ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορμητήριο στρατευμάτων του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε χτες στη Σόφια, από το βήμα της ΝΑΤΟικής συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης, τη "συγκρότηση και φιλοξενία" στην Ελλάδα "μονάδων ειρηνευτικών επιχειρήσεων"

Σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων και ορμητήριο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την επιβολή της "νέας τάξης" στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέπει την Ελλάδα η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας, σαν πιστός υποτελής, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και ταυτόχρονα εκχωρώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,χτες από το βήμα της, υπό αμερικανικό έλεγχο, συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε την εγκατάσταση στην Ελλάδα πολυεθνικών δυνάμεων, οι οποίες θα επεμβαίνουν στην περιοχή. "Προετοιμάζουμε, είπε, τη συγκρότηση και φιλοξενία πολυεθνικών μονάδων ειρηνευτικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν χώρες - εταίροι της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή".Από το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του υπουργού Αμυνας προκύπτει σαφώς ότι πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ είναι γνωστό βέβαια σε όλους τι εννοούν οι φορείς της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας όταν μιλάνε για "ειρηνευτικές επιχειρήσεις".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε ακόμα για "μια σειρά από νέου είδους παράγοντες αστάθειας και απειλών για την ασφάλεια της Ευρώπης" και για την "ανάγκη συλλογικής ασφάλειας". Αυτό θα προωθηθεί, είπε, μέσω του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι η δημιουργία των προγραμμάτων στο πλαίσιο της "Συνεργασίας για την ειρήνη", όπως επίσης και το "Ευρω-ατλαντικό συμβούλιο συνεργασίας", αποτελούν "πραγματικά νέους θεσμούς, που δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν σε μια προσπάθεια συλλογικής μορφής εξασφάλισης της σταθερότητας, συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή". Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει και αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά, πρόβαλε τη διοργάνωση σειράς δραστηριοτήτων, όπως πολυεθνικές ασκήσεις "ειρηνευτικών αποστολών", χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές, όπως και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ξέφραγο αμπέλι των "Ράμπο"

Με την παραπάνω εξέλιξη δεν είναι άσχετη η ΝΑΤΟική πολυεθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία "DYNAMIC - MIX - 97",που τις μέρες αυτές διεξάγεται στην Ελλάδα, μετατρέποντάς τη στην κυριολεξία σε ξέφραγο αμπέλι, όπου αλωνίζουν οι "Ράμπο" της "νέας τάξης". Και μαζί με όλα αυτά, την ίδια ώρα δρομολογείται η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά θα αποτελέσει την ταφόπλακα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η άσκηση αυτή, που άρχισε πριν δέκα μέρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή δυνάμεων από 14 χώρες του ΝΑΤΟ, αποσκοπεί στην προετοιμασία των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. "Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να προαγάγει τη δυνατότητα της Νότιας Πτέρυγας να υλοποιεί τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και να χειριστεί ταυτόχρονα κρίσεις στην περιοχή", ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Χαρακτηριστικά και τα όσα αναφέρονται σε δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε το "Διασυμμαχικό Κέντρο Ενημερώσεως Κοινού", που έστησε το ΝΑΤΟ στην Κυπαρισσία, όπου μιλάει καθαρά ότι οι δυνάμεις ασκούνται για να είναι σε θέση να επέμβουν "σε περίπτωση εμφανίσεως γενικευμένης κρίσης στην περιοχή".

Οσον αφορά την άσκηση, στην οποία παίρνουν μέρος 5.000 άνδρες, 180 αεροπλάνα και 70 πλοία από 14 χώρες, περιλαμβάνει χερσαίες, ναυτικές, αμφίβιες, αεροπορικές και επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Οι δραστηριότητες διεξάγονται σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Δ. Πελοπόννησο. Ειδικότερα στην Κυπαρισσία οι ελληνικές και άλλες ΝΑΤΟικές αμφίβιες δυνάμεις πραγματοποίησαν τις πρώτες μέρες συνεκπαίδευση στον όρμο της Κυπαρισσίας και στις 2 Οκτώβρη αποβατικές ενέργειες, υποστηριζόμενες από πλοία και αεροσκάφη. Επίσης, η άσκηση περιλαμβάνει προσβολή του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και του υδροηλεκτρικού σταθμού του Λάδωνα, ενώ στην περιοχή της Μελίσσας, μεταξύ Λαρίσης και Φαρσάλων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, και στην περιοχή Ασκός Προφήτου, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, επίθεση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων για να εξαλείψουν υποτιθέμενο εχθρικό αερο-προγεφύρωμα.

Απόβαση στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, εικόνα αμερικανικής στρατιωτικής απόβασης παρουσίαζε και χτες το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίστηκε η αποβίβαση του αμερικανικού τάγματος, το οποίο θα συμμετάσχει στο τμήμα της άσκησης που θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Προχτές πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αποβίβασαν στην προβλήτα το 1 - 94 μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού αποτελούμενο από εκατό βαριά και ελαφρότερα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ χτες συνεχίστηκε η άφιξη των στρατιωτών. Επίσης προχτές προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" αεροσκάφος που μετέφερε υλικά του αμερικανικού τάγματος. Ολα τα οχήματα από το λιμάνι μεταφέρονται στον Ασσηρο, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η φάση αυτή της άσκησης θα διεξαχθεί στο διάστημα 7 - 13 Οκτώβρη στις περιοχές Ασσήρου, Λαγκαδά και Ασκού Προφήτη.

Στη Νάπολη το Αιγαίο...

Εκτός των άλλων η εν λόγω άσκηση αποτελεί και τη φόρμουλα εφαρμογής της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ,με την ενεργοποίηση της ελληνικής 1ης Στρατιάς,που εδρεύει στη Λάρισα υπό την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού χερσαίου υποστρατηγείου.Να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα δομή, που θα οριστικοποιηθεί το Δεκέμβρη, δεν αναγνωρίζονται εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης και η επιχειρησιακή ευθύνη των ΝΑΤΟικών υποστρατηγείων, όπως αυτό της Λάρισας, δεν ταυτίζεται με τα εθνικά όρια. Ετσι μένει εκτός ελληνικής κάλυψης μέρος του εθνικού χώρου, όπως αυτός του Αιγαίου και νομιμοποιείται με τον τρόπο αυτό η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι το Αιγαίο, μαζί ουσιαστικά και τα ελληνικά νησιά που είναι διάσπαρτο να τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης.

Με το θέμα των στρατηγείων, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Μάαστριχτ, ασχολήθηκε και ο χτεσινός τουρκικός Τύπος, όπου αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ, με βάση τη ρύθμιση που προωθείται, θα ελέγχει τα θεωρούμενα σημεία τριβής Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι τουρκικές εφημερίδες, επικαλούμενες "ειδήσεις που έφτασαν από την Αθήνα" αναφέρουν ότι η φόρμουλα του ΝΑΤΟ προβλέπει ως περιοχές ευθύνης των υποστρατηγείων (Λάρισας, Σμύρνης) τα ηπειρωτικά τμήματα και των δύο χωρών, ενώ ο επιχειρησιακός έλεγχος του εναέριου χώρου θα ανήκει στο στρατηγείο της Νάπολης, που θα τον αναθέτει κατά βούληση στα δύο υποστρατηγεία.

Κ. ΖΗΛΑΚΟΣ

Ανασφάλεια

Μέσα απ' τις γενικολογίες της προχτεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο υπουργείο Υγείας, δυο πράγματα έγιναν ξεκάθαρα:

  • Ο πολίτης δεν πρέπει να προσδοκά πια, ούτε καν τη μέχρι σήμερα κάλυψη της υγειονομικής του φροντίδας απ' τις κρατικές υπηρεσίες. ("Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από κρατικές υπηρεσίες" είπε επί λέξει ο πρωθυπουργός).
  • Ταυτόχρονα ο πολίτης πρέπει να ετοιμάζεται να πληρώσει ακόμα πιο ακριβά για την υγεία του, είτε τοις μετρητοίς είτε εμμέσως - δηλαδή διά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός αφ' ενός εξίσωσε την "ιδιωτική πρωτοβουλία" και το κράτος στην προσφορά υπηρεσιών υγείας και αφ' ετέρου, ανακοίνωσε και πάλι τον εθελοντισμό, ως "σημαντικό εργαλείο" της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία και την πρόνοια.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί νομοτελειακά στην αύξηση των νοσηλίων και επόμενα, στην παραπέρα διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Στη γενίκευση της λίστας φαρμάκων - χάριν και πάλι της λιτότητας. Στην προώθηση αντιδημοκρατικών μεθόδων διοίκησης στα νοσοκομεία, με τις συγχωνεύσεις και την επιβολή των "ιδιωτικοοικονομικών" κριτηρίων στη λειτουργία τους. Στην πραγματικότητα, όλ' αυτά και στο βαθμό, που θα εφαρμόζονται, οδηγούν στην παραπέρα, σοβαρή υποβάθμιση και αποδιάρθρωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, προς μεγάλη φυσικά χαρά της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", που όλο και περισσότερο δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρωθυπουργός δεν εξειδίκευσε ούτε μία από τις διαβόητες "καινοτομίες" του νόμου, που η κυβέρνηση ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες το περασμένο καλοκαίρι. Προφανώς, ο οικογενειακός γιατρός θα αποτελεί... ηχώ στο διηνεκές. Τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μείνουν πιλοτικά προγράμματα.

Ετσι θα μείνει, πράγματι, ο ιδιωτικός τομέας ως κυρίαρχος σε μια άγρια αγορά με θύμα τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος θα πληρώνει ξανά και ξανά και γιατρειά δε θα βρίσκει.

Ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξέχασαν τους λειτουργούς της υγείας. Εκτός από μια αναφορά στην καθυστέρηση των προσλήψεων, ξέχασαν ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι άνθρωποι, που έχουν αυξημένη ευθύνη και πρέπει να φροντίσουν τους αρρώστους.

Τι να 'λεγαν άλλωστε... Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου αποδείχτηκε "φτωχολόγιο" για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις διαβόητες υπερωρίες, μειώνονται και ονομαστικά οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους νοσοκομειακούς γιατρούς αν - τελικά - προωθηθεί το μισθολόγιο που δημοσιοποιήθηκε. Θα υπάρξει, δηλαδή και ονομαστική μείωση των μισθών.

Οσο κι αν ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αναδείξει την προσήλωση της κυβέρνησης στο κράτος - πρόνοιας με στόχο την ασφάλεια του πολίτη, εντούτοις το μήνυμα που βγήκε απ' την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας είναι ότι οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσα από συλλογικές δραστηριότητες για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να την επωμιστούν μόνον οι φορείς των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων και πρώτα απ' όλα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων.Ακόμη κι αυτές, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επωμίζονται τεράστιες ευθύνες, εάν συνεχίσουν να αρκούνται σε εκθέσεις ιδεών, όταν γνωρίζουν πως η διαφοροποίηση των νοσηλίων θα ξετινάξει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι ο απολογισμός της δουλιάς της ΚΕ για τον ένα χρόνο μετά το 15ο Συνέδριο και η διαμόρφωση της Διακήρυξης για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση για το Δημοψήφισμα στο Μάαστριχτ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 6.10.97 στις 6.00 μμ με εκπροσώπους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Γκαγκστερική προετοιμασία της "νέας τάξης"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη στρατιωτική προετοιμασία σύλληψης του Ρ. Κάρατζιτς, που περιλαμβάνεται στην άσκηση "DYMAMIC - MIX '97", εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"H NATOική στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχει και τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και που γίνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς, αποτελεί μια ακόμα κατάπτυστη αντιλαϊκή ενέργεια της "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Σ' αυτή την γκαγκστερική προετοιμασία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδείχνει με τη συμμετοχή της τον πραγματικό ρόλο που παίζει στην περιοχή και το πώς εννοεί την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ελληνική συμμετοχή - επέμβαση στα εσωτερικά πράγματα άλλης χώρας. Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και ν' απαιτήσουν την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμένων από τη Βοσνία.

Κάτω τα χέρια από τους λαούς των Βαλκανίων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ