Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαλύουν τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας για θέματα συνεταιρισμών και φυτοφαρμάκων. Το ΚΚΕ βρίσκεται αντίθετο στη διάλυση, αλλά και στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ΚΥΔΕΠ στην Αγροτική Τράπεζα

Με την προσοχή να επικεντρώνεται στα άρθρα που αφορούν την περιουσία τηςΚΥΔΕΠ και του Αυτόνομου Σταφιδικού Συνεταιρισμού (ΑΣΟ), συνεχίστηκε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα της επικείμενης διάλυσης του σταφιδοπαραγωγικού συνεταιρισμού ΑΣΟ, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου επισήμανε ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι το επισφράγισμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε στη σταφίδα. "Δε συμφωνούμε - είπε - με τη διάλυση που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και με την πολιτική της που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για τη σταφίδα. Η πολιτική αυτή είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη σταφιδοκαλλιέργεια με αρνητικές συνέπειες σε εξαγωγές και την απώλεια ωφελημάτων για τη χώρα μας. Πολύ περισσότερο δε συμφωνούμε με τη διάλυση του ΑΣΟ, που τα περιουσιακά του στοιχεία προβλέπεται να περιέλθουν στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να τα εξανείμει σε εξαγωγικούς φορείς. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δημιουργήθηκαν από τις εισφορές των σταφιδοπαραγωγών". Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ανταπαντώντας στις δικαιολογίες κυβερνητικών βουλευτών που υποστήριζαν ότι το 20% της περιουσίας του ΑΣΟ μεταβιβάζεται στο υπουργείο Γεωργίας, γιατί αλλιώς θα κατέληγε στην εφορία λόγω μεταβίβασης, ζήτησε να μην αλλάξει ο φορές που σήμερα κατέχει την περιουσία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα"!

Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της στις ομιλίες τους, τοποθετήθηκαν υπέρ της λογικής διάλυσης του συνεταιρισμού, εστιάζοντας τα αντιπολιτευτικά πυρά τους στη διαχείριση από την κυβέρνηση του 20% της περιουσίας του ΑΣΟ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του σχετικά με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ΚΥΔΕΠ,στην Αγροτική Τράπεζα. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη "πανωπροίκι" στην ΑΤΕ σημειώνοντας ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα οδηγηθούν στην εκποίηση. Πρότεινε δε τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων (πρόκειται για εκτάσεις και αποθηκευτικούς χώρους) στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό την υποκατάσταση της ΚΥΔΕΠ,όπως η ΚΕΣΠΥ,η "Βαμβακουργική" και η "Δημητριακή"."Εδώ είναι το παράλογο", τόνισε "ενώ η κυβέρνηση αποδέχεται την ευθύνη κλεισίματος της ΚΥΔΕΠ και πληρώνει με ομόλογα του δημοσίου τα χρέη της στην ΑΤΕ, δίνει πανωπροίκι πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα ως την Τετάρτη, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου της Βουλής. Εκ μέρους δε του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, έχει προαναγγελθεί η προσθήκη 4 ακόμα τροπολογιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ