ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό η ευθύνη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρακολούθηση από ασφαλίτη της σύσκεψης της ΕΣΑΚ

"Το ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, ενημερώνει τον ελληνικό λαό ότι, με τα έως τώρα δεδομένα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιδιώκει να υποβαθμίσει και να συσκοτίσει το γεγονός της παρακολούθησης σύσκεψης της ΕΣΑΚ από αστυνομικό με πολιτικά, ύστερα από εντολή της Κρατικής Ασφάλειας. Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Θυμίζουμε ότι, τους τελευταίους μήνες, παρόμοια περιστατικά συνέβησαν σε σύσκεψη των Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας, σε συνέλευση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, της Ομοσπονδίας Λογιστών, πάλι στην Αθήνα, στη διάρκεια της δήθεν έρευνας για λαθρομετανάστες, και αλλού. Εξάλλου είναι γνωστά και τα "περί κοινωνικού αυτοματισμού" και τα βουλκανιζατέρ στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, που είναι υποχρεωμένοι να πουν από πού δόθηκε η εντολή στην Κρατική Ασφάλεια που διέταξε την παρακολούθηση. Οι τυχόν ισχυρισμοί περί παρακράτους ή περί μεμονωμένων πρωτοβουλιών πέφτουν στο κενό. Η παλαιότερη, αλλά και η σύγχρονη πείρα στην Ελλάδα και αλλού αποδεικνύει ότι το παρακράτος, οι παραμηχανισμοί στήνονται και τροφοδοτούνται από το ίδιο το κράτος της καταστολής, της χειραγώγησης και της εξαγοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό δεν είναι ούτε νέο, ούτε καινούριο. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει, δημόσια και στη Βουλή, από την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ότι έχουν δρομολογηθεί μηχανισμοί παρακολούθησης, πίεσης, τρομοκρατίας και εξαγοράς, οι οποίοι συνεργάζονται σε ορισμένους κρίκους και με μηχανισμούς των Σωμάτων Ασφαλείας και, οπωσδήποτε, με τις διάφορες γνωστές υπηρεσίες που δρουν στη χώρα μας. Αυτούς τους μηχανισμούς το ΠΑΣΟΚ τους προωθεί από τότε. Πρόσφατη καταγγελία έγινε στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Οι μηχανισμοί αυτοί δε στρέφονται μόνο κατά του ΚΚΕ, αν και το ΚΚΕ είναι ο πρώτος στόχος τους. Χρησιμοποιούνται και κατά μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ, εναντίον όλων όσοι αντιστέκονται, δε θέλουν να γίνουν υπάλληλοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Είναι, επίσης, πολύ πιθανόν οι μηχανισμοί αυτοί να αποτελέσουν υποδομή για την εφαρμογή της γνωστής Σένγκεν.

Το ΚΚΕ δεν ικανοποιείται από τη φραστική καταδίκη των φαινομένων παρακολούθησης. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να καταδικάζονται τέτοιες ενέργειες, ώστε να μη φαίνονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι, να μην προκαλείται δικαιολογημένη ευαισθησία της κοινής γνώμης. Το θέμα είναι να ξηλωθούν αυτοί οι μηχανισμοί, να δυναμώσει η επαγρύπνηση του λαού, ώστε να μη βρίσκουν καμιά απήχηση όλα αυτά τα αντιλαϊκά και καταπιεστικά σχέδια.

Το ΚΚΕ δεν πάσχει από μανία καταδίωξης, ούτε κάνει φτηνή πολιτική εκμετάλλευση, όπως ορισμένοι έσπευσαν να δηλώσουν. Οσοι έσπευσαν να ισχυριστούν τα παραπάνω, ή είναι αφελείς ή συγκαλύπτουν τα γεγονότα. Το ΚΚΕ δε φοβάται την ιδεολογική, πολιτική και αστυνομική τρομοκρατία της κυβέρνησης. Θα την αντιμετωπίσει όπως ξέρει, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, εναντίον των οποίων στρέφεται η τρομοκρατία, οι μηχανισμοί εξαγοράς ανθρώπων", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπάρχει και "νόμιμος" χαφιεδισμός!

Ρεσιτάλ υποκρισίας, αλλά και ομολογιών, χτες, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το θέμα

Η κυβέρνηση, που πριν λίγους μήνες είχε το θράσος να απειλήσει, εμμέσως, το ΚΚΕ, διά του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, με επαναφορά του αντικομμουνιστικού νόμου 509 και του "ιδιωνύμου" (!), όχι μόνο συντηρεί και ενισχύει το κλίμα χαφιεδισμού, αλλά επιχείρησε χτες και να υποβαθμίσει τη σημασία του πρωτόγονου σε αντιδημοκρατικότητα γεγονότος, που αποκαλύφθηκε εν τη γενέσει του: Επιχείρησε διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου να συσκοτίσει και να υποβαθμίσει την επ' αυτοφώρω εντόπιση του ασφαλίτη με τα πολιτικά, που εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία παρακολουθούσε μέλη της ΕΣΑΚ!

Ο Δ. Ρέππας έδωσε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, συνοδεύοντας τις κυβερνητικές αστειότητες περί "διενέργειας εξέτασης κατά παντός υπευθύνου" με ομολογίες, που υποδηλώνουν το πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στον τόπο.

Οπως ισχυρίστηκε, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε στην αίθουσα Τύπου, η δράση του χαφιέ συνιστά "μεμονωμένο περιστατικό" και "ανόητη πρωτοβουλία" του ασφαλίτη! Συνεπώς, "δεν έχουμε κανένα λόγο" να κάνουμε "ευρύτερη έρευνα", όπως είπε... Φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη υποκρισίας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης, αφού το ΠΑΣΟΚ τους... κατήργησε το 1981 και έδειξε να... συγκινείται επειδή η αποκάλυψη του γεγονότος "θίγει" τη δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησης που "δεν έχει καμία σχέση"!

Στα πλαίσια αυτής της... υπερασπιστικής γραμμής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε να πει ότι μπορεί ο ίδιος ο χαφιές, αλλά και ο προϊστάμενός του, να παραδέχτηκαν ότι ενεργούσαν κατόπιν εγγράφου της Κρατικής Ασφάλειας, αλλά, κατά την κυβέρνηση, τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει!

Από το σημείο αυτό άρχισαν, όμως, και οι ομολογίες, στις οποίες αναγκάστηκε να καταφύγει ώστε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Είπε, λοιπόν, ότι "η διατεταγμένη υπηρεσία που έχουν τα αστυνομικά όργανα είναι, όταν υπάρχει οποιαδήποτε μαζική διαδικασία, μια δραστηριότητα, να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να περιφρουρούν τη δημόσια τάξη"! Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση, ο χαφιεδισμός είναι... καταδικαστέος όταν ασκείται σε κλειστούς χώρους (όπως στην περίπτωση της ΕΣΑΚ), αλλά επιτρέπεται και απαιτείται στους δημόσιους χώρους και για "οποιαδήποτε μαζική διαδικασία"!Λόγω του δύσκολου έργου που είχε να επιτελέσει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απέφυγε τις αποκαλυπτικές... κακοτοπιές. Ερωτώμενος αν ο χαφιές παρεισέφρησε στην αίθουσα συνεδρίασης της ΕΣΑΚ για "να διασφαλίσει την τάξη", απάντησε: "Μα δεν είχε εντολή να μπει εκεί μέσα"... Στο σημείο αυτό ο "Ρ",αφού ο υπουργός εμφανίστηκε να γνωρίζει ποιες δεν ήταν οι εντολές του ασφαλίτη και, άρα, γνώριζε ποιες ήταν, τον κάλεσε να αποκαλύψει ποιες ήταν οι εντολές και μέχρι πού έφταναν. Η αντίδραση του Δ. Ρέππα ήταν αποκαλυπτική: "Πάμε σε άλλο θέμα" (!),δήλωσε, αρνούμενος να απαντήσει και επιχειρώντας να σταματήσει εκεί τη συζήτηση. Μόνο μετά από επιμονή των δημοσιογράφων, κατάφερε να ψελλίσει: "δε γνωρίζω τι εντολές έχει ένα έκαστο όργανο... Γνωρίζω πολύ καλά, όμως, ποια εντολή δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει..."!

"Εστίες" πρωτόγονου
αντικομμουνισμού

Σύμφωνα με εξαιρετικά σοβαρές ως προς το περιεχόμενό τους πληροφορίες, το εν λόγω περιστατικό, που αποδίδεται από την κυβέρνηση σε "υπερβάλλοντα ζήλο" (!), έχει πολύ επικίνδυνες αφετηρίες. Κατά τις εν λόγω πληροφορίες, στους μηχανισμούς ασφάλειας κυκλοφορεί έγγραφο που κάνει λόγο για την ανάγκη ετοιμότητας των διαφόρων υπηρεσιών καταστολής, επειδή το ΚΚΕ ετοιμάζει τη δημιουργία "εστιών κρίσης"! Ως "εστίες κρίσης" βαφτίζονται οι, κατά τους χαφιεδίστικους μηχανισμούς, καταλήψεις, απεργίες, αναταραχές κλπ. που σχεδιάζει το ΚΚΕ σε μια σειρά κοινωνικούς χώρους!

Βάσει της παραπάνω "ετοιμότητας", οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να προλάβουν τέτοιες δραστηριότητες εκ μέρους του ΚΚΕ, πριν αυτές εκδηλωθούν! Μάλιστα, οι φορείς των παραπάνω πληροφοριών υποστηρίζουν ότι διάφοροι τύποι, που δραστηριοποιούνται σε συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και σε χώρους όπου η Ασφάλεια διατηρεί προνομιακές επαφές και σχέσεις, έχουν αρχίσει να κάνουν "εμπιστευτικά" μνεία για την τακτική που μεθοδεύουν οι μηχανισμοί καταστολής, ακόμα και σε δημοσιογράφους, ώστε να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν τη συστράτευση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την πολιτική του ΚΚΕ.

Η σύλληψη του ασφαλίτη (διακρίνεται στο κέντρο), από συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ