Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόγευση με προβλήματα

Ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν επεισόδια κατά την έναρξη (3/10) του αφιερώματος "Tutto Fellini",στο "Ολύμπιον". Αφορμή στάθηκε η έλλειψη ελληνικών υποτίτλων στο πρώτο 20λεπτο προβολής της πρώτης ταινίας του αφιερώματος, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλου από την αίθουσα, καθώς και την έντονη αντίδραση από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο,ο οποίος παρακολουθούσε την προβολή.

Ετσι η εκδήλωση, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, στον ανακαινισμένο κινηματογράφο "Ολύμπιον",ο οποίος πρόκειται να αποτελέσει τη μόνιμη έδρα του φεστιβάλ, πήρε μια τροπή διαφορετική από την αναμενόμενη και οι πληροφορίες έφεραν, μέχρι χτες, τον Μ. Δημόπουλο να έχει υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Πολιτισμό από τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ. Ομως, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή του Μ. Δημόπουλου στον υπουργό και η απάντηση του Ε. Βενιζέλου που κάθε άλλο παρά παραίτηση δηλώνεται. Στην επιστολή του ο Μ. Δημόπουλος εξηγεί πώς έγινε το "κακό". "Κακή συγκυρία και κακή συνεννόηση" ήταν η αιτία. Βέβαια, είχε πράγματι συνταχθεί παραίτηση, η οποία - μετά από παρέμβαση του Γ. Μπακογιαννόπουλου (πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογράφου, του ΥΠΠΟ) - αντικαταστάθηκε με την παραπάνω επιστολή - εξήγηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός απαντά στον Μ. Δημόπουλο ότι "θεωρώ τις γραπτές και προφορικές εξηγήσεις σου, που συνοδεύονται από τις επιστολές Ν. Φόρσου και Ε. Καλλιφατίδου, επαρκείς.Σημειώνω, όμως, ότι δε θα ήθελα να επαναληφθεί η διά του Τύπου προαναγγελία μιας παραίτησης που δεν έπρεπε να υποβληθεί και καλώς δεν υποβλήθηκε".

Με ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ζητά συγγνώμη από τους φορείς και το κοινό "για τα τεχνικά προβλήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προβολής", παρόλο που, όπως σημειώνει, "δεν είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την εκδήλωση" και υπόσχεται "να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα".

Να σημειώσουμε όμως και τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Προκριματικής Επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, τα οποία ορίστηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή στις 4/10: Αρμένης Γιώργος,με αναπληρώτρια την Ανέζα Παπαδοπούλου (ηθοποιοί). Μενέλαος Καραμαγγιώλης,με αναπληρωτή τον Νίκο Γιαννόπουλο (σκηνοθέτες). Κατερίνα Μαραγκουδάκη,με αναπληρωτή τον Νίκο Πολίτη (σκηνογράφοι). Μήτσης Χρήστος,με αναπληρωτή τον Πάνο Μανασή (κριτικοί). Πάνος Παπακυριακόπουλος (σκηνοθέτης), με αναπληρωτή τον Τάκη Βενετσανάκο (παραγωγός).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ