ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Στους ιδιώτες με "βούλα" του Υπουργικού Συμβουλίου

Χτες, έγινε το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα. Εν γνώσει των "συνεπειών του νόμου" ότι πρόκειται για εθνικό έγκλημα εγκρίθηκε η πώληση - μέσω Χρηματιστηρίου - του 20% των μετοχών του ομίλου επιχειρήσεων της ΔΕΠ

Σε νέα φάση εισέρχεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα της χώρας, με τις αποφάσεις που πάρθηκαν σχετικά με την τύχη του ομίλου επιχειρήσεων της ΔΕΠ. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου που ασχολήθηκε και αποφάσισε τις λεπτομέρειες για την εισαγωγή του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο και επί της ουσίας το μοίρασμα των κερδών του κρατικού τομέα πετρελαιοειδών σε ιδιώτες. Με τις χτεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει το μέγιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, απομακρύνοντας από το νέο σχήμα - που προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Ομίλου της ΔΕΠ - την εταιρία - φορέα υλοποίησης του έργου του φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή της θα λειτουργήσει αρνητικά στην υπόθεση της μετοχοποίησης. Στην ουσία, τα όσα αποφασίστηκαν χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνουν όσα επανειλημμένως έχει αποκαλύψει ο "Ρ" περί υπονόμευσης και προβληματικότητας του κοστοβόρου, για το ελληνικό δημόσιο, έργου του φυσικού αερίου.

Με δικά τους επιχειρήματα έρχονται και υποστηρίζουν ότι η ΔΕΠΑ απομακρύνεται από τον προς μετοχοποίηση Ομιλο με το επιχείρημα πως έτσι "μειώνεται, σε συμβατά ως προς το μέγεθός της οικονομικά επίπεδα, η έκθεση της ΔΕΠ στους κινδύνους του έργου του φυσικού αερίου"! Δε σταματάνε όμως απλώς στις παραδοχές της εγκληματικής τους πολιτικής, αλλά αντιθέτως σχεδιάζουν την επέκτασή της. Μεταξύ άλλων, τα σχέδιά τους προβλέπουν και τη μεταβίβαση του 85% των μετοχών της ΔΕΠΑ στο ελληνικό δημόσιο με προτιμησιακό δικαίωμα της ΔΕΠ στην εξαγορά αυτών των μετοχών στο μέλλον, αλλά και δικαίωμα της ΔΕΗ για εξαγορά των ίδιων μετοχών. Αυτό που παρουσιάζουν ως δικαίωμα της ΔΕΗ είναι απλώς η πρόθεσή τους να τη μετατρέψουν όχι απλώς σε "αρωγό" της ΔΕΠΑ, πράγμα το οποίο έχουν πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και να την υποχρεώσουν να αναλάβει επενδύσεις δισεκατομμυρίων που συνδέονται με το έργο του φυσικού αερίου μεν, εξυπηρετούν δε αποκλειστικά και μόνο επενδυτικά σχέδια των ελληνορωσικών ιδιωτικών συμφερόντων Κοπελούζου και "Γκαζπρόμ".

Είναι ήδη γνωστά τα σχέδιά τους για επέκταση του κεντρικού αγωγού στη Δυτική Μακεδονία και μετατροπή της μονάδας της ΔΕΗ στην Κοζάνη για χρήση φυσικού αερίου, σχέδια στα οποία η υπουργός Ανάπτυξης έχει βάλει ήδη μπροστά τη ΔΕΗ. Είναι επίσης γνωστά τα σχέδια του ίδιου Ομίλου για μονοπωλιακή εκμετάλλευση της εσωτερικής αγοράς αστικής και βιομηχανικής χρήσης φυσικού αερίου τα οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προωθεί με όλα τα μέσα. Επειδή βασική προϋπόθεση βάσει της διακρατικής συμφωνίας για την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου για τη δραστηριοποίησή της στην εγχώρια αγορά είναι η απορρόφηση από τη ΔΕΠΑ των συμβατικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, τη λύση σε αυτό θα δώσει η ΔΕΗ. Η οποία έχει υποχρεωθεί να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των συμβατικών ποσοτήτων, λειτουργώντας αντιοικονομικές μονάδες και βέβαια στο μέλλον, ως μέτοχος της επιχείρησης, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει και παραπέρα... Ετσι, θα απορροφήσει όλες τις συμβατικές ποσότητες, αφήνοντας την υπόλοιπη αγορά στα χέρια των συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η χτεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν αφορά απλώς μία ακόμη μετοχοποίηση κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, αλλά την εξ ολοκλήρου άλωση του στρατηγικής σημασίας ενεργειακού τομέα της χώρας από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που ήδη μαίνονται ένα μεγάλο μέρος του. Στο κατώφλι του 2000 δηλαδή και στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας θα έχουμε έναν ενεργειακό τομέα όπου: Το κερδοφόρο του κομμάτι της ΕΚΟ (ΕΛΔΑ και ΔΕΠ - ΕΚΥ) θα είναι διάσπαρτο σε ιδιώτες. Μία ΔΕΗ, θα λειτουργεί με μια σειρά αντιοικονομικές μονάδες και θα χρεώνεται επενδύσεις που θα εξυπηρετούν άλλους και μία ΔΕΠΑ, η οποία θα έχει υποκατασταθεί από τα συμφέροντα των Ρωσο-Κοπελούζων. Οποιαδήποτε δυνατότητα ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ανύπαρκτη και η πραγματική άλωση από ιδιωτικά συμφέροντα θεωρείται ήδη δεδομένη.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΦΟΡΟΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, ενημερώνει τους λογιστές - και τους φορολογούμενους - ότι ο νόμος 2523/11.9.97 θέτει όριο 60 ημερών σαν ανατρεπτική προθεσμία για τη ρύθμιση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Η όλη διαδικασία ρύθμισης των εκκρεμοτήτων, η ανάλυση των υπολοίπων διατάξεων του νόμου 2523/97 που αφορούν κυρίως στους νέους πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, καθώς και ο χρόνος της κάθε περίπτωσης, θα αναλυθούν από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη 1997, στις 6 το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου ΝΟΒΟΤΕΛ. Οι λογιστές και λογίστριες μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο δωρεάν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στην ίδρυση Πρότυπου Κέντρου Προώθησης των Στεγαστικών και Καταναλωτικών Δανείων, καθώς και των Πιστωτικών Καρτών Ιονοκάρτα/Visa και Artion/Visa, στο κεντρικό της κατάστημα, προχώρησε η Ιονική Τράπεζα στα πλαίσια της πολιτικής της για την ταχύτερη διείσδυση στο χώρο του Retail Banking. Η ίδια πολιτική της τράπεζας έχει επεκταθεί και στα υπόλοιπα υποκαταστήματά της με τη δημιουργία Συμβούλων Πελατείας, με κύρια αρμοδιότητα την άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των Retail εργασιών των υποκαταστημάτων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 συνέδρων από 31 χώρες αρχίζει τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η 3η Ευρωπαϊκή - Μεσογειακή Σύνοδος Βιομηχανίας στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης. Η Σύνοδος των Αθηνών, οι εργασίας της οποίας θα καταλήξουν την Τρίτη 7 Οκτώβρη με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων, οργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών σε συνεργασία με το Ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNICE (Ενωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων Ευρώπης). Τα Συμπεράσματα της Συνόδου των Αθηνών θα παρουσιαστούν από εκπροσώπους των Βιομηχανικών Συνδέσμων και από επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τις Μεσογειακές Χώρες στη 2η Ευρω-Μεσογειακή υπουργική σύνοδο, στο Μαρακές, στις 30-31 Οκτώβρη 1997.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ: Κατάλογο ρουμανικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να συνεργαστούν με ελληνικές αντίστοιχες επιχειρήσεις στους τομείς της παραγωγής προϊόντων ή της παροχής υπηρεσιών, διαθέτει προς κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία ο ΕΟΜΜΕΧ, ως μέλος του Βαλκανικού Κέντρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, ειδικότερο ενδιαφέρον από ρουμανικής πλευράς υπάρχει για ελληνικά έτοιμα ενδύματα, έπιπλα, οικοδομικά υλικά και τρόφιμα - ποτά.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την εκποίηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεσή του με την κυβερνητική απόφαση για την έναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και των επιχειρήσεων ενεργειακού τομέα, εξέφρασε το ΚΚΕ, το οποίο με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τονίζει:

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με σημερινή της απόφαση, βγάζει στο σφυρί τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ).

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ και η παράδοση του κερδοφόρου αυτού ομίλου στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, υποθηκεύει την ενεργειακή βάση της χώρας και δείχνει πόσο αδίστακτη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενος της ΔΕΠ και όλου του κλάδου, τους συνδικαλιστικούς φορείς με τους αγώνες τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας και να βάλουν φραγμό σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική".

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
"Επί ποδός" για νέες κινητοποιήσεις

Εκτακτη σύσκεψη με θέμα την πορεία και την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, με βάση την πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), θα πραγματοποιήσει το ΔΣ της Συνομοσπονδίας τη Δευτέρα. Ηδη, "επί ποδός" βρίσκονται οι τοπικοί φορείς Ομοσπονδιών και σωματείων σε πολλές πόλεις για τον προσδιορισμό των κινητοποιήσεων μέσα στον Οκτώβρη. Συσκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και προγραμματίζονται στο Ηράκλειο, στην Κομοτηνή, στην Πρέβεζα, στις Σέρρες και στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Στην Αθήνα θα γίνει σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αθήνας στις 8 του μήνα.

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων Πειραιά

Εξαιρείται από το χειμερινό ωράριο που θα εφαρμοστεί για τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας ο Πειραιάς, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει ως πόλη - λιμάνι, σύμφωνα με σχετική απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπό την προεδρεία του Κ. Λαλιώτη. Ετσι, το ωράριο που θα εφαρμόζεται στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά κατά τους χειμερινούς μήνες είναι το εξής:

  • Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο: 8.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
  • Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 8.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ