωρίς για ένοπλο αγώνα (Γ. Παπανδρέου - Σοφούλης κτλ.), ο δε Πάγκαλος παρακινούσε τους αξιωματικούς να μην πάρουν μέρος στην Αντίσταση. Πολλοί αξιωματικοί προτίμησαν να φύγουν για το Κάιρο, παρά να βγουν στο βουνό, όπως και πολιτικοί (Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελόπουλος, Κ. Καραμανλής). Ο Ν. Πλαστήρας από τη Γαλλία, 21/4/41, έγραφε:

"Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να γίνει κυβέρνησις φιλογερμανική για να καταστήσουμε ολιγώτερον οδυνηράν την ήταν. Αυτό πρέπει να γίνει και αν ακόμη θα ηξεύραμε ότι ο πόλεμος θα ετελείωνε και μετά τίνας μόνον μήνας με τελείαν ήτταν του Αξονος (όπερ απίθανον)". "Ριζοσπάστης" 21 Σεπτέμβρη 1997.Ουδέν σχόλιον. Ολα είναι ξεκάθαρα. Συμμαχία με τον Χίτλερ".

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

Αντιστασιακός, συμπολεμιστής του Αρη

"Εκσυγχρονιστικό" κλείσιμο εφημερίδων

Ανακοίνωση - καταγγελία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας

"Εκσυγχρονιστικό" φίμωτρο σε χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά πολιτικού, συνδικαλιστικού και πολιτιστικού περιεχομένου βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Τύπου, η οποία καταργεί τα μειωμένα τιμολόγια διακίνησης αυτών των εντύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας και ανακοινώνεται πως εξαιτίας αυτής της απόφασης κλείνει το περιοδικό του ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ.

Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, τονίζεται, χιλιάδες μικρά έντυπα τοπικού περιφερειακού και πανελλαδικού χαρακτήρα, έντυπα - βήμα συνδικαλιστικών φορέων ή δημοτικών κινήσεων, εφημερίδες και περιοδικά με σημαντική πολιτιστική προσφορά, αλλά και συνεισφορά στην πληροφόρηση, στη διακίνηση των ιδεών και σ' αυτήν την ίδια την ελευθεροτυπία δέχονται σοβαρό πλήγμα, αφού η κυκλοφορία τους γίνεται δύσκολη έως αδύνατη. Κι αυτό γιατί η Υπουργική Απόφαση βάζει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που το δικαίωμα στα ευνοϊκά τιμολόγια των ΕΛΤΑ χάνεται οριστικά. Την ίδια στιγμή το δικαίωμα αυτό παραμένει κυρίως για τα μεγάλα εκδοτικά - εμπορικά συμφέροντα, συμβάλλοντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο στη μονοπώληση και κυριαρχία τους στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Αυτά προωθεί η κυβέρνηση για να επιβεβαιωθεί, δυστυχώς, ότι η Υπουργική Απόφαση δε στηρίζεται μόνον στον τύπο του Ν.1092/38 του δικτάτορα Μεταξά, αλλά μετά πενήντα χρόνια βρικολακιάζει και το πνεύμα του, υπογραμμίζει η ανακοίνωση - καταγγελία του ΔΣ του Παμμικρασιατικού Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ