Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΠΟ
Προωθείται, άρον άρον, στη Βουλή

Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή κατατέθηκε ήδη το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, παρά τις «διαβεβαιώσεις» περί «διαλόγου» της ηγεσίας του υπουργείου στους ενδιαφερόμενους φορείς και ενώ ένας από αυτούς - ο πλέον ενδιαφερόμενος - ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), διοργανώνει σήμερα ημερίδα με θέμα, ακριβώς, τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα, σε μία ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση ανακοινώθηκε στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ή αντικατάστασή τους.

Ως είθισται, η μορφή (στην προκειμένη περίπτωση ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός) πηγαίνει «παρέα» με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο προωθεί την υπαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Με τον προωθούμενο Οργανισμό, οι ιδιώτες δεν μπαίνουν πια από το «παράθυρο» στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά από την «πόρτα» ή μάλλον τις πόρτες μεγάλων και σημαντικών μουσείων της χώρας, τα οποία αποσπώνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη εξάρτησή τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επιπλέον, εντάσσει τις αρχαιότητες στους «αναπτυξιακούς στόχους της χώρας», οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική της Λισαβόνας για την «ανταγωνιστικότητα» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Σε διοικητικό επίπεδο όλα αυτά «συνοψίζονται» με την πολυδιάσπαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την ίδρυση πλήθους συμβουλίων και νέων υπηρεσιών με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σε ορισμένα από τα οποία θα μετέχουν και ιδιώτες κ.ά, για τα οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή του και ο ΣΕΑ.

Οσον αφορά στα μέλη του ΚΑΣ, έμαθαν ότι αποχωρούν, αφότου ολοκληρώθηκε η προχτεσινή συνεδρίαση του οργάνου! Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο γγ του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλος. Πρόκειται για ένα, ακόμη, δείγμα της πολιτικής απαξίωσης των φορέων και του επιστημονικού δυναμικού του υπουργείου, απαξίωση που εκφράστηκε μέχρι τώρα με πολλούς τρόπους, λ.χ. με τις μαζικές απολύσεις των συμβασιούχων του, με τον τρόπο που λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις στο ΚΑΣ (στο οποίο βέβαια αναλογούν σοβαρές ευθύνες), αλλά και με το σχέδιο του Οργανισμού.

  • Τα μέλη του νέου ΚΑΣ αποτελούν οι: Χρήστος Ζαχόπουλος (γγ ΥΠΠΟ ως πρόεδρος), Θεόδωρος Θεοφανόπουλος (νομικός σύμβουλος ΥΠΠΟ), Λάζαρος Κολώνας (προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων), Βασίλης Χανδακάς (προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων), Αλέξανδρος Μάντης (προϊστάμενος ΛΖ' ΕΠΚΑ), Νίκος Καλτσάς (προϊστάμενος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Αλκηστις Χωρέμη (προϊσταμένη Α΄ ΕΠΚΑ), Ελένη Τσοφοπούλου (προϊσταμένη 1ης ΕΒΑ), Χαράλαμπος Μπακίρτζ (προϊστάμενος 9ης ΕΒΑ), Πέτρος Θέμελης (καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Αθανάσιος Παλιούρας (ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Λυδία Παλαιοκρασσά (αναπλ. καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Ν. Γκιολές (καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Μανώλης Κορρές (αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ), Ιωάννης Σακελλαράκης (επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων), Νικόλαος Μουρτζάς (γεωλόγος, δρ. του ΕΜΠ), Ελπίδα Μακρή (διευθύντρια Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ