Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Θεσμός 12 χρόνων

Οι συντηρητές παρουσιάζουν τη δουλιά τους στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τη σκιά εκκρεμοτήτων, όπως η εκπαίδευση και η εξασφάλιση επιστημονικής αρτιότητας, ο εργαστηριακός εξοπλισμός, η στελέχωση της Υπηρεσίας κ.ά.

Η 7η Συνάντηση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1985 από την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,με σκοπό την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του επαγγέλματος ως επιστημονικού και όχι μόνο "χειρωνακτικού" κλάδου,άνοιξε χτες τις πύλες της. Βέβαια, στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ με την εναρκτήρια ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου διαβάζουμε "Συνάντηση Αρχαιολόγων, Συντηρητών, Αναστηλωτών και Μηχανικών Αρχαιοτήτων" και ευχόμαστε η προσθήκη των άλλων κλάδων να προοιωνίζεται, μόνο, τη δημιουργική συνεργασία...

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών ανακοίνωσε την "κατοχύρωση του επαγγέλματος του συντηρητή" μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ. Η θεσμική κατοχύρωση έρχεται να θέσει κριτήρια και προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και να συμβάλλει στην ασφαλέστερη και αρτιότερη προστασία των μνημείων. Δεν είχε, όμως, τίποτα νεότερο να πει σχετικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας,εκτός από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τριών υπουργείων: Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα αιτήματα - συμπεράσματα της 2ης Συνάντησης, το 1986, διαβάζουμε την ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματος, απόδοσης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, στελέχωσης της υπηρεσίας, εξοπλισμού των εργαστηριών, εξασφάλισης καλών συνθηκών εργασίας για τους συντηρητές που δουλεύουν στο Αγιο Ορος, τη Δήλο κ.α., αναβάθμισης της εκπαίδευσης και ένταξής της στα ΑΕΙ.Από τότε πέρασαν έντεκα χρόνια και είναι σαν να μην πέρασε κανένα.

Να αναφερθεί ότι ο υπουργός γνώριζε ότι στη Συνάντηση ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες των συντηρητών της 9ης και 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), αφού ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" δεν είχε αποδώσει τις υπερωρίες για την απασχόλησή τους στην προετοιμασία της έκθεσης των Κειμηλίων του Αγίου Ορους.Εσπευσε, λοιπόν, και ανακοίνωσε για τους μεν εργαζόμενους της 9ης ΕΒΑ ότι "το θέμα λύθηκε σήμερα", ενώ για εκείνους της 10ης ΕΒΑ "θα αντιμετωπιστεί τις προσεχείς ημέρες". Δημοσιονομικοί καταναγκασμοί γαρ...

Κατ' άλλα οι χτεσινές ανακοινώσεις των συντηρητών αναφέρθηκαν σε στιγμές από τη συντήρηση των κειμηλίων του Αγίου Ορους. Οι εργασίες θα κλείσουν σήμερα, ενώ αύριο θα γίνει ξενάγηση στη Βεργίνα και στον τάφο των Λευκαδίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθείται, άρον άρον, στη Βουλή (2005-04-14 00:00:00.0)
Αποκατάσταση της παλιάς του αίγλης (1998-12-20 00:00:00.0)
Καταδικάζονται έργα σε μνημεία (1998-08-13 00:00:00.0)
Θέτουν σε κίνδυνο τη Ροτόντα (1998-06-30 00:00:00.0)
Ψηλαφίζοντας την Ιστορία (1997-10-12 00:00:00.0)
Αλλος δουλεύει, άλλος κερδίζει... (1997-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ