Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αποχαλίνωση της εγκληματικότητας

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, στη Ρωσία ακούγονται πυροβολισμοί, αφαιρώντας τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων πολιτών. Δολοφόνοι, που μπήκαν στη ζωή της χώρας κατευθείαν από τα αμερικανικά κινηματογραφικά γουέστερν, σκοτώνουν επιχειρηματίες και τραπεζίτες, εμπόρους και διευθυντές επιχειρήσεων και εταιριών, βουλευτές και δημόσιους αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, στο καθιερωμένο βδομαδιάτικο ραδιοφωνικό μήνυμα προς τους Ρώσους πολίτες την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη, υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη να ενταθεί η πάλη κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς. Εκανε έκκληση να αποτραπούν τα εγκληματικά στοιχεία να κυριαρχήσουν στη Ρωσία. "Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Κυνηγώντας το εύκολο κέρδος, τα εγκληματικά στοιχεία προσπαθούν να αναρριχηθούν στην εξουσία. Τους είναι αδιάφορο ποια συγκεκριμένη θέση θα καταλάβουν - του βουλευτή, του επικεφαλής επαρχιακής διοίκησης ή του δημάρχου. Ενίοτε, απλώς να κάνουν μια χρήσιμη γνωριμία στον κρατικό μηχανισμό. Να είναι κοντά στο παχνί, πιο κοντά στο ομοσπονδιακό ή δημαρχιακό ταμείο", τόνισε ο Γιέλτσιν. Αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 2.500 κρατικοί αξιωματούχοι ανακρίνονται τώρα από τη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Οκτώ υποθέσεις διαφθοράς αφορούν μάλιστα στρατηγούς και ναυάρχους. "Οι εγκληματίες μάς προκαλούν! Νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τους, θεωρούν ότι η Ρωσία τούς ανήκει. Δε θα τους περάσει! Ως πρόεδρος, δε θα το ανεχθώ ποτέ!", είπε με πάθος ο Γιέλτσιν, απειλώντας να εξαπολύσει αμείλικτο πόλεμο ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Οι ευθύνες του καθεστώτος του Γιέλτσιν

Σχετικά με τα παραπάνω, ανακύπτει το ερώτημα: Ποιος φταίει για την αποχαλίνωση της εγκληματικότητας; Ποιος την παραχάιδευε και την έτρεφε όλα αυτά τα χρόνια; Μια είναι η απάντηση: Το ψευτοδημοκρατικό καθεστώς μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο. Οι ψευτοδημοκράτες άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες των φυλακών για κείνους που εκτίανε ποινές για "οικονομικά εγκλήματα", τους αμνήστευσαν και τους αποκάλεσαν "αδίκως δεινοπαθούντες από το κομμουνιστικό καθεστώς". Αυτοί ασχολούνταν, τάχατες, με την μπίζνες, ενώ το "απάνθρωπο" κομμουνιστικό σύστημα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη των ταλέντων και των ικανοτήτων τους. Γι' αυτό και μόλις ήρθαν στην εξουσία οι ψευτοδημοκράτες, μ' επικεφαλής τον Γιέλτσιν, τα ταλέντα και οι ικανότητες του εγκληματικού κόσμου απόκτησαν υψηλή προστασία και ασυδοσία. Ας αναφέρουμε παραδείγματα:Ο βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΣΟΣΔ Ρωσίας, γνωστός επιχειρηματίας Αρτιόμ Ταράσοφ, ιδιοποιήθηκε το 1990 τα χρήματα που είχε χορηγήσει η κυβέρνηση για την πληρωμή 90 εργαζομένων της αγροτικής οικονομίας που είχαν διακριθεί στη συγκομιδή της σοδειάς. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από το Ανώτατο Σοβιέτ να αφαιρέσει τη βουλευτική ασυλία του Ταράσοφ για να διεξαχθούν οι έρευνες. Ωστόσο, οι "δημοκράτες" βουλευτές μπλόκαραν τη σχετική απόφαση. Ο Ταράσοφ το έσκασε στο εξωτερικό. Απ' εκεί έστειλε γράμμα στο όνομα του Γιέλτσιν, με την παραίτησή του από βουλευτής. Πιθανόν, τότε ακριβώς, οι εγκληματίες έλαβαν τη χειροπιαστή επιβεβαίωση ότι "ήρθε ο καιρός τους".

Αυτές τις μέρες, στο ρωσικό Τύπο κυριαρχεί η υπόθεση του δημάρχου της πόλης Λένινσκ - Κουζνέτσκι της περιοχής Κέμεροβο. Αρχικά, είχε γράψει η εφημερίδα "Ιζβέστια" για τη διαφθορά στην πόλη και στη συνέχεια ο ίδιος ο Γιέλτσιν εξοργίστηκε με το γεγονός ότι ένα άτομο, που έχει μερικές καταδίκες, είναι δήμαρχος. Ο αρχηγός του κράτους έστειλε ειδική ομάδα της Γενικής Εισαγγελίας, του υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) για επιτόπια έρευνα. Και, να, λοιπόν, το ενδιαφέρον. Σύμφωνα πάντα με την "Ιζβέστια", "απρόσμενη ηθική υποστήριξη δέχτηκε ο δήμαρχος του Λένινσκ - Κουζνέτσκι Κονιάχιν από τον εκπρόσωπο του Γιέλτσιν στην περιοχή Ανατόλι Μαλίχιν". Από τη μεριά του, ο Κονιάχιν αποθρασύνθηκε και, μιλώντας από την τοπική τηλεόραση, "έκανε σαφή υπαινιγμό" προς τον υποψήφιο κυβερνήτη Αμάν Τουλέγεφ (στέλεχος του ΚΚΡΟ) ότι υπολογίζει στη βοήθειά του σε αντάλλαγμα ένα ευνοϊκό γι' αυτόν αποτέλεσμα στις εκλογές κυβερνητών. "Στην πραγματικότητα, ο Κονιάχιν είπε ότι "θα ενεργήσουμε έτσι, ώστε ο Τουλέγεφ να μη γίνει κυβερνήτης". Πρόκειται για ανοιχτή απειλή", δήλωσε ο Τουλέγεφ.

Προκύπτει μια πολύ παράξενη εικόνα. Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν στηλιτεύει τον δήμαρχο του Λένινσκ - Κουζνέτσκι, ενώ ο εκπρόσωπός του στην περιοχή Κέμεροβο τού παρέχει "ηθική υποστήριξη". Και μετά αξίζει, άραγε, να απορεί κανείς για το όργιο της εγκληματικότητας στη ρωσική επικράτεια;!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ιζβέστια", ο Τουλέγεφ σημείωσε: "Για την κατάσταση στο Λένινσκ - Κουζνέτσκι όλοι γνώριζαν τα πάντα. Οταν ήμουν υπουργός αρμόδιος για την ΚΑΚ, είχα προειδοποιήσει, μέσω τηλεόρασης, τους ψηφοφόρους; Πολίτες, κοιτάξτε, αυτός ο άνθρωπος έχει καταδικαστεί. Ο Κονιάχιν, εννοείται, δεν το κρύβει αυτό, γιατί, όμως, το κρύβουν οι εισαγγελείς της περιοχής, της πόλης και τα νομοτελεστικά όργανα; Ηταν πασίγνωστα τα εμπορικά και λοιπά "ενδιαφέροντα" του Κονιάχιν. Αν έρθει στην εξουσία, έλεγα, δε θα επιτρέψει σε ανταγωνιστή ούτε κεφάλι να σηκώσει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα".

Στην ερώτηση πώς εξηγεί την αδράνειά του ο εισαγγελέας της περιοχής, ο Τουλέγεφ τόνισε: "Είχε ενημερώσει δήθεν τον πρώην κυβερνήτη Κισλιούκ, ο οποίος του είχε πει: "Καλύτερα να είναι στο Λένινσκ - Κουζνέτσκι ένας "γαλάζιος" δήμαρχος (κλέφτης), παρά ένας "κόκκινος". Ετσι λοιπόν αναπτύχθηκε ο αστακός του Κουζμπάς, τα ίχνη, όμως, οδηγούν στη Μόσχα. Διότι εκεί αποκρύπτονταν όλες οι πράξεις του". Να, γιατί ο πρώην ποινικός κατάδικος, νυν δήμαρχος, απειλεί τώρα τον Τουλέγεφ.

Οταν ο Τουλέγεφ ήταν πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης της περιοχής Κέμεροβο είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στον Γιέλτσιν, στο Λογιστήριο του Κράτους, στη Γενική Εισαγγελία, στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΟΥΑ, απ' αφορμή την αποχαλίνωση της εγκληματικότητας στην περιοχή των ανθρακωρύχων, ότι όλα τα νήματα της διαφθοράς οδηγούν στη Μόσχα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στο Κοινοβούλιο, αλλά οι αρχές δεν τον άκουγαν, δεν ήθελαν να τον ακούσουν. Διότι για τους κυβερνώντες ήταν "κόκκινος", αυτοί προτιμούσαν τους"γαλάζιους". Για το καθεστώς προτιμότερες είναι οι λωποδύτικες "αυθεντίες" παρά οι κομμουνιστές. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο που οι κάθε λογής "νόμιμοι κλέφτες" έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τα επιθυμητά πρόσωπα των αστικών εφημερίδων. Οι σελίδες τους είναι γεμάτες από πληροφορίες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, πλούσιους γάμους ή ταφές κάποιου ληστή, γυρίζονται ταινίες, ενώ τηλεοπτικά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις μεταδίδονται απευθείας από τα κελιά των φυλακών.

Η "τάξη" του κεφαλαίου

Πάνω σ' αυτό το εύφορο έδαφος, άρχισε να ευδοκιμεί η εγκληματικότητα. Αρχίζοντας από το 1990, το καθεστώς Γιέλτσιν διαμόρφωσε την "τάξη των ιδιοκτητών, στην οποία θα μπορούσε να στηριχτεί η νέα εξουσία". Ωστόσο, αυτή η "νέα τάξη", δημιουργώντας ένα κεφάλαιο, ιδιοποιούμενη την κρατική περιουσία και καταληστεύοντας τον εργαζόμενο λαό, τώρα ορμάει στην εξουσία. Ο γνωστός πλούσιος Μαβρόντι οικοδόμησε με την απάτη (ληστεία) χιλιάδων καταθετών την τραπεζική πυραμίδα ΜΜΜ, ενώ τρύπωσε ως βουλευτής στην Κρατική Δούμα, προσπάθησε μετά να κουβαλήσει εκεί και τη σύζυγό του. Μερικοί βουλευτές που ασχολούνταν με μπίζνες σκοτώθηκαν από πληρωμένους δολοφόνους. Ο υπουργός Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ δήλωσε πρόσφατα ότι έστειλε στην Κρατική Δούμα έναν κατάλογο 50 βουλευτών διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι δεν τα είχαν καλά με το νόμο και ο "ελεύθερος" Τύπος, που βγάζει το "ψωμί" του, αμέσως επιτέθηκε κατά των εκλεγμένων του λαού, αν και αποδείχτηκε ότι το "γράμμα είχε σταλεί" ακόμα τον Αύγουστο και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν, απ' όλο τον κατάλογο μόνο 7 είναι βουλευτές. Και όμως ο θόρυβος για τους βουλευτές εγκληματίες συνεχίστηκε.

Ωστόσο, την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη, στην "ώρα της κυβέρνησης", ο αναπληρωτής του Κουλικόφ, μιλώντας στην Κρατική Δούμα δεν μπόρεσε να πει κάτι το σαφές σχετικά με το θέμα αυτό. Οι βουλευτές Ανατόλι Γκρένεβικοφ ("Ναροντοβλάστιε"), Βίκτορ Ιλιούχιν και Βαλεντίν Βαρένικοφ (ΚΚΡΟ) ζήτησαν να δημοσιευτεί ο "κατάλογος των 50", για να μπει τέρμα στις ψεύτικες διαδόσεις για τους βουλευτές και τη δυσφήμιση της Κρατικής Δούμας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας έχουν εισχωρήσει εγκληματικά στοιχεία. Οταν το αποτέλεσμα των εκλογών το κρίνει το μέγεθος του σάκου με χρήματα, όταν μπορεί κανείς να αγοράσει βουλευτική έδρα, τη θέση επικεφαλής της διοίκησης επαρχίας, πόλης, περιοχής, τότε γιατί κάποιος"νόμιμος κλέφτης" να μην επιχειρήσει να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας; "Δε θα έρθει ο καιρός του θριάμβου των ποινικών αυθεντιών. Δε θα τους αφήσουμε να ποδοπατήσουν τη Ρωσία! Θα τους δείξουμε την πραγματική τους θέση και αυτή η θέση δεν είναι στην εξουσία, αλλά στη φυλακή", απείλησε ο Γιέλτσιν. Το γεγονός, όμως, είναι ότι οι κλέφτες γυρίζουν ελεύθεροι. Σήμερα στη Ρωσία κυκλοφορούν άλλες παροιμίες. Μια απ' αυτές: "Αν κλέψεις ένα καπίκι - θα κάτσεις φυλακή, αν κλέψεις εκατομμύρια - θα κάτσεις στο Κρεμλίνο". Δυστυχώς, αυτή είναι η σημερινή ρωσική πραγματικότητα.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ