Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε Φαρ Ουέστ μετατρέπεται η αγροτική οικονομία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Ατζέντα 2000"

Την επιχειρούμενη μετατροπή της αγροτικής οικονομίας της ΕΕ σε ΦαρΟυέστ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ για την "Ατζέντα 2000", παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών αγροτικών συνεταιρισμών COPA / COGEGA και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Συντονισμού.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Πρώτον οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τοποθετήθηκαν πολύ συγκεκριμένα απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν, όπως αυτές εκφράζονται στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", της διαρκώς μεταρρυθμιζόμενης ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ, τις διακηρύξεις του κ. Σαντέρ,όπως και εκείνα που θα αποφασιστούν - προς το χειρότερο - από το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής. Δεύτερο, ότι αυτά, με υπόψη και την προωθούμενη διεύρυνση, θα έχουν καταλυτικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών ιδιαίτερα του νότου, στην απασχόληση, χωρίς καμιά πρόβλεψη αντιμετώπισης νέου κύματος ανέργων, στο περιβάλλον, την ερήμωση της υπαίθρου. Τρίτο, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υπογράμμισαν ότι μέσα στις προτάσεις της Κομισιόν δεν υπάρχουν ούτε ψήγματα κάποιων μέτρων στήριξης της γεωργίας και ιδιαίτερα των φτωχομεσαίων παραγωγών. Ακόμα, η Κομισιόν δε δέχεται προτάσεις τους, καθυστερεί, αναβάλλει κάποια ανταπόκριση ή και όταν κάποιες τις υιοθετεί, τις διαστρεβλώνει".

"Διερωτώμαι, επισήμανε ο Β. Εφραιμίδης, γιατί μερικοί συνάδελφοι δυσφόρησαν από την κάθετη αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν, που τις χαρακτήρισαν διφορούμενες, αντιφατικές και τελικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Διερωτώμαι, επίσης, πρόσθεσε, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, γιατί η Κομισιόν επανέρχεται κάθε τόσο σε απαράδεκτα αρνητικές προτάσεις - και υπαγορεύονται - από συμφέροντα πολυεθνικών συγκροτημάτων και άλλων κύκλων μεγαλεμπορικών, μεγαλοεπιχειρησιακών".

Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων ο Β. Εφραιμίδης επισήμανε: "Γιατί εσείς που τόσο εύστοχα και επιχειρηματολογημένα καταδικάσατε τις προτάσεις της Κομισιόν, περιοριστήκατε μόνο σε υπαινιγμούς για πολυεθνικά συμφέροντα και αμερικανικές υπαγορεύσεις στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, γιατί αποφεύγετε να καταγγείλετε ανοιχτά αυτά τα συμφέροντα και τις ευθύνες των ιθυνόντων της ΕΕ που τα υπηρετούν; Γιατί λέτε τη μισή αλήθεια και όχι ολόκληρη; Γιατί δεν επικρίνετε τον περιορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1,27% του κοινοτικού ΑΕΠ - που δεν αξιοποιείται παρά το 1,17% - και δε ζητάτε αυτό το ποσοστό να υπερβεί το 1,30%; Ακόμα, ζητάτε τη συμπαράσταση της Επιτροπής μας. Την είχατε και θα την έχετε. Αλλά παρακαλείστε να απαντήσετε εσείς, σαν πανευρωπαϊκή αγροτική οργάνωση, τι κάνετε, τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Θα καταγγείλετε, επαναλαμβάνω, ανοιχτά τα συμφέροντα που υπαγορεύουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική, που κάποιος από εσάς την παρομοίασε με το άγριο Φαρ Ουέστ. Και θα πρόσθετα, μήπως πρέπει να περιμένουμε μαζί σας το παραπέρα κυνηγητό των αγροτών;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ