ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εμπαιγμός για το εφάπαξ

Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστική λύση στα ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων, οι οποίοι έκαναν χτες συμβολική κατάληψη στο Ταμείο τους

"Στάχτη" στα μάτια των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό προσπάθησε να ρίξει ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος στο αίτημα της κλαδικής Ομοσπονδίας για διατήρηση της 20ετίας για τη χορήγηση του εφάπαξ, χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης και αποχώρησης για την καταβολή του, αντιπρότεινε χτες (σε τηλεφωνική επικοινωνία!) το εξής: Εργαζόμενοι άνω των 50 χρονών που έχουν 20ετία (ή συμπληρώσουν ως 31/12/97 το 50ό έτος της ηλικίας τους), να πάρουν το εφάπαξ στα 53 χρόνια αν τα ένσημά τους είναι βαρέα και στα 56 αν είναι μεικτά, χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης και αποχώρησης από το επάγγελμα! Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ξεπερνούν τους 100 σε σύνολο 1.010 που συμπληρώνουν 20ετία ως τις 31/12/97!

Η πρότασή του αυτή καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία στα γραφεία του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στα πλαίσια της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από τις 10πμ έως τις 2μμ..Ωστόσο, ενώ η ελπίδα για το εφάπαξ απομακρύνεται για τους χιλιάδες εργαζόμενους - αφού από 1/1/98 αρχίζει η ισχύς διάταξης του αντιασφαλιστικού Νόμου 2084 που παραπέμπει την καταβολή του εφάπαξ με τη συνταξιοδότηση - η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) επιμένει σε αποτυχημένες "συνταγές".

Ετσι, χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κωλέτσης ζήτησε και πάλι διάλογο με τον υπουργό Εργασίας, ενώ στην προχτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης απορρίφτηκε η πρόταση της ΔΑΣ για την κήρυξη 24ωρης απεργίας! Το πρόγραμμα δράσης εξαντλείται σε δύο συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Οκτώβρη και στις 6 Νοέμβρη στα εγκαίνια της έκθεσης PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση για τα οποία πάρθηκε κάτω από την πίεση των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας.

Ο γγ της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης,μεταξύ άλλων, τόνισε χτες στη συνέντευξη Τύπου, ότι ο "κλάδος μας έχει επιλεγεί σαν πιλότος εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας, των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων". Εκτενώς αναφέρθηκε στην αύξηση της ανεργίας και σημείωσε ότι "η πολιτική που εφαρμόστηκε στον κλάδο είχε ακόμα για συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση, αφού εργάζονται έως 100 μέρες ετησίως και χρειάζονται 45 ημερολογιακά έτη απασχόλησης για να μαζέψουν 4.500 ένσημα"! Τέλος, τόνισε: "Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αγωνιστική αντεπίθεση

Απεργούν πανελλαδικά οι οικοδόμοι στις 14 Οκτώβρη. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9.30πμ η κεντρική συγκέντρωση

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 14 Οκτώβρη,προχωρούν οι οικοδόμοι,αποφασισμένοι να αποκρούσουν δυναμικά την επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. "Για να προστατεύσουμε - τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του κλάδου - κατακτήσεις μας και δικαιώματα έχουμε μια και μοναδική επιλογή, το ξεδίπλωμα και το δυνάμωμα των αγώνων μας".

Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνεται ότι "η επίθεση ενάντια στον κλάδο και τα στοιχεία της προκλητικότητας της κυβέρνησης ενάντιά μας, περισσεύουν". Αναφέρει σαν ένα απ' τα κύρια προβλήματα την ανεργία που "συνεχίζει να είναι μόνιμος βραχνάς για τον κλάδο". Επισημαίνει ότι τα ασφαλιστικά προβλήματα των οικοδόμων όχι μόνο παραμένουν άλυτα, αλλά η κυβέρνηση με πειρατικό τρόπο ψήφισε το άρθρο 26 του νόμου για τους νέους αγρότες, με το οποίο ανατρέπει συνολικά τον νέο τρόπο ασφάλισης, και δυναμιτίζει τα θεμέλια του ΙΚΑ, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των κατασκευαστών.

Σημειώνει επίσης ότι τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται και την ίδια στιγμή οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι ανύπαρκτες και η κυβέρνηση αδιαφορεί. Αναφέρει ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση διαιωνίζει το πρόβλημα της "μαύρης εργασίας" των αλλοδαπών, μετατρέποντας τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους, σε διαδικασίες συνέχισης της ομηρίας τους. Επισημαίνει ότι στο στόχαστρο έχει μπει και η κατάργηση του βοηθήματος, ενώ στα μεγάλα έργα καταπατούνται η κλαδική σύμβαση και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως "η ασφάλιση είναι θέμα ζωής για μας" και καλεί τους οικοδόμους να ακυρώσουν στην πράξη το άρθρο 26, απαιτώντας "για κάθε μέρα εργασίας, ένα ένσημο".

Τέλος, καλεί τους οικοδόμους με την καθολική συμμετοχή τους να απαιτήσουν επίσης: Σύνταξη στα 55, μείωση των ημερομισθίων σε 4.050 για συνταξιοδότηση, αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλιάς, κ.ά.

Τραγικός θάνατος στη ΔΕΗ

Ενας 28χρονος τεχνικός της ΔΕΗ στην Πτολεμα'ϊδα έχασε τη ζωή του, ενώ τρεις εργάτες τραυματίστηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές στις 12.40 το μεσημέρι, ο 28χρονος ανειδίκευτος εργάτης Ευστάθιος Κουιρουκίδης στον πύργο ψύξεως του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαϊδας της ΔΕΗ,εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Σύμφωνα και με την ιατρική γνωμάτευση ο άτυχος εργάτης πνίγηκε στη λάσπη, ενώ εκτελούσε εργασία καθαρισμού. Μιάμιση ώρα πριν στον ίδιο χώρο τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άλλος ένας εργαζόμενος, ο οποίος ανήκε στο ίδιο συνεργείο καθαρισμού.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, ακριβώς λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας, τα ατυχήματα σε όλους τους σταθμούς παραγωγής και στα ορυχεία της ΔΕΗ, έχουν αυξηθεί αλματωδώς. Πρόσφατα σημειώθηκε θανατηφόρο ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ πριν τρεις μήνες έγινε έκρηξη στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, λόγω κακής παρέμβασης εργολάβων και μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι "η εγκληματική έλλειψη τεχνικού προσωπικού, έχει οδηγήσει σε καταστάσεις εντατικοποίησης τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυθαίρετες και "συγκεκριμένες" αναθέσεις αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ σε ιδιώτες".

Επίσης δύο εργατικά ατυχήματα έγιναν διαδοχικά χτες το πρωί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ευτυχώς ελαφρά τρεις εργαζόμενοι.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί τραυματίστηκαν ο Παναγιώτης Μπακόλας, εργαζόμενος του Ναυπηγείου και ο Zhang Vik Wand, μέλος του πληρώματος του πλοίου ΚΕΝΤΑΚΙ που επισκευάζεται στο Ναυπηγείο. Οι δύο εργαζόμενοι που βρίσκονταν πάνω στο επισκευαζόμενο πλοίο τραυματίστηκαν όταν έσπασε ένα από τα συρματόσχοινα με τα οποία το ρυμουλκό "ΚΡΟΝΟΣ" του Ναυπηγείου τραβούσε το πλοίο για το απομακρύνει από τη δεξαμενή νούμερο πέντε. Ο εργαζόμενος του Ναυπηγείου τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και ο ναυτεργάτης στο χέρι και στο γοφό.

Το δεύτερο έγινε λίγα λεπτά αργότερα στην προβλήτα Νούμερο 1 του Ναυπηγείου. Κατά τη διάρκεια χειρισμών γερανού τραυματίστηκε από συρματόσχοινο ο εργαζόμενος του Ναυπηγείου Ντιν Ασκάρ από το Πακιστάν. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Θριασίου όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει κακώσεις στο γόνατο και στην κνήμη.

Συναυλία αλληλεγγύης στο ΜΙΝΙΟΝ

Συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ διοργανώνουν απόψε στις 8.30μμ έξω από το κατάστημα τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλιοχαρτοϋπαλλήλων, Εργαζομένων στου Κωνσταντακάτου και στο "Πράκτικερ".Στο μεταξύ στο αποκορύφωμά της έχει φτάσει η αγωνία των εργαζομένων που αναμένουν την απάντηση 60 περίπου μεγαλοπρομηθευτών για το αν αποδέχονται την πρόταση των ιδιοκτητών για μεταβίβαση του 75% των μετοχών της επιχείρησης σε αντιστάθμισμα των οφειλών τους.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 5.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Δράση με ... "σύγκλιση"

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ενέκρινε πρόγραμμα δράσης στραμμένο στην οικονομική "σύγκλιση"

Πρόγραμμα δράσης με σήμα τη... "σύγκλιση", ενέκρινε η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, το οποίο συνεδρίασε χτες, εξετάζοντας το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για την επόμενη τριετία, ενόψει και του Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΤΟΕ, που γίνεται τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.

Ομως στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ψήφισμα για την 24ωρη πανεργατική απεργία, το οποίο συνδέει την επιτυχία της με την παύση της κριτικής για τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη!

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ, ο Α. Αντύπας,αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, επισήμανε: "Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και Πουλαρίκας ψήφισαν μαζί με τη ΔΑΚΕ την εισήγηση για το πρόγραμμα δράσης της ΟΤΟΕ την επόμενη τριετία, ένα πρόγραμμα που σαν βασικό κριτήριο έχει την επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης και της πορείας προς την Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Στη συνέχεια, με ένα ψήφισμα που το εμφάνισαν την τελευταία στιγμή, πήραν απόφαση στο όνομα τάχα της επιτυχίας της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ να μην επιτρέψουν σε παρατάξεις να την "υπονομεύσουν". Αναφερόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στο κάλεσμα της ΕΣΑΚ προς την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο". Η ΕΣΑΚ δήλωσε ότι την απεργία, που έχει συγκεκριμένο αντικυβερνητικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα ενάντια στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", ο μόνος που την υπονομεύει είναι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός".

Από τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας στα γραφεία του ΤΑΞΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ