ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε Φαρ Ουέστ μετατρέπεται η αγροτική οικονομία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Ατζέντα 2000"

Την επιχειρούμενη μετατροπή της αγροτικής οικονομίας της ΕΕ σε ΦαρΟυέστ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ για την "Ατζέντα 2000", παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών αγροτικών συνεταιρισμών COPA / COGEGA και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Συντονισμού.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Πρώτον οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τοποθετήθηκαν πολύ συγκεκριμένα απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν, όπως αυτές εκφράζονται στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", της διαρκώς μεταρρυθμιζόμενης ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ, τις διακηρύξεις του κ. Σαντέρ,όπως και εκείνα που θα αποφασιστούν - προς το χειρότερο - από το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής. Δεύτερο, ότι αυτά, με υπόψη και την προωθούμενη διεύρυνση, θα έχουν καταλυτικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών ιδιαίτερα του νότου, στην απασχόληση, χωρίς καμιά πρόβλεψη αντιμετώπισης νέου κύματος ανέργων, στο περιβάλλον, την ερήμωση της υπαίθρου. Τρίτο, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υπογράμμισαν ότι μέσα στις προτάσεις της Κομισιόν δεν υπάρχουν ούτε ψήγματα κάποιων μέτρων στήριξης της γεωργίας και ιδιαίτερα των φτωχομεσαίων παραγωγών. Ακόμα, η Κομισιόν δε δέχεται προτάσεις τους, καθυστερεί, αναβάλλει κάποια ανταπόκριση ή και όταν κάποιες τις υιοθετεί, τις διαστρεβλώνει".

"Διερωτώμαι, επισήμανε ο Β. Εφραιμίδης, γιατί μερικοί συνάδελφοι δυσφόρησαν από την κάθετη αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν, που τις χαρακτήρισαν διφορούμενες, αντιφατικές και τελικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Διερωτώμαι, επίσης, πρόσθεσε, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, γιατί η Κομισιόν επανέρχεται κάθε τόσο σε απαράδεκτα αρνητικές προτάσεις - και υπαγορεύονται - από συμφέροντα πολυεθνικών συγκροτημάτων και άλλων κύκλων μεγαλεμπορικών, μεγαλοεπιχειρησιακών".

Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων ο Β. Εφραιμίδης επισήμανε: "Γιατί εσείς που τόσο εύστοχα και επιχειρηματολογημένα καταδικάσατε τις προτάσεις της Κομισιόν, περιοριστήκατε μόνο σε υπαινιγμούς για πολυεθνικά συμφέροντα και αμερικανικές υπαγορεύσεις στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, γιατί αποφεύγετε να καταγγείλετε ανοιχτά αυτά τα συμφέροντα και τις ευθύνες των ιθυνόντων της ΕΕ που τα υπηρετούν; Γιατί λέτε τη μισή αλήθεια και όχι ολόκληρη; Γιατί δεν επικρίνετε τον περιορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1,27% του κοινοτικού ΑΕΠ - που δεν αξιοποιείται παρά το 1,17% - και δε ζητάτε αυτό το ποσοστό να υπερβεί το 1,30%; Ακόμα, ζητάτε τη συμπαράσταση της Επιτροπής μας. Την είχατε και θα την έχετε. Αλλά παρακαλείστε να απαντήσετε εσείς, σαν πανευρωπαϊκή αγροτική οργάνωση, τι κάνετε, τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Θα καταγγείλετε, επαναλαμβάνω, ανοιχτά τα συμφέροντα που υπαγορεύουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική, που κάποιος από εσάς την παρομοίασε με το άγριο Φαρ Ουέστ. Και θα πρόσθετα, μήπως πρέπει να περιμένουμε μαζί σας το παραπέρα κυνηγητό των αγροτών;".

Πολιτική υποβάθμισης του ΕΘΙΑΓΕ

Στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση οδηγεί μεθοδευμένα η κυβέρνηση το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και κατά συνέπεια την αγροτική έρευνα.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει η Ενωση Επιστημόνων Ερευνητών Υπουργείου Γεωργίας (ΕΕΕΥΓ), οι εκπρόσωποι της οποίας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες τόνισαν: Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τα φυτοφάρμακα και τα συνεταιριστικά χρέη, που άρχισε να συζητείται από προχτές στη Βουλή, χτυπιέται και υποβαθμίζεται η αγροτική έρευνα και οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό εκδιώκονται ουσιαστικά 150 περίπου ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ (σε σύνολο 330), οι οποίοι μεταφέρονται στο υπουργείο Γεωργίας ή στον κλάδο των Ειδικών Επιστημονικών Εφαρμογών. Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι κλείνουν 13 Σταθμοί και Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ στην περιφέρεια και θίγεται το 50% του συνόλου των Ινστιτούτων και σταθμών. Το νομοσχέδιο, επίσης, δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης νέων ερευνητικών κέντρων στο γεωργικό τομέα από ιδιωτικούς φορείς ή από φυσικά πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει παραγκωνισμό του ΕΘΙΑΓΕ. Η ΕΕΕΥΓ διαμαρτύρεται επίσης για την επαναφορά στο υπουργείο Γεωργίας των Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεων Λιπασμάτων (ΠΕΓΕΑΛ). Ακόμα επισημάνθηκε άλλη μια "πονηρή" διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία αλλάζει τη διαδικασία επιλογής του Γενικού Διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ, καταργώντας τους μέχρι τώρα όρους και κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να διορίζει διευθυντή της αρεσκείας της, ανεξαρτήτως προσόντων και εμπειρίας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΥΓ τόνισαν χτες, ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ οδηγείται και σε μισθολογική υποβάθμιση, αφού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ερευνητών, που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, εξαιρέθηκαν επιλεκτικά οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ.

Ξεκάθαρος στόχος το ξεκλήρισμα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέσμια της νεοφιλελεύθερης νεοσυντηρητικής της πολιτικής, αλλά και των εντολών της ΚΑΠ, συνεχίζει και εντείνει την αντιαγροτική της πολιτική, που τα τελευταία χρόνια πυροδότησε τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα αγροτικές κινητοποιήσεις.

  • Στον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι προσθέτει τώρα το παράρτημα για τις ποιοτικές προδιαγραφές, με τέτοιο όμως τρόπο που οι εκκοκκιστές βιομήχανοι θα παίρνουν τις προσαυξήσεις από τις ποιοτικές προδιαγραφές, λες και αυτοί παράγουν το βαμβάκι και οι βαμβακοπαραγωγοί θα τιμωρούνται με πρόστιμα, γιατί παράγουν καλής ποιότητας βαμβάκι, αφού όλα τα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μεταφράζονται σε αυξήσεις του τελικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του θα αυξάνει τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Στα τεύτλα που στράφηκαν ορισμένοι βαμβακοπαραγωγοί με παρότρυνση της κυβέρνησης, μια και στη βαμβακοκαλλιέργεια δημιουργήθηκαν αδιέξοδα, ενεργοποιούνται φέτος τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Ετσι 4.000 παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 25.000 δρχ./στρέμμα για 36.000 στρέμματα που καλλιέργησαν παραπάνω από τις συμβάσεις. Από του χρόνου θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και για τα τεύτλα που αποφάσισε η κυβέρνηση μαζί με τους αγροτοπατέρες, που μείωναν τις τιμές και περιορίζουν την καλλιέργεια σε επίπεδα μικρότερα από την αυτάρκεια της χώρας μας.
  • Στο καλαμπόκι συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και η πτώση των τιμών, ενώ από τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" που προωθεί η ΕΕ έχει αποδεχτεί σαν βάση συζήτησης μια νέα πολιτική για τα σιτηρά, που μειώνει τις τιμές παρέμβασης από 37 δρχ./κιλό στις 29 δρχ./κιλό και τις στρεμματικές επιδοτήσεις, όταν οι εμπορικές τιμές ξεπερνούν τις τιμές αυτές.
  • Στο λάδι οι τιμές κατρακύλησαν, με αποτέλεσμα να πλησιάσουν τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παρέμβασης. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους παραγωγούς με πάνω από 500 κιλά, που καλούνται να πληρώσουν 130 δρχ./κιλό για το φετινό λάδι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συζητάει στα πλαίσια της ΕΕ την κατάργηση του θεσμού και των τιμών παρέμβασης και την καταστροφική αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων ανά δέντρο.

  • Στη σταφίδα, οι τιμές μειώνονται χρόνο με το χρόνο και η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και δόντια και παρά τις μαζικές αντιρρήσεις των σταφιδοπαραγωγών να διαλύσει τον ΑΣΟ, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα στήριγμα στους σταφιδοπαραγωγούς και να γίνουν έρμαια των εμπόρων.
  • Στα οπωροκηπευτικά μπήκε από φέτος σε εφαρμογή νέος κανονισμός με τις Ομάδες Παραγωγών, που διαλύουν τους συνεταιρισμούς με τα επιχειρησιακά προγράμματα συγχρηματοδότησης και μαζικής εκρίζωσης βασικών καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί γεύονται τις πρώτες συνέπειες της ΓΚΑΤΤ με τις αθρόες εισαγωγές οπωροκηπευτικών, που μειώνουν τις τιμές και οξύνουν τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής, που σαπίζει στις αποθήκες των αγροτών και των συνεταιρισμών.
  • Στο ρύζι με την εφαρμογή του νέου κανονισμού μειώθηκαν κατακόρυφα οι τιμές, ενώ οι στρεμματικές ενισχύσεις θα μηδενιστούν από τα εξωφρενικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας που είναι εξαπλάσια της υπέρβασης.
  • Στον καπνό σαν να μην έφτανε η δραστική μείωση της καλλιέργειας, της παραγωγής, των τιμών, των καπνοκαλλιεργητών και του εισοδήματός τους, που προκάλεσε η 4χρονη εφαρμογή του νέου κανονισμού, η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και με πρόσχημα την αντικαπνική εκστρατεία συζητάει αλλαγές προς το χειρότερο που μειώνουν δραστικά την επιδότηση.
  • Στην κτηνοτροφία πριν ολοκληρωθούν οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ του 1992 που μείωσαν κατακόρυφα τις τιμές γάλακτος, η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" συζητάει την ψήφιση του κανονισμού με σημαντικές μειώσεις των τιμών και επιδοτήσεων και παγώνει την ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας να λειτουργούν σαν Προκρούστης στους αγελαδοτρόφους.

Η επίθεση όμως της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στα αγροτικά προϊόντα. Επεκτείνεται και στα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών. Με το νέο νόμο για τον ΟΓΑ πολλαπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών για σύνταξη, μειώνονται οι συντάξεις πείνας, καταργείται η βασική σύνταξη των 29.000 δρχ./μήνα σταδιακά, θεσμοθετούνται για πρώτη φορά οι εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εν ενεργεία και συνταξιούχους αγρότες και προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ, με στόχους την αύξηση των εισφορών των αγροτών, τη διατήρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων της γεωργικής ασφάλισης.

Σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική που έχει ξεκάθαρο στόχο να ξεκληρίσει τα μισά αγροτικά νοικοκυριά οφείλονται οι πρωτοφανείς αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Γι' αυτό έπεσε στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει, να συκοφαντήσει και να διασπάσει τους αγώνες και να τους αποδώσει σε υποκινητές.

Αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση συνεχίζει με τα αγροτοδικεία, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους αγρότες και να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στις επερχόμενες κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Μαζί όμως με την υπονόμευση, τη διάσταση, τη συκοφαντία και την τρομοκρατία, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολλές φορές τα στελέχη της σε αποπροσανατολιστικούς ρόλους, όπως πρόσφατα στα Γιάννενα, που έστρεψαν τους κτηνοτρόφους ενάντια στη συνεταιριστική οργάνωση "ΔΩΔΩΝΗ". Γι' αυτά τα στελέχη υπεύθυνες για τις χαμηλές τιμές δεν είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Αυτή την αποπροσανατολιστική τακτική όμως εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια των κυβερνητικών συνεταιριστών στη δεκαετία του 1980 και οδήγησαν στη χρεοκοπία, στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο τις συνεταιριστικές οργανώσεις με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες. Αυτή την τακτική επέβαλε και με τη βοήθεια της ΑΤΕ ο υπουργός Γεωργίας το 1995 στις ΕΑΣ, για να συγκαλύψει τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι και τις φόρτωσε με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις όμως των τελευταίων χρόνων έμαθαν τους αγρότες να ξεχωρίζουν τους φίλους από τους εχθρούς τους, αλλά και να καταλαβαίνουν τις αποπροσανατολιστικές πρακτικές της κυβέρνησης.

Αυτή η σημαντική εμπειρία θα αποτρέψει τα νέα αποπροσανατολιστικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και οι αγώνες των αγροτών θα είναι μαζικότεροι με σωστά αιτήματα και θα αναδείχνουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα σημερινά αδιέξοδα στη γεωργία, που είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Γ. Σ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ερώτηση για την ποινικοποίηση των αγώνων

Την ποινικοποίηση του αγώνα των Ελλήνων αγροτών καταγγέλλει με Ερώτησή του στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,ενώ τη χαρακτηρίζει προάγγελο της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων των Ευρωπαίων εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλιά και την αξιοπρέπεια.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει πως την περίοδο αυτή "εκατοντάδες δίκες και επαπειλούμενες καταδίκες άνω των 6.000 αγροτών εκκρεμούν σ' όλη τη χώρα, ενώ πρόσφατα δικαστήριο με μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση καταδίκασε για τις ίδιες αιτίες τρεις αγρότες σε ποινή 12μηνης φυλάκισης και δήμευσης των αγροτικών μηχανημάτων τους". Τονίζει ότι τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ΚΑΠ και δέχεται βαρύτατα πλήγματα επιβίωσης από την κοινοτική αγροτική πολιτική, οι κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και κυρίως του δικαιώματός τους στη δουλιά και την αξιοπρέπεια αντιμετωπίζονται "ως έγκλημα του ποινικού δικαίου, επιβάλλοντας σε μια ολόκληρη παραγωγική τάξη ποινές που τη στερούν ακόμα και από τα ίδια τα μέσα παραγωγής".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο ν' αναλάβει τις ευθύνες του για την "προκλητική ποινικοποίηση των κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων", καλώντας το ταυτόχρονα ν' απαντήσει αν αυτή η πολιτική καταστολής είναι τελικά η απάντηση που πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και εργαζόμενοι από την ΕΕ για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, για την ύπαιθρο και τις ανάγκες της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ