Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέτουν σε κίνδυνο τη Ροτόντα

Κινητοποιήσεις μελετούν οι επί τρεις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σταματούν τα έργα αναστήλωσης της "Ροτόντας",αφού τα κονδύλια που διατίθενται γι' αυτή τη χρονιά επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο και το ΥΠΠΟ δε φροντίζει για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτήσεων. Κι αυτό παρότι το έργο είναι ενταγμένο στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, αφού απομένει το 25% περίπου των εργασιών. Στη "Ροτόντα" μέχρι τώρα δουλεύουν 25 άτομα, (τεχνίτες υψηλής ειδίκευσης, συντηρητές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες), όλοι συμβασιούχοι.

Η χρηματοδότηση παρουσιάζει προβλήματα, γιατί ακόμη δεν έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για αυτή τη χρονιά (95 εκατ. δρχ). Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια που είχαν δοθεί ως προκαταβολή από το ΥΠΠΟ έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι, για το μήνα Απρίλη, καθώς και τις αναδρομικές οφειλές προς αυτούς από το 1997, και να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά, οικογενειακά και εργασιακά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι και όταν εγκριθούν τα χρήματα, αυτά θα επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο, οπότε οι εργασίες αναγκαστικά θα σταματήσουν, με κίνδυνο να μην έχει αναστηλωθεί το μνημείο ούτε στο τέλος του '99, όπως προγραμματιζόταν. Παράλληλα, η διακοπή των εργασιών σ' αυτό το στάδιο θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για τα ψηφιδωτά και το μιναρέ της "Ροτόντας".

Με ανακοίνωσή τους, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο μνημείο ζητούν την άμεση υπογραφή από το ΥΠΕΘΟ και το ΥΠΠΟ του κονδυλίου για το 1998, όπως και την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση της 9ης ΕΒΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών και την ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τότε. Καλούν σε συμπαράσταση τους φορείς της πόλης και δηλώνουν ότι αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ