Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτική που πλήττει την ΕΡΑ

Ημερίδα με αφορμή τα 60 χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Το ραδιόφωνο προς τον 21ο αιώνα, ήταν το θέμα της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Ραδιοφωνία, με αφορμή τα εξήντα χρόνια ζωής της. Μπορεί, όμως, ο 21ος αιώνας, αλλά και η εποχή της ψηφιακής να είναι προ των ραδιοφωνικών "θυρών", όμως η κατάσταση που επικρατεί στα ερτζιανά σήμερα, εξακολουθεί να είναι από προβληματική, έως και απαράδεκτη. Δεκάδες σταθμοί συνωστίζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα να πέφτει ο ένας επάνω στον άλλο, εμποδίζοντας ακόμη και τους κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν' ακουστούν. Την ίδια στιγμή, οι ραδιοφωνικές άδειες που υποτίθεται θα βάλουντάξη στο ραδιοφωνικό άναρχο τοπίο, ακόμη δεν έχουν δοθεί. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση, περιέγραψε με λόγια σκληρά, αλλά αληθινά, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία, που, όπως είπε, συμπεριφέρεται απέναντι στη ραδιοφωνία, ως "μητριά αν όχι και σαν κακιά πεθερά". Κατήγγειλε την πολιτεία για αβελτερία, αμέλεια και αδιαφορία, αφού δε διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού στους ραδιοσταθμούς και με την πολιτική της πλήττει την ΕΡΑ. Η "καταγγελία μας", όπως τόνισε ο Γιάννης Τζαννετάκος, "καθίσταται εντονότερη, διότι αυτή η πολιτική πλήττει ένα φορέα δημοσίου συμφέροντος, τον οποίο εξασθενίζει μέσα στην ίδια την κρατική εταιρία, στην οποία στεγάζονται και άλλα Μέσα Ενημέρωσης".

Αναφερόμενος στη "ζουγκλοποίηση" των ερτζιανών, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, είπε ότι μια εκατοντάδα σταθμών, σε ένα εύρος συχνότητας που χωράει περίπου 30, προσπαθεί να επιβιώσει "ακουόμενη". Κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα ερτζιανά, λέγοντας ότι οι επαγγελματικοί σταθμοί με"ισχυρούς επενδυτές" προασπίζονται σχεδόν με "ένοπλη βία" τις συχνότητές τους, ενώ οι απωθούμενοι σφετεριστές των FM, καλύπτουν τις συχνότητες της ΕΡΑ, με αποτέλεσμα να τη φιμώνουν συστηματικά. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, που μάλιστα καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, να μην μπορούν να ακούσουν τα προγράμματα της ΕΡΑ λόγω των παρεμβολών. Ο Γιάννης Τζαννετάκος υπογράμμισε επίσης ότι ακόμη δεν έχει γίνει το πρώτο βήμα για την εξυγίανση των ερτζιανών και δεν έχουν δοθεί οι άδειες. Εκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια ραδιοφωνία, σημειώνοντας ότι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, με τη "μετάθεση ή τη μετακύληση ευθυνών", η δημόσια ραδιοφωνία θα παραμένει "προβληματική ως προς την ανταπόδοση των υπηρεσιών της σε αντάλλαγμα των όσων τελών εισπράττει".

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η ομιλία του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, ο οποίος έθεσε ερωτήματα και στάθηκε στο ραδιόφωνο της ψηφιακής εποχής, που θα αλλάξει τόσο το ραδιοφωνικό τοπίο όσο και τις ραδιοφωνικές συνήθειες. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΡΑ, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί οι άδειες και πως η επικάλυψη των συχνοτήτων της ΕΡΑ είναι αιτία η δημόσια ραδιοφωνία να μην έχει πρόσβαση στα "αυτιά του μισού πληθυσμού της χώρας". Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ενόψει των δημοτικών εκλογών, υπογράμμισε ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΡΑ θα "βεβαιώσει την αντικειμενική παρουσία όλων των υποψηφίων και των συνδυασμών", είναι αυτός που θα της εξασφαλίσει την εγκυρότητα. Στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και στο μέλλον το ραδιοφώνου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γιώργος Μαγγανιάς, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές είναι ριζικές και πρωτόγνωρες και πως μόνο με σοβαρότητα και προγραμματισμό θα μπορέσει η ΕΡΤ ν' ανταποκριθεί. Στη χτεσινή ημερίδα συζητήθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλον του ραδιοφώνου, όπως το ραδιόφωνο ως επιχείρηση, το ραδιόφωνο του μέλλοντος, το ραδιόφωνο στην περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ