ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Πάλη για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων

Στο ισχυρότερο βιομηχανικό κέντρο, την εργατική καρδιά των βιομηχανικών Ουραλίων, την πόλη Τσελιάμπινσκ, συνήλθε η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Κύριο θέμα της Ολομέλειας ήταν τα ζητήματα του εργατικού κινήματος της Ρωσίας. Την εισήγηση παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ για το εργατικό κίνημα, Μπορίς Γιατσμενιόφ. Από μέρους του "Ρ" ζήτησα από τον Α γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν, να σχολιάσει τις εργασίες της Ολομέλειας και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

"Το Τσελιάμπινσκ δεν επιλέχτηκε τυχαία για τη σύγκληση της Ολομέλειας. Για μας είναι ένα παραδοσιακό μέρος, διότι είναι μια εργατική περιφέρεια, με βαριά βιομηχανία, στην οποία βασιζόταν πάντα η ισχύς της Ρωσίας", διευκρίνισε ο Τιούλκιν. "Ενα ήταν το θέμα: η δουλιά του ΚΕΚΡ για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος τοπικά. Χωρίς μεγάλα λόγια και πομπώδεις αποφάσεις, δυο μέρες έγινε ανταλλαγή γνωμών για τη δράση των εργατικών συνδικάτων, για τις απεργίες, για το κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στην Πριμόριε. Το μέλος της ΚΕ Βίκτορ Γκάμοφ και άλλοι σύντροφοι, που συντονίζουν τη δράση των συνδικάτων, ενημέρωσαν την Ολομέλεια ότι τελευταία δημιουργήθηκαν 15 νέα περιφερειακά παραρτήματα των εργατικών συνδικάτων "Προστασία της Εργασίας", που δρουν υπό την αιγίδα του ΚΕΚΡ. Για παράδειγμα, η περιφερειακή ένωση εργατικών συνδικάτων της Μπασκιρίας "Προστασία - Εργατική Αντίσταση" συνενώνει τους εργαζομένους των ηλεκτρικών δικτύων της πόλης Ουφά, της παραγωγικής ένωσης κατασκευής μηχανημάτων της Ουφά, της μετοχικής εταιρίας "Παραγωγική Ενωση Κατασκευής Κινητήρων" της Ουφά και της κρατικής επιχείρησης "Χιμπρόμ". Στην ένωση εργατικών συνδικάτων "Ζαστσίτα" της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ έχουν ενταχθεί οι συνεργάτες του προ ολίγου μυστικού συμπλέγματος Αρζαμάς - 16, του Ομοσπονδιακού Πυρηνικού Κέντρου της Ρωσίας και μερικές άλλες επιχειρήσεις".

"Με σκοπό να μάθουν οι εργάτες να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να συντονίζεται η κοινή δράση, δημιουργήθηκαν τρία κέντρα διαπεριφερειακής ενοποίησης των συνδικάτων "Ζαστσίτα". Το κέντρο της Μόσχας ευθύνεται για τις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές, καθώς και για την κομμουνιστική πτέρυγα της "Ζαστσίτα". Το κέντρο του Αστραχαν θα καθοδηγεί τις νότιες περιοχές της Ρωσίας και τις οργανώσεις που ανήκουν στο Ενοποιημένο Μέτωπο Εργαζομένων. Το κέντρο Αρζαμάς - 16 τις βόρειες και ανατολικές περιοχές, καθώς και την κομμουνιστική, καθοδηγούμενη από το ΚΕΚΡ, πτέρυγα της "Ζαστσίτα"".

"Η Ολομέλεια υιοθέτησε δήλωση για τις μεθόδους προετοιμασίας της πανρωσικής πολιτικής απεργίας. Το ζήτημα είναι ότι αντιμετωπίσαμε το εξής φαινόμενο: ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, που πριν από δυο χρόνια φοβούνταν ακόμα και να μιλήσουν για πολιτική απεργία, σήμερα υιοθέτησαν αυτό το σύνθημα, αλλά βάζουν διαφορετικό, απ' του ΚΕΚΡ, νόημα στην έννοια πολιτική απεργία και με την πολιτική απεργία εννοούν μια κάπως διαφορετική εκδήλωση. Εμείς τη θεωρούμε ως μέθοδο πολιτικής πάλης μέχρι και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος δυαδικής εξουσίας, ενώ αυτοί θέλουν να φέρουν στην εξουσία κάποια κυβέρνηση "λαϊκής εμπιστοσύνης", "εθνικής σωτηρίας"κλπ. Η Ολομέλειά μας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σ' αυτό το ζήτημα. Πήραμε απόφαση για το συντονισμό της δράσης όλων των δυνάμεων - των δικών μας, των συμμάχων και οπαδών μας - για την αντίσταση στη λεγόμενη στεγαστική μεταρρύθμιση με σκοπό να συσπειρώσουμε και να οργανώσουμε τους ανθρώπους που δεν εργάζονται στην παραγωγή. Γενικά η ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια ήταν ήρεμη, φιλική, συντροφική, δεν υπήρχαν πλέον για τις αποφάσεις μας οι φωνές, οι φασαρίες που προκαλούσε πριν η ομάδα Ανπίλοφ. Η Ολομέλεια, σύμφωνα με τις γνώμες των κομμουνιστών, έγινε ένα ιδιόμορφο σχολείο μελέτης της μεθοδολογίας, οργάνωσης και ανάπτυξης του εργατικού και απεργιακού κινήματος".

Οι μετέχοντες στην Ολομέλεια επισκέφθηκαν την κυβέρνηση της περιοχής Τσελιάμπινσκ, διότι εκεί ο πατριώτης κυβερνήτης και ο συνασπισμός "Αναγέννηση των Ουραλίων" στις εκλογές υποστηρίχτηκαν από το ΚΕΚΡ. Το μέλος του ΚΕΚΡ Βαλεντίν Μπουραβλιόφ εκλέχτηκε αναπληρωτής κυβερνήτης. "Η Ολομέλεια επισήμανε ότι το κόμμα αποχτάει σταδιακά πείρα οργάνωσης του εργατικού κινήματος. Οι τοπικές οργανώσεις πληροφορούν την ΚΕ για μια ποιοτικά νέα κατάσταση. Πολύ συχνά εκεί που εκλέγονται "κόκκινοι" κυβερνήτες, "κόκκινες" τοπικές Δούμες και "κόκκινη" εκτελεστική εξουσία, το ΚΕΚΡ αντιμετωπίζει το γεγονός ότι οι οργανώσεις του ΚΚΡΟ, όχι απλώς αντιτίθενται θεωρητικά στο ΚΕΚΡ, αλλά και δυσφημίζουν ανοιχτά το κομμουνιστικό κίνημα", τόνισε ο Τιούλκιν.

Ενα παράδειγμα. Στην πόλη Ριαζάν την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αύξηση των ενοικίων και των δημοτικών τελών, δηλαδή να ξεκινήσει η στεγαστική - δημοτική μεταρρύθμιση των Γιέλτσιν - Τσουμπάις - Νεμτσόφ, έκανε η διοίκηση της πόλης μ' επικεφαλής το μέλος του ΚΚΡΟ Π. Ντ. Μαμάτοφ. Υπέρ αυτής της απόφασης ψήφισαν 6 βουλευτές - μέλη του ΚΚΡΟ, μεταξύ τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο αναπληρωτής του. Είναι, όμως, πολύ θλιβερό ότι αυτοί και άλλοι βουλευτές και η διοίκηση έκαναν, επίσης, αύξηση, αλλά... στους μισθούς τους. Στην ουσία η τοπική Δούμα μαζί με τον δήμαρχο και τα μέλη του ΚΚΡΟ ακολουθούν την πολιτική επίσπευσης άλλης μιας ληστρικής μεταρρύθμισης - της στεγαστικής - δημοτικής. "Και τώρα, σκεφτείτε, ποια είναι η θέση του ΚΕΚΡ. Δεν είναι δυνατόν να αποσιωπά τέτοια γεγονότα. Φυσικά, είμαστε στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, του οποίου βλάπτουν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα. Το κόμμα μας αναγκάζεται να εξηγήσει με προκηρύξεις ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις και αγωνίζεται μαζί με τους εργαζομένους εναντίον τους, δηλαδή αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε σύγκρουση με το ΚΚΡΟ. Είναι λυπηρό να μιλάει κανείς γι' αυτό, αλλά είναι γεγονός. Τι μας χαροποιεί, ωστόσο, σ' αυτές τις συνθήκες; Η αύξηση της διαμαρτυρίας, της έντασης του αγώνα. Αυξάνει ο αριθμός των εργασιακών κολεκτίβων που ζητούν την παραίτηση του Προέδρου και της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις, όμως, είναι ακόμα ασύνδετες, πράγμα που βοηθάει το καθεστώς. Το συμπέρασμα είναι ένα: να ενωθούμε, να εργαστούμε και να δράσουμε!", έκλεισε τη συνομιλία μας ο Τιούλκιν.

Ν. Ν. Γ.

6Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚ ΙΡΑΚ
Δυνάμωμα του αντιδικτατορικού αγώνα

Το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 26 έως 29 Ιούλη 1997 στο Ιράκ. Οι διαδικασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν σε κλίμα απόλυτης δημοκρατίας, που διακατεχόταν από το βαθύ αίσθημα της ευθύνης το οποίο έχουν οι αντιπρόσωποι προς το λαό, την πατρίδα και το κόμμα. Ευρεία ήταν η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και συνεισφορών στη συζήτηση για τον εμπλουτισμό των ντοκουμέντων του Συνεδρίου. Οι αντιπρόσωποι εξέφρασαν τη βαθιά εμπιστοσύνη τους προς το κόμμα, τον πολιτικό του ρόλο και τον αδιάλλακτο αγώνα του, τονίζοντας παράλληλα την επιμονή τους στην ενότητά του. Το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ ολοκλήρωσε τις εργασίες του εκλέγοντας την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ αργότερα στην πρώτη συνεδρίασή της εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο και επανεξέλεξε τον Χαμίντ Μαζίντ Μούσα Γραμματέα του κόμματος.

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ, όπως επίσης και οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες αλλά και διεθνώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις στις οργανώσεις του κόμματος και στον κομματικό Τύπο. Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους Ιρακινούς κομμουνιστές αφορούσαν την κρίση του πολιτικού συστήματος, την κατάσταση που επικρατεί στο στρατό και στις Ενοπλες Δυνάμεις, την οικονομική και κοινωνική κρίση, το θέμα της άρσης του οικονομικού αποκλεισμού, τις διεθνείς κυρώσεις, το φαινόμενο της μετανάστευσης και την κατάσταση στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων ήταν και οι επιδράσεις των εσωτερικών, τοπικών και διεθνών παραγόντων στην κατάσταση του Ιράκ, οι πιθανότητες αλλαγής, οι θέσεις του κόμματος στον τομέα των συμμαχιών, η αύξηση των κινητοποιήσεων του λαού ενάντια στη δικτατορία, θέματα της δημοκρατίας και της ανανέωσης στο κόμμα, οι άμεσοι στόχοι και οι δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες αγωνίζονται, η κατάσταση στον αραβικό και διεθνές χώρο.

Οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου επέστησαν την προσοχή τους, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, στη γενική κρίση της δικτατορίας, που είναι αμείωτη και επιβάλλει μια πολιτική τρομοκρατίας ενάντια στο λαό της χώρας, η οποία ισχυροποιεί την εσωτερική απομόνωση. Επισήμαναν ότι παρά την αυξανόμενη κτηνωδία της καταπίεσης που ασκεί το καθεστώς ενάντια στους ανθρώπους, μια σειρά από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες αρχίζουν να απλώνονται σε όλη τη χώρα, δείχνοντας έτσι την αγανάκτηση του κόσμου και την αντίθεσή του στη δικτατορία και την πολιτική του.

Τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως ένας από τους στόχους, που θεωρείται από τους πιο άμεσους, είναι η παραπέρα αύξηση της αντίδρασης του κόσμου ενάντια στη δικτατορία, ώστε να δυναμώσει ο αντιδικτατορικός αγώνας, προσπαθώντας παράλληλα να συμμετάσχουν σε αυτό τον αγώνα και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Στο Συνέδριο τονίστηκε η ανάγκη κινητοποίησης κομμάτων και δυνάμεων που αντιτίθενται στη δικτατορία, επαναβεβαιώνοντας πως αυτή είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία, ώστε να έρθει νωρίτερα η μέρα της σωτηρίας από τη δικτατορία και του ενωμένου ομοσπονδιακού δημοκρατικού Ιράκ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ζητήθηκε να ξεπεραστούν οι διασπάσεις και οι διαφορές των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, ενώ την ίδια στιγμή τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις νέες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που βγαίνουν από τις γραμμές του συγκεκριμένου καθεστώτος.

Στο Συνέδριο αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μελών του κόμματος ώστε να επιτευχθεί η ενότητα των δημοκρατικών αριστερών δυνάμεων.

Υιοθέτησε επίσης και το "Δημοκρατικό Πατριωτικό Σχέδιο" του κόμματος για την αντιμετώπιση της δικτατορίας και την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής διεξόδου.

Αναφερόμενο στα καλέσματα για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς, το Συνέδριο επισήμανε ότι το κόμμα αρνείται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς θα είναι μια μάταιη πράξη και πως θα έσπερνε αυταπάτες, θα νάρκωνε τις πατριωτικές δυνάμεις και θα εμπόδιζε τον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία.

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του Κουρδιστάν, οι αντιπρόσωποι τόνισαν για άλλη μια φορά τη γνωστή θέση του κόμματος, που σαν βάση του έχει την υπόθεση των ανθρώπων στο Κουρδιστάν και ολόκληρου του Ιράκ. Αποφάσισαν να καλέσουν - για ακόμη μια φορά - τα δύο κυβερνώντα κόμματα - το Ενωμένο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν - ώστε να προσεγγίσουν την ειρήνη και κάθε δυνατή προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση στην περιοχή.

Το Συνέδριο ασχολήθηκε με το ρόλο των εξωτερικών παραγόντων στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία. Εδειξε πως, χωρίς να παραγνωρίζει αυτόν τον παράγοντα, οι ουσιαστικές δυνάμεις για την αλλαγή είναι οι εσωτερικές δυνάμεις, και πως είναι λάθος να βασίζεται κανείς στις εξωτερικές. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δε χρειάζονται και οι εξωτερικές δυνάμεις, που μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο για ηθική υποστήριξη και την εξωτερική πολιτική.

Σχετικά με τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί και επηρεάζει αρνητικά τους Ιρακινούς, το Συνέδριο έδειξε τα εμπόδια που έχει φτιάξει τόσο ο Σαντάμ Χουσεϊν όσο και η αμερικανική κυβέρνηση για τη σωστή εφαρμογή του UNSCR 986, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει και να επιδεινώνεται η θέση των ανθρώπων.

ΡΩΣΙΑ
Αποχαλίνωση της εγκληματικότητας

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, στη Ρωσία ακούγονται πυροβολισμοί, αφαιρώντας τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων πολιτών. Δολοφόνοι, που μπήκαν στη ζωή της χώρας κατευθείαν από τα αμερικανικά κινηματογραφικά γουέστερν, σκοτώνουν επιχειρηματίες και τραπεζίτες, εμπόρους και διευθυντές επιχειρήσεων και εταιριών, βουλευτές και δημόσιους αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, στο καθιερωμένο βδομαδιάτικο ραδιοφωνικό μήνυμα προς τους Ρώσους πολίτες την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη, υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη να ενταθεί η πάλη κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς. Εκανε έκκληση να αποτραπούν τα εγκληματικά στοιχεία να κυριαρχήσουν στη Ρωσία. "Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Κυνηγώντας το εύκολο κέρδος, τα εγκληματικά στοιχεία προσπαθούν να αναρριχηθούν στην εξουσία. Τους είναι αδιάφορο ποια συγκεκριμένη θέση θα καταλάβουν - του βουλευτή, του επικεφαλής επαρχιακής διοίκησης ή του δημάρχου. Ενίοτε, απλώς να κάνουν μια χρήσιμη γνωριμία στον κρατικό μηχανισμό. Να είναι κοντά στο παχνί, πιο κοντά στο ομοσπονδιακό ή δημαρχιακό ταμείο", τόνισε ο Γιέλτσιν. Αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 2.500 κρατικοί αξιωματούχοι ανακρίνονται τώρα από τη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Οκτώ υποθέσεις διαφθοράς αφορούν μάλιστα στρατηγούς και ναυάρχους. "Οι εγκληματίες μάς προκαλούν! Νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τους, θεωρούν ότι η Ρωσία τούς ανήκει. Δε θα τους περάσει! Ως πρόεδρος, δε θα το ανεχθώ ποτέ!", είπε με πάθος ο Γιέλτσιν, απειλώντας να εξαπολύσει αμείλικτο πόλεμο ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Οι ευθύνες του καθεστώτος του Γιέλτσιν

Σχετικά με τα παραπάνω, ανακύπτει το ερώτημα: Ποιος φταίει για την αποχαλίνωση της εγκληματικότητας; Ποιος την παραχάιδευε και την έτρεφε όλα αυτά τα χρόνια; Μια είναι η απάντηση: Το ψευτοδημοκρατικό καθεστώς μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο. Οι ψευτοδημοκράτες άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες των φυλακών για κείνους που εκτίανε ποινές για "οικονομικά εγκλήματα", τους αμνήστευσαν και τους αποκάλεσαν "αδίκως δεινοπαθούντες από το κομμουνιστικό καθεστώς". Αυτοί ασχολούνταν, τάχατες, με την μπίζνες, ενώ το "απάνθρωπο" κομμουνιστικό σύστημα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη των ταλέντων και των ικανοτήτων τους. Γι' αυτό και μόλις ήρθαν στην εξουσία οι ψευτοδημοκράτες, μ' επικεφαλής τον Γιέλτσιν, τα ταλέντα και οι ικανότητες του εγκληματικού κόσμου απόκτησαν υψηλή προστασία και ασυδοσία. Ας αναφέρουμε παραδείγματα:Ο βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΣΟΣΔ Ρωσίας, γνωστός επιχειρηματίας Αρτιόμ Ταράσοφ, ιδιοποιήθηκε το 1990 τα χρήματα που είχε χορηγήσει η κυβέρνηση για την πληρωμή 90 εργαζομένων της αγροτικής οικονομίας που είχαν διακριθεί στη συγκομιδή της σοδειάς. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από το Ανώτατο Σοβιέτ να αφαιρέσει τη βουλευτική ασυλία του Ταράσοφ για να διεξαχθούν οι έρευνες. Ωστόσο, οι "δημοκράτες" βουλευτές μπλόκαραν τη σχετική απόφαση. Ο Ταράσοφ το έσκασε στο εξωτερικό. Απ' εκεί έστειλε γράμμα στο όνομα του Γιέλτσιν, με την παραίτησή του από βουλευτής. Πιθανόν, τότε ακριβώς, οι εγκληματίες έλαβαν τη χειροπιαστή επιβεβαίωση ότι "ήρθε ο καιρός τους".

Αυτές τις μέρες, στο ρωσικό Τύπο κυριαρχεί η υπόθεση του δημάρχου της πόλης Λένινσκ - Κουζνέτσκι της περιοχής Κέμεροβο. Αρχικά, είχε γράψει η εφημερίδα "Ιζβέστια" για τη διαφθορά στην πόλη και στη συνέχεια ο ίδιος ο Γιέλτσιν εξοργίστηκε με το γεγονός ότι ένα άτομο, που έχει μερικές καταδίκες, είναι δήμαρχος. Ο αρχηγός του κράτους έστειλε ειδική ομάδα της Γενικής Εισαγγελίας, του υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) για επιτόπια έρευνα. Και, να, λοιπόν, το ενδιαφέρον. Σύμφωνα πάντα με την "Ιζβέστια", "απρόσμενη ηθική υποστήριξη δέχτηκε ο δήμαρχος του Λένινσκ - Κουζνέτσκι Κονιάχιν από τον εκπρόσωπο του Γιέλτσιν στην περιοχή Ανατόλι Μαλίχιν". Από τη μεριά του, ο Κονιάχιν αποθρασύνθηκε και, μιλώντας από την τοπική τηλεόραση, "έκανε σαφή υπαινιγμό" προς τον υποψήφιο κυβερνήτη Αμάν Τουλέγεφ (στέλεχος του ΚΚΡΟ) ότι υπολογίζει στη βοήθειά του σε αντάλλαγμα ένα ευνοϊκό γι' αυτόν αποτέλεσμα στις εκλογές κυβερνητών. "Στην πραγματικότητα, ο Κονιάχιν είπε ότι "θα ενεργήσουμε έτσι, ώστε ο Τουλέγεφ να μη γίνει κυβερνήτης". Πρόκειται για ανοιχτή απειλή", δήλωσε ο Τουλέγεφ.

Προκύπτει μια πολύ παράξενη εικόνα. Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν στηλιτεύει τον δήμαρχο του Λένινσκ - Κουζνέτσκι, ενώ ο εκπρόσωπός του στην περιοχή Κέμεροβο τού παρέχει "ηθική υποστήριξη". Και μετά αξίζει, άραγε, να απορεί κανείς για το όργιο της εγκληματικότητας στη ρωσική επικράτεια;!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ιζβέστια", ο Τουλέγεφ σημείωσε: "Για την κατάσταση στο Λένινσκ - Κουζνέτσκι όλοι γνώριζαν τα πάντα. Οταν ήμουν υπουργός αρμόδιος για την ΚΑΚ, είχα προειδοποιήσει, μέσω τηλεόρασης, τους ψηφοφόρους; Πολίτες, κοιτάξτε, αυτός ο άνθρωπος έχει καταδικαστεί. Ο Κονιάχιν, εννοείται, δεν το κρύβει αυτό, γιατί, όμως, το κρύβουν οι εισαγγελείς της περιοχής, της πόλης και τα νομοτελεστικά όργανα; Ηταν πασίγνωστα τα εμπορικά και λοιπά "ενδιαφέροντα" του Κονιάχιν. Αν έρθει στην εξουσία, έλεγα, δε θα επιτρέψει σε ανταγωνιστή ούτε κεφάλι να σηκώσει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα".

Στην ερώτηση πώς εξηγεί την αδράνειά του ο εισαγγελέας της περιοχής, ο Τουλέγεφ τόνισε: "Είχε ενημερώσει δήθεν τον πρώην κυβερνήτη Κισλιούκ, ο οποίος του είχε πει: "Καλύτερα να είναι στο Λένινσκ - Κουζνέτσκι ένας "γαλάζιος" δήμαρχος (κλέφτης), παρά ένας "κόκκινος". Ετσι λοιπόν αναπτύχθηκε ο αστακός του Κουζμπάς, τα ίχνη, όμως, οδηγούν στη Μόσχα. Διότι εκεί αποκρύπτονταν όλες οι πράξεις του". Να, γιατί ο πρώην ποινικός κατάδικος, νυν δήμαρχος, απειλεί τώρα τον Τουλέγεφ.

Οταν ο Τουλέγεφ ήταν πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης της περιοχής Κέμεροβο είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στον Γιέλτσιν, στο Λογιστήριο του Κράτους, στη Γενική Εισαγγελία, στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΟΥΑ, απ' αφορμή την αποχαλίνωση της εγκληματικότητας στην περιοχή των ανθρακωρύχων, ότι όλα τα νήματα της διαφθοράς οδηγούν στη Μόσχα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στο Κοινοβούλιο, αλλά οι αρχές δεν τον άκουγαν, δεν ήθελαν να τον ακούσουν. Διότι για τους κυβερνώντες ήταν "κόκκινος", αυτοί προτιμούσαν τους"γαλάζιους". Για το καθεστώς προτιμότερες είναι οι λωποδύτικες "αυθεντίες" παρά οι κομμουνιστές. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο που οι κάθε λογής "νόμιμοι κλέφτες" έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τα επιθυμητά πρόσωπα των αστικών εφημερίδων. Οι σελίδες τους είναι γεμάτες από πληροφορίες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, πλούσιους γάμους ή ταφές κάποιου ληστή, γυρίζονται ταινίες, ενώ τηλεοπτικά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις μεταδίδονται απευθείας από τα κελιά των φυλακών.

Η "τάξη" του κεφαλαίου

Πάνω σ' αυτό το εύφορο έδαφος, άρχισε να ευδοκιμεί η εγκληματικότητα. Αρχίζοντας από το 1990, το καθεστώς Γιέλτσιν διαμόρφωσε την "τάξη των ιδιοκτητών, στην οποία θα μπορούσε να στηριχτεί η νέα εξουσία". Ωστόσο, αυτή η "νέα τάξη", δημιουργώντας ένα κεφάλαιο, ιδιοποιούμενη την κρατική περιουσία και καταληστεύοντας τον εργαζόμενο λαό, τώρα ορμάει στην εξουσία. Ο γνωστός πλούσιος Μαβρόντι οικοδόμησε με την απάτη (ληστεία) χιλιάδων καταθετών την τραπεζική πυραμίδα ΜΜΜ, ενώ τρύπωσε ως βουλευτής στην Κρατική Δούμα, προσπάθησε μετά να κουβαλήσει εκεί και τη σύζυγό του. Μερικοί βουλευτές που ασχολούνταν με μπίζνες σκοτώθηκαν από πληρωμένους δολοφόνους. Ο υπουργός Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ δήλωσε πρόσφατα ότι έστειλε στην Κρατική Δούμα έναν κατάλογο 50 βουλευτών διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι δεν τα είχαν καλά με το νόμο και ο "ελεύθερος" Τύπος, που βγάζει το "ψωμί" του, αμέσως επιτέθηκε κατά των εκλεγμένων του λαού, αν και αποδείχτηκε ότι το "γράμμα είχε σταλεί" ακόμα τον Αύγουστο και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν, απ' όλο τον κατάλογο μόνο 7 είναι βουλευτές. Και όμως ο θόρυβος για τους βουλευτές εγκληματίες συνεχίστηκε.

Ωστόσο, την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη, στην "ώρα της κυβέρνησης", ο αναπληρωτής του Κουλικόφ, μιλώντας στην Κρατική Δούμα δεν μπόρεσε να πει κάτι το σαφές σχετικά με το θέμα αυτό. Οι βουλευτές Ανατόλι Γκρένεβικοφ ("Ναροντοβλάστιε"), Βίκτορ Ιλιούχιν και Βαλεντίν Βαρένικοφ (ΚΚΡΟ) ζήτησαν να δημοσιευτεί ο "κατάλογος των 50", για να μπει τέρμα στις ψεύτικες διαδόσεις για τους βουλευτές και τη δυσφήμιση της Κρατικής Δούμας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας έχουν εισχωρήσει εγκληματικά στοιχεία. Οταν το αποτέλεσμα των εκλογών το κρίνει το μέγεθος του σάκου με χρήματα, όταν μπορεί κανείς να αγοράσει βουλευτική έδρα, τη θέση επικεφαλής της διοίκησης επαρχίας, πόλης, περιοχής, τότε γιατί κάποιος"νόμιμος κλέφτης" να μην επιχειρήσει να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας; "Δε θα έρθει ο καιρός του θριάμβου των ποινικών αυθεντιών. Δε θα τους αφήσουμε να ποδοπατήσουν τη Ρωσία! Θα τους δείξουμε την πραγματική τους θέση και αυτή η θέση δεν είναι στην εξουσία, αλλά στη φυλακή", απείλησε ο Γιέλτσιν. Το γεγονός, όμως, είναι ότι οι κλέφτες γυρίζουν ελεύθεροι. Σήμερα στη Ρωσία κυκλοφορούν άλλες παροιμίες. Μια απ' αυτές: "Αν κλέψεις ένα καπίκι - θα κάτσεις φυλακή, αν κλέψεις εκατομμύρια - θα κάτσεις στο Κρεμλίνο". Δυστυχώς, αυτή είναι η σημερινή ρωσική πραγματικότητα.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

Από μεγάλη εργατική συγκέντρωση την περασμένη Ανοιξη
Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ιρακινούς κομμουνιστές αφορούσαν

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους Ιρακινούς κομμουνιστές αφορούσαν την κρίση του πολιτικού συστήματος, την κατάσταση που επικρατεί στο στρατό και στις Ενοπλες Δυνάμεις, την οικονομική και κοινωνική κρίση, το θέμα της άρσης του οικονομικού αποκλεισμού, τις διεθνείς κυρώσεις, το φαινόμενο της μετανάστευσης και την κατάσταση στην περιοχή του Κουρδιστάν

Γραφείο στοιχημάτων στο κέντρο της Μόσχας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ