ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κιβωτός" μνήμης και γνώσης

Βιβλιοθήκη: ο όρος είναι ελληνικός και, όπως μαρτυρεί ο Πομπήιος Φέστος, χρησιμοποιήθηκε από τους Ελληνες και τους Ρωμαίους για να δηλώσει είτε ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων, είτε ένα χώρο μέσα στον οποίο ήταν τοποθετημένα βιβλία. "Η βιβλιοθήκη, από την Αρχαιότητα ως την Αναγέννηση" τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 10 του Οκτώβρη στην Εθνική Πινακοθήκη.Η ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Κ. Στάικου,θα μας μεταφέρει νοερά στους ιερούς τόπους των μεγάλων ανθρωπιστικών "ναών", τις βιβλιοθήκες που διαφύλαξαν θησαυρούς του στοχασμού και της μνήμης.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "η έκθεση σκοπό έχει, αφ' ενός, να παρουσιάσει την πορεία που ακολούθησε ο θεσμός από τα διάφορα πνευματικά ρεύματα, τις διαδοχικές μεταλλαγές της μορφής και του υλικού του βιβλίου και τις ιστορικές συγκυρίες γενικότερα. Αφ' ετέρου δε να επισημάνει τα αίτια που επηρέασαν όχι μόνο τη διάδοση του θεσμού της βιβλιοθήκης αλλά και την κτιριακή αρχιτεκτονική τυπολογία της".

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης προβάλλονται ο Μεσοποταμιακός Πολιτισμός, ο Προϊστορικός Πολιτισμός του Αιγαίου, ο Ελληνικός κόσμος, η Ρωμαϊκή εποχή, ο Βυζαντινός κόσμος και η περίοδος της Ιταλικής Αναγέννησης. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται 14 βιβλιοθήκες μέσα από αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφικό υλικό, αυθεντικές χαλκογραφίες, χειρόγραφα, ειλητάρια και έντυπα.

ΧΑΪΝΡΙΧ ΧΑΪΝΕ
Ο επαναστάτης ποιητής

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (κτίριο "Κωστής Παλαμάς", Ακαδημίας 48 και Σίνα) αύριο στις 6.30μμ, εγκαινιάζεται μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο "Χάινριχ Χάινε (1797-1856) - Η ζωή, το έργο και η επίδρασή του".Η έκθεση που πλαισιώνεται με παράλληλες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Γερμανού ποιητή, πεζογράφου, σατιρικού, ιστοριογράφου, δημοσιογράφου - ομοϊδεάτη και συνεργάτη του Καρλ Μαρξ στην εφημερίδα που ο τελευταίος εξέδιδε,οργανώνεται από το Ινστιτούτο "Γκαίτε" και το Τμήμα Γερμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,σε συνεργασία με το Ινστιτούτο "Χ. Χάινε" του Ντύσελντορφ (γενέτειρα του Χάινε). "Μότο" της έκθεσης είναι η - το ανεκπλήρωτο στην καπιταλιστική κοινωνία όραμα - ρήση του Χάινε: "Αριστον γένος οι άνθρωποι, / Παιδιά ισότητας όλοι".

Η έκθεση (θα διαρκέσει μέχρι τις 27/10, ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Σάββατο 10πμ-2μμ, Τρίτη και Πέμπτη 5-8μμ), περιλαμβάνει: Τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Χάινε (κύρια στα χρόνια που έζησε εξόριστος στο Παρίσι), "συνθεμένους" σε 20 επιφάνειες,με αφίσες, φωτογραφίες, κείμενα του Χάινε, κείμενα και φωτογραφίες για τον Χάινε στην Ελλάδα, μεταφράσεις έργων του από μεγάλους των Ελληνικών Γραμμάτων (λ. χ. Χατζόπουλος, Παλαμάς, Καρυωτάκης κ. ά.). Εκθεση ελληνικών μεταφράσεων έργων του Χάινε, ελληνικής βιβλιογραφίας (μελέτες και μεταφράσεις), καθώς και παλιές ελληνικές εκδόσεις που ανήκουν στις βιβλιοθήκες του "Γκαίτε" και του "Καποδιστριακού" και γερμανικής βιβλιογραφίας με τίτλο "Ο Χ. Χάινε και η εποχή του", οργανωμένη από τον Εκδοτικό - Βιβλιοεμπορικό Σύνδεσμο της ΟΔΓ.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και δύο διαλέξεις: Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, για τη ζωή, το έργο του και την ανταπόκριση που αυτό βρήκε στην Ελλάδα θα μιλήσουν (στα ελληνικά) η επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικών Σπουδών του "Καποδιστριακού" Κατερίνα Μητραλέξη και η μελετήτρια του έργου του, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου "Χ. Χάινε" στο Ντύσελντορφ Σαμπίνε Μπίρβιτ (στα γερμανικά, με παράλληλη μετάφραση, είσοδος ελεύθερη).

Ο Χάινε, από τους σημαντικότερους δημιουργούς και διανοητές του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα, γιος Εβραίων του Ντύσελντορφ, γεννήθηκε στις 13/12/1797. Στα Γράμματα εμφανίστηκε με το περίφημο "Βιβλίο των Τραγουδιών" (1827), για να ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου, και του καυστικά πολιτικού - δημοσιογραφικού, καθώς είχε ενστερνιστεί τις ιδέες και τον αγώνα του Μαρξ, γράφοντας και στην εφημερίδα του. Η δίωξη των μαρξιστικών ιδεών και κειμένων του τον οδήγησε εξόριστο στο Παρίσι, όπου από το 1848 μέχρι το θάνατό του τον βασάνισε μια ανίατη αρρώστια, η οποία εμπόδισε και τη συνέχιση της επαναστατικής του δράσης.

7Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Θεσμός 12 χρόνων

Οι συντηρητές παρουσιάζουν τη δουλιά τους στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τη σκιά εκκρεμοτήτων, όπως η εκπαίδευση και η εξασφάλιση επιστημονικής αρτιότητας, ο εργαστηριακός εξοπλισμός, η στελέχωση της Υπηρεσίας κ.ά.

Η 7η Συνάντηση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1985 από την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,με σκοπό την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του επαγγέλματος ως επιστημονικού και όχι μόνο "χειρωνακτικού" κλάδου,άνοιξε χτες τις πύλες της. Βέβαια, στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ με την εναρκτήρια ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου διαβάζουμε "Συνάντηση Αρχαιολόγων, Συντηρητών, Αναστηλωτών και Μηχανικών Αρχαιοτήτων" και ευχόμαστε η προσθήκη των άλλων κλάδων να προοιωνίζεται, μόνο, τη δημιουργική συνεργασία...

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών ανακοίνωσε την "κατοχύρωση του επαγγέλματος του συντηρητή" μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ. Η θεσμική κατοχύρωση έρχεται να θέσει κριτήρια και προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και να συμβάλλει στην ασφαλέστερη και αρτιότερη προστασία των μνημείων. Δεν είχε, όμως, τίποτα νεότερο να πει σχετικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας,εκτός από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τριών υπουργείων: Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα αιτήματα - συμπεράσματα της 2ης Συνάντησης, το 1986, διαβάζουμε την ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματος, απόδοσης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, στελέχωσης της υπηρεσίας, εξοπλισμού των εργαστηριών, εξασφάλισης καλών συνθηκών εργασίας για τους συντηρητές που δουλεύουν στο Αγιο Ορος, τη Δήλο κ.α., αναβάθμισης της εκπαίδευσης και ένταξής της στα ΑΕΙ.Από τότε πέρασαν έντεκα χρόνια και είναι σαν να μην πέρασε κανένα.

Να αναφερθεί ότι ο υπουργός γνώριζε ότι στη Συνάντηση ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες των συντηρητών της 9ης και 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), αφού ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" δεν είχε αποδώσει τις υπερωρίες για την απασχόλησή τους στην προετοιμασία της έκθεσης των Κειμηλίων του Αγίου Ορους.Εσπευσε, λοιπόν, και ανακοίνωσε για τους μεν εργαζόμενους της 9ης ΕΒΑ ότι "το θέμα λύθηκε σήμερα", ενώ για εκείνους της 10ης ΕΒΑ "θα αντιμετωπιστεί τις προσεχείς ημέρες". Δημοσιονομικοί καταναγκασμοί γαρ...

Κατ' άλλα οι χτεσινές ανακοινώσεις των συντηρητών αναφέρθηκαν σε στιγμές από τη συντήρηση των κειμηλίων του Αγίου Ορους. Οι εργασίες θα κλείσουν σήμερα, ενώ αύριο θα γίνει ξενάγηση στη Βεργίνα και στον τάφο των Λευκαδίων.

Διαγωνισμός σύνθεσης

Στη μνήμη του αξέχαστου συνθέτη και δασκάλου Γιάννη Α. Παπαϊωάννου είναι αφιερωμένος ο "5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σύνθεσης",που προκηρύσσει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών.Ο Γ. Α. Παπαϊωάννου, που για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του ΔΣ της Ενωσης, εκτός από το πολύ σημαντικό συνθετικό έργο του, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη διδασκαλία νέων συνθετών. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού η ΕΕΜ φιλοδοξεί να συμβάλει στη συνέχιση του έργου του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εμπλουτισμού του ελληνικού έντεχνου ρεπερτορίου με καινούρια έργα.

Οι Ελληνες συνθέτες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να υποβάλλουν ένα έργο για σόλο όργανο ή φωνή, ή έργο μουσικής δωματίου για 1 - 15 εκτελεστές, μέχρι τις 30 Ιούνη 1998.Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή, αποτελούμενη από διακεκριμένους συνθέτες και διευθυντές ορχήστρας. Τα τρία καλύτερα θα λάβουν χρηματικά βραβεία 500.000, 300.000 και 200.000 δραχμών, αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ενωσης (Μητροπόλεως 38, 1ος ορ., τηλ. 3223302, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 11πμ - 2μμ).

  • Αρχίζουν αύριο τα μαθήματα δημοτικών χορών (α' τριμήνου), του θεάτρου "Δόρα Στράτου",στο λόφο του Φιλοπάππου. Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, διαρκούν μιάμισι ώρα (για τα παιδιά μία) και περιλαμβάνουν τους πιο διαδομένους χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην πιο γνήσια μορφή τους. Στο τέλος του τριμήνου δίνεται ειδική παράσταση από τους μαθητές στο Θέατρο.
  • "Πολιτισμός και ανάπτυξη του Νομού Ηλείας" είναι το θέμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν (11,12/10) η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείας και ο Δήμος Γαστούνης.Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (4.30μμ) περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή της ταινίας "Ηλις η χώρα της ειρήνης",βράβευση Ολυμπιονικών, βράβευση του καθηγητή αρχαιολογίας Ν. Γιαλούρη,τραγούδια από τη χορωδία Θ. Δημακοπούλου.Στις 12/10 (10.30πμ) θα παρουσιαστούν ομιλίες για την ανάπτυξη του Νομού Ηλείας και παρεμβάσεις δημάρχων, κοινοταρχών και εκπροσώπων φορέων.
Συμπόσιο νεοελληνικής λογοτεχνίας

Συμπόσιο με θέμα "Είκοσι χρόνια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" διοργανώνει η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση,σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 17, 18, 19/10, με την ευκαιρία συμπλήρωσης είκοσι χρόνων λειτουργίας της. Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στο Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5 και Κλεψύδρας, Πλάκα). Μεταξύ των 41, συνολικά, ομιλητών περιλαμβάνονται οι: Παντελής Μπουκάλας, Ερατοσθένης Καψωμένος, Κατερίνα Κωστίου, Τάσος Γουδέλης, Ρούλα Κακλαμανάκη, Σόνια Ιλίντσκαγια, Αλέξης Ζήρας, Θανάσης Νιάρχος, Νάνος Βαλαωρίτης, Νένη Ευθυμιάδη, Κώστας Μουρσελάς, Γιώργος Μανιώτης.

Χορός για αυτογνωσία

"Ο χορός στους Ελληνες του Πόντου" είναι το θέμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Ποντιακών Συλλόγων για την εθνική αυτογνωσία, που διοργανώνει η Ενωση Ποντίων Πειραιώς (10 - 12/10). Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 350 περίπου σύνεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και τη διασπορά.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου ΟΛΠ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις. Στις 11 Οκτωβρίου (7μ.μ.), στο κλειστό γυμναστήριο Κερατσινίου "Παντελής Νικολαϊδης" θα παρουσιαστούν "Χοροί από αλησμόνητες πατρίδες", ενώ την ίδια μέρα (9.30μ.μ.) στην Ποντιακή Στέγη Δραπετσώνας διοργανώνεται ποντιακή βραδιά. Στις 12/10 (7μ.μ.), στη Δραπετσώνα (πλατεία Βάρναλη) διοργανώνεται εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ