ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ

Βιβλίο

"Αμαρτωλές" σχέσεις 165 χρόνων

Επειδή τα τελευταία χρόνια οι έχοντες και κατέχοντες χρήμα και εξουσία προωθούν ως "νέα ιδεολογία" τη θρησκεία, κάποιοι απολέσαντες την... προτέρα νοήμονα ιδεολογία τους θρησκοληπτούν, διάφορα αφανή "κέντρα", με τις ευλογίες των κυβερνώντων, κινούν τα νήματα μιας ακατάσχετης θρησκειολογίας από επιχειρηματικούς, ιδιωτικούς "πολιτιστικούς" φορείς (τελευταία και από εκδότες), αλλά και από χρηματοδοτούμενους από το μόχθο του λαού φορείς (λ. χ. ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και επειδή πολλά, παρασκηνιακά, περί την Εκκλησία τεκταίνονται, διαβάστε την ενδιαφέρουσα, με πλούσιο παράρτημα ιστορικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών ντοκουμέντων, μελέτη του Γιώργου Καραγιάννη "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ 1833 - 1997 Ιστορική επισκόπηση των σχέσεών τους" (εκδόσεις "Ποντίκι"). Μια σχέση εκατέρωθεν "αμαρτωλή". Κύρια με ευθύνη του κράτους, αφού το "Αυτόνομον" της Εκκλησίας της Ελλάδας από τους εκάστοτε κυβερνώντες (από τον Μάρτιο του 1832 με τη σχετική απόφαση της Ε Εθνοσυνέλευσης, την τακτική του ρωμαιοκαθολικού Οθωνα και τις όποιες, έκτοτε, τροποποιήσεις του "Καταστατικού Χάρτη" της Εκκλησίας), μέχρι σήμερα αποδείχνεται ψευδεπίγραφο.

Ολες οι προσπάθειες (λ.χ. του Κοραή και κατοπινών φωτισμένων ανθρώπων) και οι εξεγέρσεις (τον 19ο αιώνα) του λαού και του μονίμως φτωχού, καταπιεσμένου, ακόμα και διωκόμενου από την ηγεσία του (τραγικό παράδειγμα ο Θεόφιλος Καϊρης) λαϊκού κλήρου, να αποσπαστεί η Εκκλησία από τον "κλοιό" των κυβερνητών, των "προστάτιδων" Μεγάλων Δυνάμεων, των πολιτικοοικονομικών"παιγνίων", πολεμήθηκαν απηνώς και παντοιοτρόπως. Δε θέλει και πολλή "φιλοσοφία": Σε ένα κράτος ξενοκίνητων, "αμαρτωλών" κυβερνώντων, "αμαρτωλή" είναι και η εξαρτημένη από αυτό Εκκλησία. Οταν "κράτος" (μηδέ του παρακράτους του εξαιρουμένου) σημαίνει Βασιλεία, Πάγκαλος, Μεταξάς, κατακτητής, Τσολάκογλου, γερμανοτσολιάδες, ψυχροπολεμικές "προστάτιδες" Αγγλία και Αμερική, αμερικανοφασιστική Απριλιανή χούντα κ. ο. κ. (τα ευκόλως εννοούμενα... αναλογούντα στο σημερινό κράτος παραλείπονται), τι άλλο είναι η ελεγχόμενη από αυτό εκκλησιαστική ηγεσία; Αρκετά τα παραδείγματα που δίνει το βιβλίο αυτό για το "άδυτον" της αντιπνευματικής, σκοταδιστικής, αντιλαϊκής, αντικομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης και του "κράτους" της ελληνικής Εκκλησίας και των "παρακρατο - οργανώσεών" της.

Αξιόλογες είναι οι αναφορές του βιβλίου και για κληρικούς - αγωνιστές του λαού στην Επανάσταση του '21, στις εξεγέρσεις του 19ου αιώνα, στην Εαμική Εθνική Αντίσταση, αλλά και για το εκκλησιαστικό καθεστώς στην Ελεύθερη Ελλάδα, με τον "Κώδικα Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ιδού η Ρόδος...

Σήμερα βρισκόμαστε στην 13η μέρα, από τότε που η "Αυτόνομη Παρέμβαση" έθεσε στην κυβέρνηση 10ήμερη προθεσμία για να αποδεχτεί τρεις προϋποθέσεις για τη συνέχιση του "κοινωνικού διαλόγου".

Η κυβέρνηση... απάντησε στη μια από τις τρεις προϋποθέσεις, αυτή που αφορούσε την κατάργηση της διάταξης για τη χρησιμοποίηση πόρων του ΛΑΕΚ στην επαγγελματική κατάρτιση νέων αγροτών. Ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα στον... "κοινωνικό διάλογο".

Μια και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην προθεσμία, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" θα πρέπει αύριο, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, να προτείνει την αποχώρηση της Συνομοσπονδίας. Και όχι μόνον αυτό, αλλά στο ενδεχόμενο και νέας απόφασης παραμονής, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να ξεκαθαρίσει τη δική της... αυτόνομη στάση.

Περιμένουμε...

Αντιτρομοκρατική επαγρύπνηση

Η "στροφή" των ΗΠΑ απέναντι στο προβοκατόρικο δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ", όπως αυτή καταγράφηκε από τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και από την ανάλογη του βοηθού ΥΠΕΞ Μαρκ Γκρόσμαν στην Αθήνα, έρχεται να επιβεβαιώσει, κατά τρόπο άκρως ανησυχητικό, τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για το θέμα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας" στη χώρα μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην έννοια της τρομοκρατίας, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνεται μόνο η ανοχή ή υπόθαλψη των δραστηριοτήτων των κουρδικών οργανώσεων, αλλά κάθε πράξη ή κίνηση που αμφισβητεί το ρόλο τους και, άρα, υπονομεύει τα συμφέροντά τους. Από αυτή τη σκοπιά είναι αναμενόμενο να ζητήσουν την ένταση της αστυνόμευσης και τη λήψη αυταρχικών μέτρων, ενάντια σε όσους "καλλιεργούν" τον αντιαμερικανισμό.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι στους τρομοκράτες οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν όσους επιμένουν να αντιστέκονται ενάντια στη νέα τάξη. Από αυτή την άποψη το μαζικό κίνημα χρειάζεται να εντείνει την επαγρύπνησή του. Δε θα αποτελούσε υπερβολή ή αυθαίρετη εκτίμηση η σύνδεση του αγώνα των ΗΠΑ ενάντια στην "τρομοκρατία" με τη δράση του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας. Είναι κοινό μυστικό πλέον ποιοι καθοδηγούν τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Πρόσωπο

Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν

Νέα δεδομένα προέκυψαν στο αδιέξοδο της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", μετά την απρόσμενη απελευθέρωση του Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η αποφυλάκιση του 61χρονου τετραπληγικού πνευματικού ηγέτη της "Χαμάς", που πάσχει από πολλαπλές λοιμώξεις, μερική κώφωση και τύφλωση, παρουσιάστηκε από την ηγεσία, τόσο της Ιορδανίας, όπου μεταφέρθηκε, όσο και του Ισραήλ, ως "ανθρωπιστική ενέργεια" με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Εντούτοις, τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά και έντονη είναι η φημολογία περί ανταλλαγής δύο πρακτόρων της Μοσάντ με τον ισλαμιστή ηγέτη.Αν και ο βασιλιάς Χουσεϊν επιμένει ότι οι δύο συλληφθέντες για την απόπειρα δολοφονίας στελέχους της "Χαμάς" στο Αμμάν πριν από μερικές μέρες θα παραπεμφθούν στην ιορδανική Δικαιοσύνη, δε διαψεύστηκε η είδηση ότι οι ύποπτοι είναι πράκτορες της Μοσάντ. Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση δε σχολίασε το γεγονός. Οι σχέσεις της, όμως, με τον Καναδά, του οποίου πλαστά διαβατήρια κατείχαν οι δύο συλληφθέντες, βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αλλωστε, η απελευθέρωση του Γιασίν, από όποια αιτία και αν δρομολογήθηκε, πλήττει βαρύτατα το κύρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που ζητούσε "επί πίνακι" την κεφαλή όλων των μελών της "Χαμάς".

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται, όμως, μετά την αποφυλάκιση του Γιασίν και ο Γιάσερ Αραφάτ, του οποίου το σχετικό αίτημα δεν είχε, ποτέ, εισακουστεί και οι προσπάθειές του για πάταξη των εξτρεμιστών αποδυναμώνονται. Επιπλέον, αν ο Γιασίν δεν επιστρέψει άμεσα στη Γάζα, η οργή της "Χαμάς" θα ξεσπάσει, καθώς η παραμονή του στην Ιορδανία θα εκληφθεί ως εξορία.

Ε. Μ.

Τρομο-πλάνα

Τρομοκράτες

σκέτη απάτη,

σκιάχτρα,

άχυρα γεμάτοι,

και με ένδειξη

στην μπλούζα

MADE όλοι τους

in USA!

Βομβιστές

πέρα ως πέρα

σαν μπαλόνια

με αέρα

και φορώντας

προσωπίδες

με της CIA

τις σφραγίδες!

Βομβιστές

και τρομοκράτες,

που χαλκεύσαν

οι "προστάτες",

για να γίνει

το ρεσάλτο

στο Αιγαίο

απ' το ΝΑΤΟ!

Ο οίστρος

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ακόμη κι αν κρατήσει κανείς επιφυλάξεις για την ακρίβειά τους, τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχτές ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Στατιστικών Στοιχείων για τη Στέγη και τα Νοικοκυριά των ΗΠΑ, είναι ενδιαφέροντα όσο και αποκαλυπτικά. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Οι επίσημα φτωχοί στις ΗΠΑ (ως όριο της φτώχειας, για μια τετραμελή οικογένεια στις ΗΠΑ θεωρείται το ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 16.000 δολαρίων) έφταναν το 1996 τα 36,5 εκατομμύρια άτομα ή το 13,8% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Νταν Γουάινμπεργκ, υπεύθυνο του προαναφερόμενου Τμήματος, από το 1967 έως σήμερα, τα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 14%, της μεσαίας τάξης κατά 15%, ενώ εκείνα των πλουσίων κατά 46%!

Ο επίσημα πλουσιότερος Αμερικανός, πάντως και για το 1996, παραμένει ο ιδιοκτήτης της "Mikrosoft", Μπιλ Γκέιτς, με εισοδήματα που μόλις φτάνουν στο ύψος των 39,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Τρέμουν τον χειμώνα

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το χειμώνα, που έρχεται, οι συνταξιούχοι της Βουλγαρίας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" και αρκετοί εκφράζουν φόβους ακόμη και για την επιβίωσή τους. Το πρακτορείο φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις της Σόνιας Τότεβα, εργαζόμενης για 28 χρόνια στα βουλγάρικα ταχυδρομεία, η οποία αναπολεί "τις παλιές καλές ημέρες της κομμουνιστικής διακυβέρνησης", όπως χαρακτηριστικά λέει.

Να σημειώσουμε, ότι ο μέσος όρος των σημερινών συντάξεων στη Βουλγαρία, ανέρχεται στο ποσό των 19 δολαρίων (!), δηλαδή 5.700 περίπου δραχμές. Κι ενώ το κόστος ζωής αυξάνει καθημερινά και με γρήγορους ρυθμούς, οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι ηλικιωμένοι, δέχονται και τις βαριές συνέπειες από την ισοπέδωση του κράτους πρόνοιας και του συστήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που υπήρχαν στη σοσιαλιστική Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχει φέρει τη χώρα η επιχείρηση καπιταλιστικής παλινόρθωσης, είναι το φαινόμενο, σε πολλά νοσοκομεία να καλούνται οι ασθενείς να φέρνουν τα δικά τους σεντόνια, φαγητό και φάρμακα...

Εύλογες επιφυλάξεις

Για δεύτερη τουλάχιστον φορά, προχτές, μια σειρά διευθυντές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν προσκαλεσμένοι του Κ. Σημίτη, σ' ένα γεύμα εργασίας. Σκοπός του, υποτίθεται πως ήταν η άμεση και γνήσια, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενημέρωση, για τις πολιτικές εξελίξεις και το κυβερνητικό έργο.

Ας μας επιτρέψουν, να διατηρήσουμε σοβαρότατες - τουλάχιστον - επιφυλάξεις, για το πραγματικό αντικείμενο αυτών των συναντήσεων. Επιφυλάξεις, οι οποίες βασίζονται και στην επιλεκτική σύνθεση των εκάστοτε συνδαιτυμόνων, αλλά ιδιαίτερα, στο γεγονός, πως υπάρχουν άλλοι τρόποι ενημέρωσης - αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στοχεύουν πραγματικά σ' αυτήν - πολύ περισσότερο ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί.

Ενημερωτικά, πάντως, σημειώνουμε, ότι ο "Ριζοσπάστης" δεν παραβρέθηκε σε καμία τέτοια συνάντηση... ενημέρωσης!

Ας μην τρέφουν αυταπάτες

Την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα "ενημέρωσης" για τον "Ι. Καποδίστρια", ύψους 382 εκατομμυρίων περίπου, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα. Ο ίδιος, αφού αρνείται ότι πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια, κάνει λόγο για "ενημέρωση που έχει γίνει από εμάς σε όλη την έκταση της χώρας, με επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας σ' όλους τους νομούς, με συνεντεύξεις που απαντούν στα ερωτήματα των κατοίκων, αλλά και των δημοσιογράφων, που μετέφεραν βασικά ερωτήματα της κοινής γνώμης". Αν υποθέσουμε ότι όλ' αυτά ισχύουν, ότι δηλαδή η ενημέρωση της κοινής γνώμης έχει ήδη γίνει, τι εξυπηρετεί αλήθεια μια δεύτερη ενημέρωση, και μάλιστα πολλών εκατομμυρίων;

Ας μην τρέφουν αυταπάτες οι ηγεσίες του υπουργείου Αποκέντρωσης και Δημόσιας Διοίκησης και της κυβέρνησης συνολικά. Ακόμη και η τηλεοπτική χειραγώγηση της κοινής γνώμης έχει κι αυτή τα όριά της. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λέει μια σχετική λαϊκή παροιμία. Αλλά, φαίνεται, πως μέσα στον... εκσυγχρονιστικό τους οίστρο οι κυβερνώντες, δεν παίρνουν πλέον τίποτε υπόψη τους..

"Ολοκληρωτική" ορολογία

"Οσο πιο πολλές αντιρρήσεις υπάρχουν, τόσο πιο πολύ η μεταρρύθμιση είναι σε καλό δρόμο. Κι εγώ ανησυχώ γιατί είναι λίγες οι αντιδράσεις για τον "Καποδίστρια". Και μάλιστα ποιοτικά, επειδή εμείς ξέρουμε ποιοι τις υποκινούν... Η ελληνική κοινωνία αυτό το έχει αποδείξει, γιατί η μέση λογική συνείδηση θέλει να κυβερνιέται ο τόπος". Η παραπάνω τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου, είναι χαρακτηριστική των αντιλήψεων με τις οποίες εμφορούνται οι "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες. Ομως δεν μπορεί να μην ανατριχιάσει κανείς από τον ωμό τρόπο που τις διατυπώνουν και κυρίως γιατί η φρασεολογία που χρησιμοποιούν παραπέμπει ευθέως σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Οπως, "η μέση λογική συνείδηση"...

Θράσος απολογητών

Ο γνωστός απολογητής "πασών των επιλογών" της ΕΕ και των Βρυξελλών, καθηγητής Π. Κ. Ιωακειμίδης, μυστικοσύμβουλος και στο ΥΠΕΞ, με άρθρο στα προχτεσινά "Νέα", σπεύδει να "εξηγήσει" γιατί δεν πρέπει να γίνει η επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ με δημοψήφισμα. Γράφει, λοιπόν, ο θιασώτης του Αμστερνταμ: "Με την εξαίρεση ορισμένων συνταγματικής φύσης θεμάτων που μπορούν, ως ερωτήματα, να απαντηθούν με ένα απλό "ναι" ή "όχι", άλλα θέματα δεν κρίνεται - (σ. σ. εννοείται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών...) - ότι μπορούν να τεθούν ακινδύνως (!) στη δημοψηφισματική διαδικασία". Επικαλείται μάλιστα και το ρόλο του Κοινοβουλίου και των κομμάτων: "Επιπλέον, τα δημοψηφίσματα "απειλούν" τόσο το ρόλο των Κοινοβουλίων όσο και τον θεσμό των πολιτικών κομμάτων στη σύγχρονη δημοκρατία".

Αναμφίβολα χρειάζεται μεγάλη δόση θράσους να θυμούνται οι "ευρωπαϊστές" το ρόλο των Κοινοβουλίων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε απλούς τοιχοκολλητές των αποφάσεων των Βρυξελλών.

Ομως, γιατί ο καθηγητής δε λέει τα πράγματα με το όνομά τους; Θα μπορούσε, π. χ., με λίγα λόγια να πει: Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, για χάρη των πολυεθνικών, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους λαούς της Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ