ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη

Γιατί ένας χαφιές βρισκόταν στον 7ο όροφο ενός κτιρίου, και παρακολουθούσε μια κλειστή συνεδρίαση της ΕΣΑΚ; Τι σημαίνει και ποιός έχει την πολιτική ευθύνη, για το γεγονός, πως ο με πολιτική περιβολή ασφαλίτης, εκτελούσε "διατεταγμένη υπηρεσία", σύμφωνα με έγγραφη εντολή της Κρατικής Ασφάλειας; Τι είδους διασάλευση της δημόσιας τάξης συνιστά η δράση των συνδικάτων, ώστε η Ασφάλεια να "επαγρυπνεί"; Τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι, για τις πληροφορίες ότι στους μηχανισμούς καταστολής κυκλοφορεί έγγραφο - σύσταση για... αντικομμουνιστική ετοιμότητα, με πρόσχημα ότι το ΚΚΕ ετοιμάζει "εστίες κρίσης";

Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", όχι μόνο δεν έδωσε ειλικρινείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η δράση των υφισταμένων της (δράση που προκάλεσε σάλο και κύμα διαμαρτυριών από το σύνολο των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλην της ΝΔ, φυσικά). Οχι μόνο επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, αποδεικνύοντας ότι δε θα λάβει τα αναγκαία μέτρα προάσπισης των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών - άλλωστε καμιά έρευνα "ευρύτερου" χαρακτήρα δεν πρόκειται να διεξαχθεί, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας... Αντίθετα, η κυβέρνηση που έχει κατακτήσει με το "σπαθί" της τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, απέδειξε ότι διεκδικεί επάξια και τον τίτλο της πιο επικίνδυνης. Γιατί είναι η πρώτη κυβέρνηση, από τότε που έπεσε η χούντα, που, προσπαθώντας να "κλείσει" το θέμα, ομολογεί δημόσια και νομιμοποιεί την ύπαρξη και δράση χαφιεδίστικων μηχανισμών, αρκεί αυτοί να λειτουργούν σε δημόσιους χώρους!

Τα αστυνομικά όργανα πρέπει να ασκούν "διατεταγμένη υπηρεσία... όταν υπάρχει οποιαδήποτε μαζική διαδικασία", διακήρυξε ο κ. Ρέππας μιλώντας εξ ονόματος του πρωθυπουργού! Οσο για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, απάντησε επίσημα σε ερώτηση του ΚΚΕ, καλύπτοντας πλήρως το πρωτοφανές περιστατικό, της προ μερικών μηνών τρομοκράτησης πολιτών στο μετρό, από ασφαλίτες με πολιτικά (με δικαιολογία την αναζήτηση... Αλβανού). Υπ' αυτές τις συνθήκες, όταν ο χαφιεδισμός και η αστυνομοκρατία περίπου "διαφημίζονται" ως επίσημη πολιτική, είναι "λογικό" οι χαφιέδες να μπουκάρουν αδιακρίτως σε όλους τους χώρους: Δημόσιους και ιδιωτικούς, κλειστούς και ανοιχτούς.

Και αυτό, ούτε δέκα μέρες μετά από την επισήμανση της Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ότι οι "Τσουκάτοι" έχουν βάλει τις γνωστές υπηρεσίες να δουλεύουν στο "φουλ"...

***

Η κυβερνητική συμπεριφορά δεν πρέπει να θεωρείται κεραυνός εν αιθρία, όσο κι αν ξεπερνάει τα όρια. Οσο κι αν σοκάρει με την αμακιγιάριστη επαλήθευση που παρέχει ότι οι χαφιεδίστικοι, αυταρχικοί και τρομοκρατικοί μηχανισμοί - που ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν - έχουν την πολιτική κάλυψη για να δρουν (και) στο φως της ημέρας.

Τα στοιχεία για το "αναμενόμενο" του πράγματος είναι πολλά. Τούτη η κυβέρνηση είναι, που, στο πλαίσιο προώθησης μιας στυγνής ταξικής πολιτικής, επιδίδεται:

  • σε διαγγέλματα περί "κοινωνικού αυτοματισμού", "κοινωνικού φραγγελίου" και "κοινωνικού εμφυλίου", καθώς και σε τακτικές πεμπτοφαλαγγιτισμού, όπως την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, για να αντιμετωπίσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις,
  • σε ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στήνοντας τις ...μαζικότερες μεταπολιτευτικά δικαστικές φάμπρικες,
  • σε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, για την κύρωση συνθηκών όπως η Συνθήκη του Σένγκεν και τη "νομιμοποίηση" του χαφιεδισμού στις σύγχρονες συνθήκες,
  • σε ανάσυρση χουντικών νόμων, ώστε να απαγορεύσει λαϊκές συγκεντρώσεις,
  • σε ψήφιση νόμου κατά των απεργών, που προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και ένα έτος αν ο "δράστης" - εργαζόμενος δε "συμμορφωθεί",
  • σε επιχειρήσεις κουκουλοφόρων που ισοπεδώνουν με μυδράλια στα χέρια (!) τσιγγάνικους καταυλισμούς και σε αστυνομο-τρομοκρατικές εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, αλλά και στην Πάτρα, την ώρα και στον τόπο όπου γινόταν εκδήλωση του ΚΚΕ...
  • ακόμα ακόμα σε συλλήψεις και καταδίκες πολιτών που αντιτίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

***

Η αντίληψη της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει τη... "σύγκλιση", η αντίληψή της, δηλαδή, για το πώς θα κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις απέναντι στον ευρω-ατλαντισμό και το "δίκαιο της πλουτοκρατίας", δε θα μπορούσε να μη διαπερνιέται από ένα ευδιάκριτο αντικομμουνιστικό οίστρο.

  • Ηταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έφτασε να κατασυκοφαντήσει το ΚΚΕ για "παράλληλη πορεία" με τον Λεπέν (!), επειδή το Κόμμα αντιτίθεται στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", των κεντροαριστερών φληναφημάτων και των ευρω-ενωσιακών υποκύψεων.
  • Ηταν ο υπουργός του της Δικαιοσύνης που, εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε το ΚΚΕ με επαναφορά του "ιδιωνύμου" (!) και του αντικομμουνιστικού νόμου 509 (!), που κάλεσε εισαγγελείς να επέμβουν κατά δημοσιογράφων επειδή τάσσονται υπέρ των διαδηλωτών, που ζήτησε από το "Ρ" δήλωση μετανοίας (!), στέλνοντας εξώδικο στην εφημερίδα.
  • Ηταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που προχώρησε στη σύσταση "να μιλάει λιγότερο το ΚΚΕ", όταν το Κόμμα κατήγγειλε την αμερικανο-δουλεία της κυβέρνησης.
  • Ηταν σύσσωμο, σχεδόν, το Υπουργικό Συμβούλιο, που, κατά την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων (αγρότες, ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί), έμπαινε στην... επετηρίδα των τηλε-παραθύρων για να ελεεινολογήσουν κατά του Κόμματος.

***

Τα παραπάνω είναι πάρα πολλά. Κι έγιναν στο διάστημα ενός και μόνο χρόνου. Κι είναι μόνο ένα δείγμα των κυβερνητικών "επιτευγμάτων". Κυρίως είναι μια απόδειξη των μεθόδων που χρειάζεται η κυβερνητική πολιτική για να επιβληθεί.

Αυτό το τελευταίο, ότι δηλαδή οι εντεινόμενες αυταρχικές, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις συνάδουν με την πολιτική της ολιγαρχίας, στην εποχή της "νέας τάξης", κάθε άλλο παρά... δικαιολογεί την κυβέρνηση.

Αναδεικνύει ακόμα καθαρότερα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της και θέτει επί τάπητος τις κυβερνητικές ευθύνες για τη συντήρηση εστιών φαυλότητας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται ούτε πίσω από σαθρούς μανδύες κοινοβουλευτικής νομιμότητας, ούτε πίσω από την... ταξική της στοχοπροσήλωση. Υποχρεούται να τοποθετηθεί και πάνω απ' όλα να ξηλώσει τους σχετικούς μηχανισμούς. Η σιωπή και η "ακινησία", σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι χρυσός, αλλά συνιστά την πλέον κραυγαλέα απόδειξη της ενοχής της.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Παρούσες οι αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος

"Ενοχη σιωπή" από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης - για τέταρτη μέρα σήμερα, γύρω από το τεράστιο θέμα που προέκυψε την περασμένη Τετάρτη, όταν αποκαλύφθηκε χωρίς καμιά πλέον αμφιβολία, ότι η Αστυνομία ποτέ δεν παραιτήθηκε από αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος.

Η επ' αυτοφώρω σύλληψη τού - με πολιτική περιβολή μάλιστα - αστυφύλακα του Τμήματος Ακρόπολης μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση απόπειρας φακελώματος μιας συνδικαλιστικής σύσκεψης και ό,τι δικαιολογίες κι αν επιστρατεύσουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος δε θα μπορέσουν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Και τούτο διότι όχι μόνο έχουμε ανάλογα κρούσματα "επισκέψεων" αστυνομικών σε κλειστούς χώρους συσκέψεων, αλλά και επειδή επίσημα πλέον ομολογείται ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για τη διάθεση αστυνομικών "σε μέτρα τάξης και ασφάλειας", σε όλες τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις των σωματείων.Με το επιχείρημα ότι επιδιώκουν την προστασία των συγκεντρωμένων, διατηρούν έναν ολόκληρο μηχανισμό σε κατάσταση επιφυλακής, αφού αντιμετωπίζουν σαν "εχθρούς" όλους εκείνους που αντιτίθενται στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Η οποιαδήποτε αναγγελία απεργίας, συγκέντρωσης, πορείας, σύσκεψης συνδικαλιστικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων προσλαμβάνει στην Ασφάλεια το χαρακτήρα "πληροφορίας", που χρίζει περαιτέρω αξιοποίησης. Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού ενημερώνεται η Διεύθυνση Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, κλπ.) ή το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Από την πλευρά της Ασφάλειας κινείται παράλληλα η διαδικασία διάθεσης ανάλογου αριθμού αστυνομικών με πολιτικά για την καταγραφή βασικών παραμέτρων του συμβάντος (για παράδειγμα, θέμα της συγκέντρωσης, όγκος συγκέντρωσης, αριθμός συγκεντρωμένων, ομιλητές, ώρα λήξης, πιθανά επεισόδια, έριδες κλπ.).

Σημειώνουμε, ότι από τους κανονισμούς της Αστυνομίας, η παρουσία των αστυνομικών σε υπαίθριες συγκεντρώσεις είναι υποτίθεται επιβεβλημένη, εκ του... Συντάγματος, για τις ανάγκες διατήρησης της τάξης και μόνο. Αντίθετα, είναι τυπικά παράνομη η διείσδυση αστυνομικών μέσα σε συγκεντρώσεις ή σε κλειστούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις και εκδηλώσεις σωματείων. Μέτρα ασφαλείας μπορεί να ληφθούν σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν λόγοι αποτροπής εγκληματικών ενεργειών. Υπάρχουν, όμως και κάποιες... διευρυμένες ερμηνείες των προαναφερόμενων κανονισμών. Ετσι, προβλέπεται η "επιτήρηση" και κλειστών χώρων, όπου συσκέπτονται συνδικαλιστές, όμως... από μακριά, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις... Επειδή ο εντοπισμός αστυνομικού μέσα σε κλειστό συνδικαλιστικό χώρο συνιστά ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα, στις σχετικές διαταγές επισημαίνεται πάντα, ότι τα μέτρα λαμβάνονται εκτός και μακράν του χώρου των συγκεντρωμένων. Οταν κάτι δεν πάει καλά και αποκαλυφθεί η παρουσία της Αστυνομίας, τότε φυσικά αναζητείται το εξιλαστήριο θύμα ή προβάλλονται αστείες δικαιολογίες.

Η πρακτική που ακολουθεί η Αστυνομία στον ευαίσθητο τομέα της συλλογής πληροφοριών για τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος καθορίζεται από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα από το 1ο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων. Το Τμήμα αυτό, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, "καθοδηγεί τις περιφερειακές υπηρεσίες στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα αστυνόμευσης". Μια διατύπωση τόσο γενικόλογη, που μπορεί να επιτρέπει και να χωρά κάθε είδους ερμηνείες και εφαρμογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ