Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Αγωνιστικά απαντά ο λαός της Αρτας
  • Παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται τη Δευτέρα στην Αρτα
  • Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η καταδίκη, από μαζικούς φορείς και σωματεία της χώρας, της πολιτικής των Αγροτοδικείων και του "εκσυγχρονιστικού" αυταρχισμού της κυβέρνησης

Αμεση αγωνιστική απάντηση στην πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο λαός της Αρτας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η λαϊκή κατακραυγή για τα στημένα Αγροτοδικεία. Ηδη, με τα ψηφίσματά τους, όλοι οι μαζικοί φορείς της Αρτας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και απαίτησαν της αθώωσή τους.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) διοργανώνει τη Δευτέρα στις 6 μμ αγωνιστική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Αρτας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα: "Η τρομοκρατία των Αγροτοδικείων δε θα περάσει". Η ΟΑΣΝΑ καλεί τους αγρότες του νομού και το λαό της Αρτας να δώσουν, με την αγωνιστική παρουσία τους έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, μια δυναμική απάντηση στην τρομοκρατική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και στην εντεινόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Η ΟΑΣΝΑ, σε σχετική ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την προαποφασισμένη από την κυβέρνηση απόφαση - χτύπημα σε βάρος του αγροτικού κινήματος με την πρωτοφανή καταδίκη τριών αγροτών σε δώδεκα μήνες φυλάκιση και σε ταυτόχρονη δήμευση των αγροτικών τους μηχανημάτων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "η κυβέρνηση θα βρει τους αγρότες, πιο ατσαλωμένους, πιο μαχητικούς, πιο ικανούς να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που θέλει όλο το λαό εξαθλιωμένο. Γιατί για τους αγρότες, η πολιτική αυτή σημαίνει το ξερίζωμά τους".

"Ο λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η καταδικαστική απόφαση δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και όλο το λαό. Είναι μια απόφαση που έρχεται να φοβερίσει καθέναν που μπαίνει στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Απ. Τασούλας

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,τόνισε: "Η απόφαση αυτή έρχεται να μας θυμίσει με ωμό τρόπο ότι η "δημοκρατία" έχει έντονα ταξικό περιεχόμενο και δεν είναι για όλους ίδια. Τούτη την ώρα που οι αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται επειδή αγωνίζονται για το ψωμί τους, είναι επείγουσα ανάγκη να τους συμπαρασταθούν όλοι οι εργαζόμενοι, κάθε πραγματικά δημοκρατικός άνθρωπος με όλες τις δυνάμεις τους. Είναι ανάγκη σήμερα να κτίσουμε το κοινωνικό μέτωπο για μια φιλολαϊκή πολιτική αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική. Ο,τι δεν κάνουμε σήμερα, αύριο θα μας στοιχίσει πολύ ακριβότερα".

Πλήθος ανακοινώσεων καταδίκης

Τρεις μέρες μετά τη σκληρή καταδίκη των αγροτών της Αρτας και την πρωτόγνωρη απόφαση δήμευσης των αγροτικών μηχανημάτων τους, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων από όλη τη χώρα, που, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν τη μεθοδευμένη κυβερνητική επιχείρηση κατατρομοκράτησης του αγροτών.

  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις καταδικαστικές και αντίθετες με το λαϊκό αίσθημα αποφάσεις των δικαστηρίων εναντίον αγροτών που συμμετείχαν στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις. Το ΕΚΑ ζητεί την ανάκληση των δικαστικών αποφάσεων και την αναστολή κάθε ανάλογης δίωξης. "Αλλωστε, τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως υπογραμμίζει, δε λύνονται με δικαστικές αποφάσεις".
  • "Τέτοια μέτρα, όπως η δήμευση περιουσιακών στοιχείων, δεν τόλμησε να πάρει καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα", παρατηρεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Νομού Αχαϊας και υπογραμμίζει: "Μας θυμίζουν τις μαύρες μέρες της 10ετίας του '50, που, όπως φαίνεται, κάποιοι νοσταλγούν".
  • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καλεί τους αγρότες, τους ΕΒΕ και όλο το λαό, σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Την ποινικοποίηση των αγώνων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Πάτρας. "Τα στημένα δικαστήρια, η ποινικοποίηση των αγώνων και η ένταση της τρομοκρατίας δε θα περάσει. Στην πράξη, θα την ανατρέψουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους", υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του.
  • "Οσες προσπάθειες κι αν γίνουν, το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να το τσακίσουν", υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας."Η καλύτερη απάντηση προς την κυβέρνηση είναι όλοι στις 15 Οκτώβρη στο Μεσολόγγι που θα γίνει το Αγροτοδικείο (13 αγρότες) να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών".
  • Τις δημεύσεις καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων ΙΚΑ, που "διαμαρτύρεται έντονα κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης".
  • "Την "παλικαριά" της η κυβέρνηση ας τη δείχνει όταν παίρνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας από 22% στο 8%, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απασχόλησης", τονίζει, με ανακοίνωσή της, η Ενιαία Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Ιωαννίνων.
  • Σε δήλωσή του στον τοπικό Τύπο της Αρτας, τη συμπαράστασή του στους αγρότες εκφράζει και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονομίδης,ο οποίος σημειώνει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, όταν μάλιστα όλοι ξέρουν ότι οδηγείται σε εξόντωση ο αγροτικός χώρος από τις πολιτικές αποφάσεις του Μάαστριχτ.
  • Επίσης εκπρόσωποι δεκαεφτά μαζικών φορέων της Εύβοιας δήλωσαν χτες ότι "τα στημένα Αγροτοδικεία, θυμίζουν τα Στρατοδικεία της Χούντας".
  • "Φαίνεται ότι η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο αυταρχικός αντιδημοκρατικός κατήφορος που έχει πάρει δεν έχει όρια", τονίζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Αρτας.
  • "Στην τρομοκρατία θα απαντήσουμε δυναμικά μαζί με το λαό, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή", τονίζουν, τέλος, με ανακοίνωσή τους, μέλη του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Αρτας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ